Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Erhvervslivets Udvikling, Erhvervsstatistik
Alina Grecu
39 17 37 31

agc@dst.dk

Hent som PDF

International organisering og outsourcing

Statistikken har været udarbejdet med nogle års mellemrum siden 2007. Den belyser virksomhedernes engagement i globale værdikæder og international sourcing samt motiver og barrierer for international outsourcing og hvilke typer af funktioner og antal job, der er flyttet ud af Danmark som følge af ændringer i virksomhedernes internationale organisering. Undersøgelsen belyser virksomhedernes internationale sourcing, virksomhedernes internationale handel (køb og salg af varer og tjenester) direkte med virksomheder i udlandet, organiseringen af forretningsfunktioner i virksomheden i Danmark, samt betydningen af COVID-19 for udvalgte forhold i virksomheden.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken opgør antallet af og andelen af virksomheder, som outsourcer aktiviteter til andre lande. Outsourcing til udlandet omfatter både flytning af aktiviteter, der i udgangspunktet udføres internt i virksomheden selv, og flytning af aktiviteter som virksomheden tidligere har outsourcet til andre virksomheder i Danmark. Outsourcing kan foregå til virksomheder inden for koncernen eller til andre (eksterne) virksomheder i udlandet. Outsourcing omfatter ikke øget aktivitet i andre virksomheder, hvor der ikke er tale om en flytning af eksisterende aktivitet. Opgørelsen af outsourcende virksomheder er ud over branche fordelt på typen af funktion, der outsources. Det kan enten være kerneaktiviteten for virksomheden (der normalt svarer til virksomhedens branche) eller en hjælpefunktion. Samtidig er det opgjort hvilke dele af verden, der outsources til.

I statistikken er det også opgjort, hvor mange job, der outsources. De er fordelt på hvor vidt det er højt kvalificerede job eller ej, samt efter virksomhedens branche. Endelig er firmaernes motiver for at outsource undersøgt, som fx lavere lønomkostninger og kortere leveringstid. Herudover indgår også spørgsmål om virksomhedernes internationale køb og salg af hhv. varer og tjenester i direkte samhandel med virksomheder i udlandet, samt betydningen af COVID-19 for udvalgte forhold i virksomheden.

Undersøgelsen er en del af et større europæisk undersøgelse, medfinansieret af Eurostat, med det formål at belyse virksomhedernes engagement i globale værdikæder og international sourcing.

Grupperinger og klassifikationer

Dansk Branchekode DB07.

Sektordækning

Statistikken dækker de private byerhverv. dvs. DB07 koderne 05-09, 10-33, 35, 36-39, 41-43, 45-47, 49-53, 55-56, 58-63, 64-66, 68, 69-75 og 77-82. (https://www.dst.dk/da/Statistik/dokumentation/nomenklaturer/dansk-branchekode-db07)

Begreber og definitioner

International outsourcing: Omfatter hel eller delvis udflytning af forretningsaktiviteter (kerneaktivitet eller hjælpefunktioner), der i udgangspunktet udføres i Danmark.

Kernefunktion: Virksomhedens kernefunktion er den produktion af varer eller serviceydelser, der er bestemt til markedet, og som udgør virksomhedens primære funktion. Kernefunktionen svarer i de fleste tilfælde til virksomhedens branche.

Hjælpefunktioner: Hjælpefunktioner understøtter virksomhedens kerneaktivitet og skaber i sig selv ikke omsætning ved direkte afsætning på markedet.

Højt kvalificerede job: Højt kvalificerede job omfatter job, som kræver personale, der kan udføre specialistfunktioner. Det er fx akademiske job, chefstillinger og tekniske job. Disse job kræver normalt videregående uddannelse.

Enheder

Juridiske enheder

Population

Populationen er virksomheder med 50+ ansatte, i markedsmæssige byerhverv. Derudover indgår samtlige virksomheder inden for industri og videnservice med 20-49 ansatte som led i et nationalt projekt.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

2018-2020

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Antal job, antal ansatte, antal virksomheder

Referencetid

Spørgsmål omkring outsourcing dækker perioden 2018-2020. Spørgsmål omkring fordelingen af ansatte i den danske virksomhed på funktioner vedrører udgangen af 2020. Spørgsmål omkring COVID-19 samt direkte handel med virksomheder i udlandet vedrører kalenderåret 2020.

Hyppighed

Statistikken er hidtil gennemført for perioderne 2001-2006, 2009-2011, 2014-2016 samt 2018-2020. Undersøgelsen gennemføres fremadrettet fast hvert tredje år.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Lov om Danmarks Statistik. Undersøgelsen gennemføres fremadrettet hvert tredje år iht. EU forordning (2019/2152) om europæisk erhvervsstatistik.

Indberetningsbyrde

Indberetningsbyrden er ikke opgjort.

Øvrige oplysninger

Øvrige informationer kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik