Gå til sidens indhold

Andelen af økologiske æg fordoblet på ti år

Animalsk produktion (kvt.) 4. kvt. 2020

Andelen af økologiske æg udgjorde 30 pct. i 2020 mod 15 pct. for ti år siden. For økologisk mælk udgjorde andelen 13 pct. i 2020 mod 10 pct. tilbage i 2010. I 2019 udgjorde økologisk mælk, ost og æg 25 pct. af detailomsætningen af økologiske fødevarer i Danmark, se Nyt fra Danmarks Statistik 2020:168, Detailomsætningen af økologiske fødevarer 2019.

Økologisk andel af æg og mælkKilde: www.statistikbanken.dk/ani71 og ani81

Mere mælk og flere æg i fjerde kvartal 2020

Den samlede produktion af mælk steg med 1,6 pct. i fjerde kvartal 2020 i forhold til fjerde kvartal 2019 - heraf steg den økologiske mælk med 4,4 pct. Når der ses på antal malkekøer, så var der lidt flere malkekøer 31. december 2020 end på samme tidpunkt i 2019, se Nyt fra Danmarks Statistik 2021:24, Kvægbestanden 31. december 2020. Produktionen af æg er steget 10,5 pct. i forhold til samme kvartal sidste år, og her er det især antallet af skrabeæg, der er steget, med 15 pct., men også produktionen af andre ægtyper er steget.  

Den animalske produktion steg

Det samlede mængdeindeks for den animalske produktion steg med 1,0 pct. i fjerde kvartal 2020 i forhold til samme kvartal i 2019. Det skyldes, at produktionen af svin, mælk og æg steg, mens der var et fald i produktionen af kvæg og æg.

Animalske salgsprodukter, mængdeindeks

 

Vægte
2015

2019

2020

Ændring
4. kvt. 2019

 

 

4. kvt.

Okt.

Nov.

Dec.

4. kvt.

- 4. kvt. 2020

 

promille

indeks 2015 = 100

pct.

Animalske salgsprodukter1

589

102,6

98,1

109,5

101,1

103,7

1,0

Kvæg

46

114,1

110,0

111,6

109,1

110,2

-3,4

Svin

308

99,5

92,1

113,9

96,3

100,8

1,3

Fjerkræ

26

111,7

108,1

-3,2

Mælk2

195

103,1

105,4

101,6

107,1

104,7

1,6

Æg

10

115,6

127,7

10,5

1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke.
2 Mælk anvendt til foder på gården indgår ikke i indekset.
Kilde: www.statistikbanken.dk/ani303

Færre slagtninger af svin og kvæg

Eksporten af levende dyr, både kvæg og svin, faldt i fjerde kvartal 2020 i forhold til fjerde kvartal 2019, og det samme gør sig gældende for antallet af slagtninger af kvæg, svin og fjerkræ. Eksporten af kvæg og svin er primært kalve og smågrise, som opdrættes til slagtning i modtagerlandet.

Animalsk produktion

 

2019

2020

 

Ændring
4. kvt. 2019

 

4. kvt.

Okt.

Nov.

Dec.

4. kvt.

 

- 4. kvt. 2020

 

1.000 stk.

 

pct.

Kvæg

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

134,1

46,8

44,0

42,4

133,2

 

-0,7

Slagtninger1

120,7

42,4

40,3

37,9

120,6

 

-0,1

Eksport af levende kvæg til slagtning

13,4

4,4

3,7

4,5

12,6

 

-6,2

Heraf kalve

12,3

4,2

3,4

4,0

11,5

 

-6,3

 

mio. kg

 

 

Produktion af okse- og kalvekød

35,7

12,4

11,9

11,3

35,6

 

-0,1

 

1.000 stk.

 

 

Svin

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

7934,8

2390,2

2835,7

2623,1

7849,0

 

-1,1

Slagtninger1

4295,7

1288,7

1663,1

1327,1

4278,9

 

-0,4

Eksport af levende svin

3639,1

1101,5

1172,6

1296,0

3570,1

 

-1,9

Heraf smågrise

3577,1

1081,7

1155,3

1261,1

3498,1

 

-2,2

 

mio. kg

 

 

Produktion af svinekød

479,8

148,1

186,3

155,0

489,4

 

2,0

 

1.000 stk.

 

 

Fjerkræ

 

 

 

 

 

 

 

Slagtninger på slagterier

26108,5

25352,1

 

-2,9

 

mio. kg

 

 

Mælk

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion2

1379,5

470,2

453,2

477,8

1401,5

 

1,6

Heraf økologisk

172,8

59,8

57,9

62,8

180,5

 

4,4

Æg

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion3

20,3

22,4

 

10,5

Buræg

3,0

3,3

 

9,1

Æg fra fritgående høns

1,6

1,7

 

7,8

Skrabeæg

8,1

9,3

 

15,0

Økologiske æg

5,6

6,1

 

9,4

1Inkl. slagtninger hos producenter.
2 Årligt skønnet forbrug af mælk hos producenter er 75,00 mio. kg til foder og 3,67 mio. kg til konsum.
3 Forbrug hos producenter og direkte salg til forbrugere er sat til 8,0 mio. kg. årligt.
Kilde: www.statistikbanken.dk/ani41, ani51, ani61, ani71 og ani81

Nyt fra Danmarks Statistik

23. februar 2021 - Nr. 57

Hent som PDF
Næste udgivelse: 21. maj 2021

Kontakt

Kilder og metode

Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation