Gå til sidens indhold

4.500 vognlæs smågrise eksporteres hvert kvartal

Animalsk produktion (kvt.) 4. kvt. 2015

Ændret 03. marts 2016 kl. 13:44

Der er desværre konstateret fejl i opgørelsen. Antallet for slagtede svin var angivet til 5,3 mio. svin, hvor det skulle have været 4,7 mio. svin. Alle revidereringer er markeret med rødt.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Der blev slagtet 4,7 mio. svin i Danmark og eksporteret 3,0 mio. svin til slagtning i fjerde kvartal 2015, hvilket giver en produktion på 7,7 mio. svin. Det er et fald0,3 pct. i forhold til samme kvartal året før. Lidt over hvert tredje svin bliver eksporteret levende til opfedning i udlandet. Det er hovedsageligt smågrise, der bliver eksporteret. Der blev eksporteret 2,9 mio. smågrise i fjerde kvartal 2015, og det svarer til, at der kørte ca. 4.500 lastbiler med i snit 650 smågrise over grænsen i de sidste tre måneder af 2015. Det er først og fremmest Tyskland og dernæst Polen, som aftager smågrisene og opfeder dem til slagtning. Danmark er den største eksportør af smågrise i Europa (link til Eurostat).

Produktion af svin

Stigning i den samlede animalske produktion

Mængdeindekset for den animalske produktion steg med 1,9 pct. i fjerde kvartal i forhold til samme kvartal året før. Det skyldes, at produktionen af mælk steg med 7,8 pct. Produktionen af animalske produkter lå på et højere niveau end i 2010, hvilket gælder for alle salgsprodukterne.

Animalske salgsprodukter, mængdeindeks

 


Vægte

2014

2015

Ændring
4. kvt. 2014

 

2010

4. kvt.

Oktober

November

December

4. kvt.

- 4. kvt. 2015

 

promille

2010 = 100

pct.

Animalske salgsprodukter1

634

102,8

105,0

105,8

102,3

104,7

1,9

Kvæg

42

108,6

110,2

109,4

93,7

104,4

-3,8

Svin

340

103,1

101,9

105,0

97,8

101,6

-1,4

Fjerkræ

25

100,5

Mælk

213

101,1

108,9

106,2

111,9

109,0

7,8

Æg

11

108,9

1 Pelsdyr er en årsopgørelse og indgår derfor ikke.

Mælkeproduktionen stiger

Den totale produktion af mælk er steget med 7,7 pct., mens den økologiske mælkeproduktion er steget med 9,8 pct. i fjerde kvartal 2015 i forhold til samme kvartal året før. Den økologiske mælk udgør 9 pct. af den totale produktion. Den øgede mælkeproduktion skyldtes mælkekvotens ophør 1. april 2015 (læs mere i Nyt fra Danmarks Statistik 2015:623). Landmændene har bl.a. øget mælkeproduktionen ved at slagte færre køer, hvilket ses ved fald i antal slagtninger af kvæg.

Animalsk produktion

 

2014

2015

 

Ændring
4. kvt. 2014

 

4. kvt.

Oktober

November

December

4. kvt.

 

- 4. kvt. 2015

 

1.000 stk.

 

pct.

Kvæg

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

144,7

46,4

46,8

41,7

137,5

 

-5,0

Slagtninger1

131,0

42,4

43,8

37,6

123,8

 

-5,5

Eksport af levende kvæg til slagtning

13,8

3,9

3,1

4,1

11,1

 

-19,4

Heraf kalve

9,1

3,6

2,9

2,9

9,4

 

2,6

 

mio. kg

 

 

Produktion af okse- og kalvekød

37,8

12,1

12,4

10,9

35,4

 

-6,4

 

1.000 stk.

 

 

Svin

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

7753,5

2490,0

2618,0

2621,1

7729,2

 

-0,3

Slagtninger1

4896,4

1604,2

1657,6

1458,3

4720,1

 

-3,6

Eksport af levende svin

2857,1

885,8

960,4

1162,8

3009,1

 

5,3

Heraf smågrise

2760,8

862,2

941,8

1135,2

2939,3

 

6,5

 

mio. kg

 

 

Produktion af svinekød

497,9

199,7

153,7

177,4

530,8

 

6,6

 

1.000 stk.

 

 

Fjerkræ

 

 

 

 

 

 

 

Slagtninger på slagterier

25206

 

 

mio. kg

 

 

Mælk

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion2

1240,3

444,8

434,0

457,1

1335,9

 

7,7

Heraf økologisk

110,3

40,4

39,6

41,1

121,1

 

9,8

1 Inkl. slagtninger hos producenter.
2 Årligt skønnet forbrug af mælk hos producenter er 75 mio. kg til foder og 4,3 mio. kg til konsum.

Nyt fra Danmarks Statistik

24. februar 2016 - Nr. 84

Hent som PDF
Næste udgivelse: 24. maj 2016

Kontakt

Kilder og metode

Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation