Gå til sidens indhold

Informationsspecialisternes blog

Som informationsspecialister kommer vi langt omkring i statistikkens verden – falder vi over spændende statistik fra inden- eller udenlandske kilder, deler vi dem med jer her på bloggen. 

Bloggen viser links til eksterne kilder som en service og et ønske om at dele viden om materialet. Brugen af disse links indebærer ikke anbefaling eller støtte til synspunkter, der udtrykkes på de pågældende websites. Danmarks Statistik har ingen kontrol over indhold og tilgængelighed af eksterne websites og frasiger sig hermed ethvert ansvar for disse.

Du kan kontakte os via "Spørg om statistik"  eller info@dst.dk.


Erhvervsliv

Vis alle blogindlæg


17. maj 2023 af Anni Renner Mortensen

Vi taler i mobiltelefon tre timer hver måned

Gennemsnitstallet kan ses i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastrukturs netop udgivne resultater. De har siden juni 2022 været ansvarlig for indsamling af danske teleudbyderes tal på teleområdet

Vi bruger den næsten alle sammen – mobilen – og til mange forskellige ting, men vi bruger den mindre og mindre til at tale i. Ca. 8,3 mia. minutter blev der talt i mobiltelefon i 2. halvår 2022, hvilket svarer til 186 min. om måneden pr. abonnement, et fald på ni min. fra samme halvår 2021.

I 1. halvår 2010 toppede vi med 6.621 mio. sendte sms’er, men er nu i 2. halvår 2022 nede på ”kun” 1.991 mio. sendte sms-beskeder. Til gengæld sender vi flere mms’er, som er mobile beskeder, der også kan indeholde videoer og billeder, nemlig 148,3 mio. i 2. halvår 2022 mod 40,3 mio. 1. halvår 2010. Et fald og en stigning på henholdsvis 70 pct. og 268 pct.

Styrelsens tal offentliggøres hvert halve år og indeholder bl.a. trafik og data om bredbånd, telestatistik, herunder antal abonnementer på både mobil- og fastnettelefoner, sendte sms- og mms-beskeder, liste med udbydere m.m.

I dag er det i øvrigt FN’s “World Telecommunication and Information Society Day” 

17. maj er dagen, hvor FN sætter fokus på at øge bevidstheden om de muligheder kommunikationsteknologierne rummer for et samfund og dets økonomi.

ITU – International Telecommunication Union udgiver hvert år Measuring digital development: Facts and Figures om udbredelsen af internet og mobiltelefoni på verdensplan.


Tags: telefoni, mobiltelefoner
Emne: Erhvervsliv
Geografi: Dansk statistik, International statistik


30. september 2020 af Informations­service og Bibliotek

Udviklingen af den bæredygtige turisme

I en tid hvor rejseaktiviteterne i hele verden må begrænses pga. COVID-19 pandemien, kan det være relevant at se på, hvordan fremtiden egentlig ser ud for den bæredygtige eller grønne turisme. Det har den nationale turismeorganisation VisitDenmark forsøgt ved at udarbejde en interviewbaseret analyse, der undersøger, hvordan turisterne opfatter og forventer at agere i forhold til bæredygtig turisme.

Den bæredygtige turisme kan dække bredt fra valget af transportform til feriedestinationen til bæredygtig adfærd under opholdet i forbindelse med bl.a. overnatninger og forbrug.

I bæredygtighedsrapporterne fra 2020 for svenskere, nordmænd, tyskere og hollændere ser VisitDenmark på de såkaldte grønne idealister, dvs. dem som i høj eller meget høj grad forventer, at miljøvenlige og bæredygtige hensyn vil få betydning for deres fremtidige rejsevalg. Idealisterne sammenlignes med de grønne skeptikere, som i mindre grad eller slet ikke forventer, at bæredygtige og miljøvenlige hensyn vil påvirke deres fremtidige rejsevalg.

I Tyskland og Holland er der en signifikant stigning i antallet af grønne idealister fra 2019. I Sverige og Norge er andelen af grønne skeptikere derimod steget markant det sidste år, mens andelen af de grønne idealister er uændret. Holland har den næststørste andel af grønne idealister (35 pct.)  kun overgået af Tyskland med 44 pct.

Et blik på danske bæredygtige turister findes i tænketanken CONCITO's årlige undersøgelse,  Klimabarometeret 2020, der ser på danskernes holdning til en række klimaspørgsmål. Undersøgelsen er netop udkommet, og der spørges fx om, hvad der skal til, for at den enkelte dansker vil flyve mindre til udlandet end i dag. Her svarer 40 pct. af de adspurgte, at de vil flyve mindre, hvis togrejser bliver gjort væsentligt mere attraktive, hvorimod 17 pct. svarer, at de vil flyve mindre til udlandet, hvis ferier i Danmark bliver gjort mere spændende.

Klimabarometeret 2020 er blevet til under COVID-19 pandemien, hvilket nogle af svarene omkring flyrejser kan afspejle. 

Tags: turisme, bæredygtighed
Emne: Erhvervsliv
Geografi: Dansk statistik


27. september 2019 af Anna Dorthe Bracht Nielsen

161.000 job i Danmark har tilknytning til turismeerhvervet

I dag er det international dag for turisme, en FN-mærkedag, der i år sætter fokus på de job, turismeerhvervet er med til at skabe til gavn for et lands økonomi og borgere. I Danmark forbruger turisterne for 128 mia. kr. og skaber job svarende til 160.961 fuldtidsbeskæftigede. Det er hos VisitDenmark, man kan læse om turismens økonomiske betydning i Danmark.

Deleøkonomi får en stadig større betydning for turismeerhvervet. I VisitDenmarks rapport "Turismens økonomiske betydning 2017" indgår for første gang tal for deleøkonomiske overnatningsformer. 5,3 mia. kr. ud af det samlede turismeforbrug på 128 mia. kommer fra gæster, der havde fundet privat overnatning via en deleøkonomisk platform.

Rapporten har desuden oplysninger om betydningen af turismen i de danske regioner, og den gør rede for de anvendte metoder; Turisme-Satellit-Regnskabet (TSA) og Den regionale, makroøkonomiske ligevægtsmodel (LINE). Sidstnævnte model drives af Center for Regional- og Turismeforskning.

Turisme findes ikke som branche i Danmarks Statistiks generelle erhvervsstatistik eller i nationalregnskabet. Det er derfor vanskeligt at give en vurdering af turismens bidrag til et lands økonomi. Udover et nationalt behov, er der et internationalt behov for at kunne sammenligne turismens økonomiske betydning i forskellige lande. TSA er den metode, UNWTO, OECD og Eurostat anbefaler at anvende for at sikre at alle lande i verden følger de samme principper.


Tags: forbrug, jobskabelse, turisme, nationaløkonomi, overnatninger, erhverv
Emne: Erhvervsliv
Geografi: Dansk statistik, International statistik


4. juli 2018 af Informations­service og Bibliotek

Danmarks historie set med Nationalbankens øjne

Efter Napoleonskrigene og statsbankerot i begyndelsen af 1800-tallet blev Nationalbanken oprettet for at skabe orden i pengevæsenet og fik eneret til at udstede pengesedler.

Danmarks Nationalbank har rund fødselsdag i dag og udgiver i den anledning et jubilæumsskrift, der beskriver bankens historie gennem 200 år.

"Danmarks Nationalbank 1818-2018" behandler emner som inflation, priser, valutakurser, betalingsmidler og økonomiske kriser og giver dermed et billede af Danmarks økonomiske historie i perioden. Som bilag er der excel-fil med data fra værkets mange figurer og grafer. 


Tags: penge, nationaløkonomi, finansielle sektor
Emne: Erhvervsliv
Geografi: Dansk statistik


17. maj 2018 af Anna Dorthe Bracht Nielsen

Globale data om adgang til bankkonti

I dag har 69 pct. af voksne i hele verden en konto, hvorfra de kan lave finansielle transaktioner. Det er en fremgang på 7 procentpoint siden 2014, hvor World Bank sidste gang lavede opgørelsen. World Bank samler oplysninger fra 140 lande i Global Findex Database om voksnes (15-årige og derover) brug af finansielle ydelser,  bl.a. opsparing, betalinger og lån. Undersøgelsen udføres hvert tredje år og i denne tredje runde er der også nye oplysninger om mobile digitale transaktioner.

Global Findex Database bruges til at følge World Banks mål om, at alle skal have adgang til formel finansiel service i 2020. Målet om at udbrede adgangen til finansielle ydelser, ser World Bank som et led i den fattigdomsbekæmpelse, der er organisationens overordnede formål. Muligheden for at spare op, optage lån og investere via formelle systemer giver bedre vilkår for bl.a. at planlægge langsigtet og dermed forbedre ens generelle levestandard.

Rapporten “The Global Findex Database 2017 - Measuring Financial Inclusion and the Fintech Revolution” præsenterer og analyserer resultaterne, mens “The Little Data Book on Financial Inclusion 2018” giver et hurtigt overblik over de vigtigste tal. Data fra rapportens enkelte kapitler kan downloades separat, men data kan også fås som et samlet datasæt eller via World Bank DataBank.

Analyser af, hvordan udbredelsen af adgang til finansiel service kan bekæmpe fattigdom, kan findes hos CGAP - the Consultative Group to Assist the Poor, som også har til huse hos World Bank.


Tags: levevilkår, privatøkonomi, bankforretninger, lån, opsparing
Emne: Erhvervsliv
Geografi: International statistik


4. august 2017 af Informations­service og Bibliotek

Øl er fra Tyskland og is er fra Italien

I hele EU blev der i 2016 produceret 39 milliarder liter øl. Tyskland har den største produktion på 8,3 milliarder liter, men de drikker det meste selv. Eksporten udgør 1,7 mia. liter, så groft sagt svarer det til at hver gang tyskerne eksporterer 1 øl, drikker de selv 4.

illustration med link til Eurostat

Nederlandene har den største eksport af øl på 1,9 mia. liter, Tyskland kommer på andenpladsen med 1,7 mia. liter og Belgien er nummer 3 med 1,5 mia. liter. EU-landene importerer kun små mængder øl fra lande uden for EU, mest fra Mexico og Serbien.

Eurostats statistikker om produktion viser også vores appetit for en anden sommervare, nemlig is, som der i 2016 blev produceret 3,2 mia. liter af. 19 pct. af EU's totale produktion af is finder sted i Italien, Tyskland står for 16 pct. og Frankrig for 14 pct.

 

illustration med link til Eurostat


Tags: produktion, udenrigshandel, forbrug
Emne: Erhvervsliv
Geografi: International statistik


19. maj 2017 af Anna Dorthe Bracht Nielsen

Skal du også til Spanien i år?

Spanien er populær som feriedestination. Danmarks Statistiks ”Ferie- og forretningsrejser” viser, at Spanien er danskernes foretrukne ferieland. Men Spanien er også et populært rejsemål for andre nationaliteter, når hotellet skal bookes. I EU er Spanien det land, der har flest turistovernatninger. Det viser Eurostats turismestatistik.

Spanien står for 21,3 pct. af alle turistovernatninger i EU, svarende til ca. 270 mio. overnatninger. Italien er det næstmest populære land i EU med 193 mio. overnatninger, mens Frankrig kommer ind på 3. pladsen med 130 mio. nætter.

Barn i badering

De Kanariske og Baleariske Øer er populære rejsemål - hvilke andre områder i Spanien, der er godt besøgt, og hvilke lande i verden turisterne kommer fra, kan man dykke ned i vha. Eurostats detaljerede databasetabeller.

Eurostats omfattende turismestatistik er forklaret i Statistics Explained, hvor link til tabeller, metode og publikationer er samlet i én artikel.


Tags: ferierejser, turisme
Emne: Erhvervsliv
Geografi: International statistik


4. november 2016 af Informations­service og Bibliotek

Overblik over iværksætteri

Interessen for iværksætteri skal vækkes allerede i skolen ifølge Fonden for Entreprenørskab, der står for indsamling af data om udbredelsen af undervisning i entreprenørskab på forskellige uddannelsesniveauer. I skoleåret 2014/2015 modtog 19,3 pct. af alle elever og studerende undervisning i entreprenørskab.

Fondens nye udgivelse, Iværksætterindblikket, illustrerer forskellige aspekter af dansk iværksætteri med grafer og figurer fra både danske og internationale organisationer. Her vises bl.a. udviklingen i antal iværksættervirksomheder og nye registreringer i CVR (Det Centrale Virksomhedsregister), suppleret med tabeller fra Eurostat og OECD, der viser, hvordan Danmark klarer sig sammenlignet med andre lande.


Tags: iværksættere, jobskabelse, uddannelse, undervisning
Emne: Erhvervsliv
Geografi: Dansk statistik, International statistik


28. juli 2016 af Anna Dorthe Bracht Nielsen

Statistik om turistovernatninger lokalt i Danmark

Det er muligt at følge udviklingen i turismen i bl.a. Limfjordsområdet og Hvide Sande i VisitDenmark’s månedlige Destinationsmonitor. Rapporten følger 19 destinationer, der har status og potentiale som selvstændige destinationer med hensyn til omsætning, overnatninger og markedsføring.

Hos VisitDenmark finder man også statistik om turisternes overnatninger i de enkelte kommuner. Fordelt på overnatningsformer finder man oplysninger om antal senge og værelser, udlejede værelser og kapacitetsudnyttelsen af senge og værelser.

Hvilke attraktioner turisterne besøger kan ses af Attraktionslisten, hvor Tivoli topper som den mest populære attraktion i 2015 med 4.733.000 besøgende. Det er hhv. 2  og 3 mio. flere end nr. 2 og 3 på listen, som er Dyrehavsbakken og Legoland.
 

Tags: turisme, ferierejser, forlystelser
Emne: Erhvervsliv
Geografi: Dansk statistik


27. maj 2016 af ukendt

Portræt af servicebranchen

Årsrapporter fra DI Service giver et portræt af servicebranchen, bl.a. med tabeller om beskæftigelse, alder på de ansatte i branchen, de ansattes uddannelse, mangel på arbejdskraft inden for branchen, branchens omsætning og andre regnskabstal, konkurser og antal virksomheder fordelt på størrelse.

I rapporterne beskrives brancherne: Vikarbranchen, Vagt- og sikkerhedsbranchen, Rengøring, ejendomsdrift og kantine/catering, Pleje og omsorg, Erhvervsvaskerier og Anden operationel service.

Rapporten ”Rengøring, ejendomsdrift og kantine/catering årsrapport 2016” viser bl.a. at inden for disse servicebrancher har 40 pct. af medarbejderne udenlandsk oprindelse. Inden for rengøring og ejendomsdrift har næsten hver anden medarbejder udenlandsk oprindelse, mens det inden for kantine/catering er ca. hver femte medarbejder.

DI Service udgiver hvert år fire rapporter om Servicebranchen, dvs. en samlet rapport samt 3 branchespecifikke rapporter, på baggrund af data fra Danmarks Statistik, Experian, DA og DI’s egne beregninger.


Tags: brancher, rengøring, sikkerhed, vaskeri, vikar, service
Emne: Erhvervsliv
Geografi: Dansk statistik


Kontakt

Informations­service og Bibliotek
Telefon: 39 17 30 30