Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Social og Sundhed, Personstatistik
Anne Morsing
39 17 39 70

aem@dst.dk

Hent som PDF

Forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge

Der er forskelle i kommunernes fagsystemer, som betyder, at der ikke registreres helt ensartet og systematisk. Kommuner kan kontere samme fænomen på forskellig paragraf. Omfanget af dette kendes ikke. Statistik om Ungepålæg (§57b), Forældrepålæg (§57a), og Afholdelse af netværkssamråd (§57c) er underestimeret, da disse ikke indberettes direkte i alle fagsystemer.

Samlet præcision

Danmarks Statistik gør så meget som muligt for at vejlede og rådgive kommuner om korrekt indberetning. Dog har Danmarks Statistik ikke fagligt belæg for vurderingen af forskelle i kommunernes sagsbehandling af forebyggende foranstaltninger til børn og unge. Databekendtgørelsen tilknyttet området skal sørge for, at indberetningerne fra kommunerne bliver så ensartet som overhovedet muligt.

Forskelligheden i kommunernes fagsystemer betyder, at kommunerne ikke registrer sager over foranstaltninger ensartet. Hvad der i én kommune konteres på én paragraf, der indgår i registeret over forebyggende foranstaltninger, vil i en anden kommune, blive registreret under en anden paragraf, der f.eks. ikke indberettes til Danmarks Statistik. Forældrepålæg (§57a) og Ungepålæg (§57b) kan være underestimeret, da disse ikke indberettes direkte via alle fagsystemer.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Alle 98 kommuners indberetninger indgår i statistikken. Kommunerne godkender på et summeret niveau.

Forskelle i kommunernes fagsystemer betyder, at ikke alle kommuner registrerer sagerne ensartet. Hvad der i én kommune konteres på én paragraf der er med i registret over udsatte børn og unge, vil måske i en anden kommune, blive registreret under en anden paragraf, der ikke bliver indberettet.

Kommunerne bør indberette alle de foranstaltninger de bevilliger til udsatte børn og unge, men det antages, at der er sager som kommunerne overser i deres indberetning. Valideringen og årlige møder minimerer denne fejlkilde.

Der kan optræde målefejl ved periodeangivelsen for en foranstaltning. Nogle kommuner har tilbøjelighed til at angive den dag, hvor foranstaltningen bevilliges som startdato mens andre kommuner korrekt angiver den startdato, hvor foranstaltningen effektueres.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Kvaliteten vurderes som god på overordnet niveau, mens kvaliteten for de enkelte paragraffer er noget mindre valid.

Den årlige udgivelse af statistikken om forebyggende foranstaltninger senest 9 måneder efter referenceperiodens afslutning sikrer brugerne aktuel viden om de kommunale forebyggende støtteforanstaltninger og dermed et billede af omfanget og karakteren af støtte udsatte børn og unge modtager. Antallet af foranstaltninger og antallet af børn, der modtager en eller flere foranstaltninger, er mere præcise end kvaliteten for de enkelte paragraffer. Det skyldes, at der kan være forskellig praksis for at registrere foranstaltninger på de enkelte paragraffer i de forskellige kommuner. Den årlige valideringsproces med kommunerne sikrer præcise tal, men giver også anledning til mindre udsving, når der ved genudgivelse af tidligere års data er bliver rettet op på datakvaliteten. Samlet betragtet er der dog tale om mindre udsving, hvorfor statistikken er pålidelig.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Registret er et forløbsregister, som opdateres årligt. Som udgangspunkt opdateres statistikbanktabellerne 5 år tilbage. Ved udgivelsen af 2022 data dannes der 4 nye tabeller (ISBU01, ISBU02, IBSU03, ISBU04), hvor data i disse tabeller opdateres tilbage til og med 2015. Desuden er der ved denne udgivelse, opdateret den måde der tælles børn på, så et barn kan optræde i to kommuner/landsdele samme år. Kommune- /landsdelsspecifikke data vil derfor blive højere, da der nu indgå flere børn. Derfor opdateres tabellerne BU43 og BU04A tilbage til det første år der optræder i tabellerne. hhv. 2015 og 2011.