Biblioteker
Hvor i landet låner man flest lydbøger? Stiger eller falder antallet af lånere? Hvor mange bogbusser findes der egentlig? De spørgsmål og mange flere kan du finde svar på i biblioteksstatistikkerne.
Danmarks Statistik indsamler statistikker om folkebiblioteker og forskningsbiblioteker. Der findes omkring 400 folkebiblioteker og 450 forskningsbiblioteker i Danmark.
I folkebiblioteksstatistikken kan du finde tal fordelt på område, udlån, alder, materialetyper mv. Statistikken belyser eksempelvis udlånet af trykte bøger, e-bøger og musik og bibliotekernes materialeudgifter. I forskningsbiblioteksstatistikken kan du finde tal for de enkelte forskningsbiblioteker fordelt på lånere, bestand, lønudgifter, udlån mv.
Seneste nyt om Biblioteker
Øget interesse for bibliotekernes undervisning
7. juli 2023
Efter to år med nedlukninger grundet COVID-19 er flere af bibliotekernes aktiviteter, såsom arrangementer og udstillinger, tilbage på niveauet før COVID-19.
Stigning på 64 pct. i digitale udlån siden 2019
24. februar 2023
Digitale udlån via eReolen er fra 2021 til 2022 steget fra 7,9 mio. til 8,2 mio. udlån. Det er en stigning på 0,3 mio. udlån, hvilket svarer til 4 pct. Sammenlignet med 2019 og 2020 er stigningen hhv. 64 pct og 19 pct.
Biblioteksudlån er tilbage på niveauet før COVID-19
24. maj 2022
Udlånstallene fra første kvartal 2022 indikerer, at udlånsaktiviteten er tilbage på samme niveau som før pandemien, dog med flere brugere af den digitale adgangsvej eReolen.
Tidligere Nyt
Kommende Nyt
Hvem låner biblioteksmaterialer i Danmark?
23. marts 2023
I Danmark låner vi hvert år flere millioner materialer på folkebibliotekerne og eReolen. I 2022 lånte vi 30 mio. bøger og elektroniske materialer. Tidligere har vores viden om, hvem der låner bøger, og hvad de låner, bygget på stikprøver som fx Danmarks Statistiks Kulturvaneundersøgelse. Men siden starten af 2020 har det været muligt at beskrive folkebibliotekernes lånere meget præcist.
Tre ud af ti har lavt kulturforbrug
13. oktober 2021
Alle bruger kultur, men der er stor forskel på hvilken og hvor meget: Nogle går på museer og i teater, mens andre ser sport på tv, spiller computerspil eller læser en bog. I denne analyse opdeles Danmarks befolkning fra 16 år og op i fem grupper med forskellige kulturvaner på basis af data fra Kulturvaneundersøgelsen, og det undersøges hvem, der indgår i grupperne: Bredt kulturforbrug, Lavt kulturforbrug, Scenekunst og livesport, Museer og billedkunst samt Bibliotek.
Kultur 2021/2022
Publikationen Kultur 2021/2022 kaster lys på produktion og forbrug af kultur i Danmark på tværs af områder som museer, zoologiske haver, teatre og biografer, musik, fredede bygninger, idræt og frivilligt arbejde m.fl. Årets temakapitel bygger på data fra statistikken om bibliotekslånere og er en analyse af, hvem der låner flest materialer på bibliotekerne, de såkaldte ”hyperlånere”. Hyperlånerne udgør blot 1 pct. af lånerne men står for 14 pct. af bibliotekernes samlede udlån.