Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur
Søren Østerballe
tlf. 3917 3525

SRB@dst.dk

Hent som PDF

Højskolekursister

Antallet af kursister opgøres ved en totaltælling baseret på højskolernes indberetning. De primære usikkerhedskilder her er fejl i højskolernes indberetninger samt eksistensen af eventuelle højskoler, som Danmarks Statistik ikke er bekendt med. Ved samkøring af kursistregisteret med de øvrige baggrundsregistre, er der for nogle ufuldstændige registeroplysninger. Disse er i tabellerne kategoriseret som uoplyste. Især for udenlandske kursister mangler oplysninger of for disse vil andelen uoplyst være højere, især for de mellemlange og lange kurser.

Samlet præcision

Statistikken er baseret på samkøring af forskellige statistikregistre, som sker ved en kobling af registeroplysninger ved hjælp af en unik personidentifikation. Denne proces vurderes at være meget præcis. Effekten af usikkerhed anslås til lille, da personer med manglede indkomst- eller uddannelses-baggrund klassificeres som uoplyste. Da der er tale om en totaltælling af kursiser, vil summerne fordelt på alder og køn være fyldestgørende. Der er ingen dubletter bland kursisterne i statistikken, men en person kan godt fremkomme flere gange i statistikken, hvis vedkommende har deltaget i flere kurser.

Højskolestatistikken er en totaltælling, der udelukkende baseres på information indberettet af højskolerne. De primære usikkerhedskilder fejl i højskolernes indberetninger, samt eventuelle højskoler som Danmarks Statistik ikke er bekendt med. Den samlede præcision vurderes til at være høj.

Befolkningsregistrets generelle kvalitet og pålidelighed vurderes at være meget høj. Registeret kan være påvirket af manglende indberetninger af ind- og udvandring, men dette vurderes ikke at være et problem i forhold til denne statistik.

Præcisionen og pålideligheden for Registeret for højeste fuldførte uddannelse varierer afhængig af, hvilken kilde oplysningerne kommer fra. Mere end 80 pct. af oplysningerne kommer fra administrative kilder, fx uddannelsesinstitutionernes elevsystemer, som vurderes at være pålidelige. Andre kilder vil ofte være mindre pålidelige, fx undersøgelser af indvandrernes medbragte uddannelse. For denne statistik vil præcisionen af uddannelsesoplysninger for kursister med indvandrer- eller efterkommerstatus derfor være mindre god.

Kvaliteten vurderes overordnet at være meget høj for data fra Indkomstregisteret for alle de indkomsttyper, som er dækket af statistikken. Hovedkilden til data er SKAT, hvor de fleste oplysninger er blevet grundigt valideret. Elementer som lotterigevinster og sorte indkomster er ikke dækket af statistikken. Præcisionen i forhold til denne statistik vurderes at være høj.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Statistikken er baseret på samkøring af forskellige statistikregistre, og usikkerhedskilder i de enkelte registre vil påvirke resultaterne i denne statistik.

Alle registrerede og aktive højskoler har indberettet. Årligt er det mellem nul og fem højskoler, som er ved at blive nedlagt, oprettet eller af andre grunde ikke har elever, som ikke har indberettet. I begrænset omfang forekommer der bortfald som følge af ikke-valide data i indberetningerne, som ikke kan rettes trods henvendelse til dataleverandøren. Manglende baggrundsoplysninger om uddannelse og indkomst, kategoriseres som uoplyst i tabellerne. Kursisten vil dog indgå i alle summer, samt være fordelt på køn og alder.

Mere end 80 pct. af oplysningerne til befolkningens højest fuldførte uddannelse kommer fra administrative kilder, fx uddannelsesinstitutionernes elevsystemer. Andre kilder er ikke så tæt knyttet til uddannelsesinstitutionerne og vil ofte være mindre pålidelige. Disse anvendes kun, hvis der ikke findes andre oplysninger, og kan være selvrapporterede eller imputerede. For grupper af personer hvor oplysningerne i stor udstrækning ikke kommer fra administrative kilder (fx indvandrere), er usikkerheden større end usikkerheden for den øvrige befolkning.

Indkomstoplysninger som denne statistik bygger på trækkes i august efter referenceårets afslutning. Da skatteopgørelserne ikke revideres løbende, betyder det at ændringer efter denne dato ikke indgår i statistikken. Dette påvirker primært de selvstændige, hvor en mindre del af gruppen ikke er færdiglignede på udtrækstidspunktet. Det vurderes ikke at have nogen effekt på denne statistiks resultater.

For indkomstoplysninger er andelen af uoplyste 3-6 pct. for de korte kurser, mens den er 21-25 pct. for de mellemlange og lange kurser. For uddannelsesoplysninger er andelen af uoplyste 5-7 pct. for de korte kurser og 23-30 pct. for de mellemlange og langekurser. Forskellen i andelene af uoplyste er primært begrundet i andelen af kursister med udenlandsk baggrund. I beskrivelsen af baggrunden for kursister på mellemlange og lange kurser tages udgangspunkt i deres families uddannelse og indkomst, og da registerdækningen her for udlændinge er dårligere end for herboende, vil andelen af uoplyste være tilsvarende højere. I forhold til herkomst og bopæl trukket fra befolkningsregisteret er andel af uoplyste 7-10 pct. for det samlede antal af kursister. Ikke alle uoplyste er begrundet i manglende registeroplysninger. En mindre andel af de uoplyste skyldes, at enkelte kursister af hensyn til følsomme personoplysninger placeres i kategorien uoplyst i forbindelse med diskretionering af tabellerne.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Pålideligheden af statistikken vurderes at være god, da den er baseret på fejlsøgte data fra statistikregistre, der ligger til grund for anden officiel statistik. Fejlregistreringer eller manglende opdateringer af registrene er de væsentligste usikkerhedskilder.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Der kan forekomme revisioner i data ved rettelser i de enkelte kilderegistre.