Gå til sidens indhold

Færre slagtninger af kvæg

Animalsk produktion (kvt.) 2. kvt. 2015

I andet kvartal blev der slagtet 4,8 pct. færre kvæg end i andet kvartal sidste år. Faldet skyldtes betydeligt færre slagtninger af køer, hvilket kan kædes sammen med mælkekvotens ophør den 1. april. Det gav mælkeproducenterne mulighed for at producere mere mælk, da der nu ikke er nogen øvre grænse for, hvor meget mælk de må levere til mejeriet.

Slagtninger af kvæg

Mere mælk trods færre malkekøer

Selvom antallet af malkekøer er faldet siden 2010, er produktionen af mælk steget 11,5 pct. (se flere tal om malkekøer på www.statistikbanken.dk/KVAEG5). Det skyldes, at den gennemsnitlige mælkeydelse pr. malkeko er steget hvert år. Men pga. af ophøret af mælkekvoten viser prognoser at antallet af malkekøer vil stige.

Animalske salgsprodukter, mængdeindeks

 

Vægte
2010

2014

2015

Ændring
2. kvt. 2014

 

 

2. kvt.

April

Maj

Juni

2. kvt.

- 2. kvt. 2015

 

promille

2010 = 100

pct.

Animalske salgsprodukter1

634

103,0

112,6

95,9

97,1

102,4

-0,6

Kvæg

42

101,2

89,2

88,8

110,4

96,1

-5,0

Svin

340

98,9

118,4

86,1

86,4

97,0

-1,9

Fjerkræ

25

96,1

106,2

10,5

Mælk

213

110,4

107,8

114,3

112,5

111,5

1,0

Æg

11

110,8

111,3

0,5

1Pelsdyr er en årsopgørelse og indgår derfor ikke

Lille fald i den samlede animalske produktion

Mængdeindekset for den animalske produktion faldt med 0,6 pct. i andet kvartal i forhold til samme kvartal året før. Det skyldes, at produktionen af svin og kvæg faldt med hhv. 1,9 pct. og 5,0 pct. Mælk steg med 1,0 pct. og fjerkræ med 10,5 pct. Produktionen af animalske produkter lå på et højere niveau end i 2010, hvilket primært skyldes den store produktion af mælk, mens både kvæg og svin ligger under niveauet i 2010.

Animalsk produktion

 

2014

2015

 

Ændring
2. kvt. 2014

 

2. kvt.

April

Maj

Juni

2. kvt.

 

- 2. kvt. 2015

 

1.000 stk.

 

pct.

Kvæg

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

135,5

38,8

37,1

45,7

129,9

 

-4,1

Slagtninger1

115,6

34,1

33,8

42,2

110,1

 

-4,8

Eksport af levende kvæg til slagtning

19,8

4,7

3,4

3,4

11,5

 

-42,0

Heraf kalve

11,6

3,2

2,5

2,8

8,5

 

-26,3

 

mio. kg

 

 

Produktion af okse- og kalvekød

34,6

10,0

9,8

12,0

31,8

 

-8,2

 

1.000 stk.

 

 

Svin

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

7344,1

2956,0

2237,9

2233,8

7427,8

 

1,1

Slagtninger1

4526,0

1847,8

1280,6

1303,0

4431,4

 

-2,1

Eksport af levende svin

2818,1

1108,2

957,3

930,8

2996,4

 

6,3

Heraf smågrise

2711,6

1078,6

935,2

901,1

2914,9

 

7,5

 

mio. kg

 

 

Produktion af svinekød

470,4

190,7

134,9

136,8

462,3

 

-1,7

 

1.000 stk.

 

 

Fjerkræ

 

 

 

 

 

 

 

Slagtninger på slagterier

24411

22115

 

-9,4

 

mio. kg

 

 

Mælk

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion2

1352,9

440,6

466,8

459,4

1366,8

 

1,0

Heraf økologisk

128,0

37,7

40,3

39,1

117,1

 

-8,6

Æg 

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion3

17,5

17,6

 

0,5

Buræg

8,4

7,7

 

-8,2

Æg fra fritgående høns

0,9

1,0

 

2,4

Skrabeæg

3,1

3,3

 

6,6

Økologiske æg

3,0

3,6

 

18,1

1 Inkl. slagtninger hos producenter.
2 Årligt skønnet forbrug af mælk hos producenter er 75 mio. kg til foder og 4,3 mio. kg til konsum.
3 Forbrug hos producenter og direkte salg til forbrugere er sat til 8,0 mio. kg. årligt.

Nyt fra Danmarks Statistik

18. september 2015 - Nr. 448

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. november 2015

Kontakt

Kilder og metode

Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation