Kulturarv
Begrebet ”kulturarv” dækker over genstande, bygninger og kulturmiljøer, men også traditioner og vaner. Bevaringen af den danske kulturarv varetages bl.a. af arkiver. Danmarks Statistik indsamler statistikker om fredede bygninger og fortidsminder samt arkiver. Blandt kulturarvsstatistikkerne kan du finde informationer om eksempelvis antal ansatte på landets offentlige arkiver eller antallet af nyfredninger og affredninger.
Statistikken om fredede bygninger er fordelt efter opførelsesår og område. Fredede bygninger er ikke blot slotte og herregårde, men kan være alle typer bygninger fra parcelhuse og kollegier til garager og udhuse.
Statistikken om fredede fortidsminder er fordelt efter anlægskategori fx begravelse og område. Et fortidsminde er fx en gravhøj.
Arkivstatistikken har til formål at belyse omfanget, udviklingen og fordelingen af konventionelle (papirbaserede) og elektroniske arkivalier i Danmark.
Kultur 2021/2022
Publikationen Kultur 2021/2022 kaster lys på produktion og forbrug af kultur i Danmark på tværs af områder som museer, zoologiske haver, teatre og biografer, musik, fredede bygninger, idræt og frivilligt arbejde m.fl. Årets temakapitel bygger på data fra statistikken om bibliotekslånere og er en analyse af, hvem der låner flest materialer på bibliotekerne, de såkaldte ”hyperlånere”. Hyperlånerne udgør blot 1 pct. af lånerne men står for 14 pct. af bibliotekernes samlede udlån.
Staten bruger flere og flere penge på dusører til skattejægeres oldtidsfund
12. november 2018
I 2018 afsætter den danske stat 4 millioner kr. til ’danefægodtgørelse’ - altså dusører for smykker, mønter og andre genstande fra Danmarks fortid, som graves op på byggepladser og af skattejægere. Dette er en stigning på 43 pct. i forhold til 2017.