Huslejeundersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af lejligheder på ca. 4.200 og stikprøven repræsenterer populationen af alle boliger, der er udlejet til private husholdninger. Den årlige udvikling i huslejen beregnes på grundlag af forholdet mellem de gennemsnitlige huslejer i januar måned aktuelt år og januar måned foregående år for de boliger, hvor der er registreret en husleje i begge perioder. Huslejeudviklingen efter boligstøtte opgøres på samme måde, idet der foretages et fradrag for udbetalt boligstøtte.
Huslejeundersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af udlejede lejligheder på ca. 4.200.
Årligt.
Indsamling af oplysninger er skemabaseret og spørgeskemaerne sendes til lejlighedernes ejer eller administrator.
Der spørges om følgende oplysninger:
Det indkomne datamateriale fejlsøges både manuelt og maskinelt. I den maskinelle fejlsøgning flages hver lejebolig til yderligere kontrol, hvis prisændringen i forhold til sidste år er på mere end plus eller minus 10 pct.
Den gennemsnitlige huslejeudvikling beregnes ved at dividere et uvægtet gennemsnit af lejeboligernes aktuelle husleje med et uvægtet gennemsnit af lejeboligernes husleje i forrige periode. Kun lejeboliger, hvor der er registreret en husleje i begge perioder indgår.
Beregningen af et prisindeks forudsætter, at de varekurve der sammenlignes er identiske, også hvad angår varernes kvalitet. Ved kvalitetsændringer skal priserne derfor principielt korrigeres herfor.
I huslejeundersøgelsen tages der højde for kvalitetsændringer i lejeboliger i stikprøven ved at anvende en værdi oplyst af dataindberetteren for en given forbedring og gange denne værdi med en fast procentandel (fx 50 pct.), der afhænger af forbedringens art. Den nye udregnede værdi trækkes ud af huslejestigningen inden den samlede gennemsnitlige huslejestigning bliver beregnet.