Gå til sidens indhold

Hvert femte æg er økologisk

Animalsk produktion (kvt.) 2. kvt. 2014

Økologiske æg udgør 20 pct. af de leverede æg på pakkerierne. Skrabeæg udgør 20 pct., buræg 54 pct., og de restende æg er æg fra fritgående høns. I forhold til slutningen af 90'erne er andelen af økologiske æg steget, mens andelen af buræg og æg fra fritgående høns er faldet. Skrabeæggenes andel har været mere svingende og har i det meste af perioden være større end de økologiske. Produktionen af konsumæg var 61 mio. kg i 2013, heraf udgjorde de økologiske 18 pct.

Fordeling af de indvejede æg på pakkerierne

Den animalske produktion steg lidt

Mængdeindekset for de animalske salgsprodukter steg svagt i andet kvartal 2014 i forhold til samme kvartal året før, når der ses på de store produktionsgrene samlet. Produktionsgrenene kvæg og svin faldt, mens mælken steg. Produktionen af animalske salgsprodukter er 3,0 pct. højere end i 2010.

Animalske salgsprodukter, mængdeindeks

 

Vægte

2013

2014

Ændring
2. kvt. 2013

 

2010

2. kvt.

April

Maj

Juni

2. kvt.

- 2. kvt. 2014

 

promille

2010 = 100

pct.

Animalske salgsprodukter1

634

102,6

99,5

100,3

109,0

103,0

0,4

Kvæg

42

103,7

93,7

100,7

107,9

100,8

-2,8

Svin

340

99,8

95,2

92,6

108,8

98,9

-0,9

Fjerkræ

25

104,2

Mælk

213

106,9

108,1

113,6

109,5

110,4

3,2

Æg

11

109,3

106,92

-2,1

1 Pelsdyr indgår ikke, da der kun foreligger årsopgørelser.
2 Tal for æg er foreløbige i 2. kvt. 2014.

Eksporten af kvæg og svin steg, slagtningerne faldt

Den samlede produktion af kvæg faldt i forhold til samme kvartal sidste år. Slagtningerne faldt 6,9 pct., mens eksporten af levende kvæg steg med 31,2 pct. Den samlede produktion af svin faldt også, hvilket skyldtes et fald i slagtningerne på 5,1 pct. og en stigning af eksporten af levende svin på 7,8 pct. Den samlede mælkeproduktion steg 3,2 pct., mens den økologiske steg 3,6 pct.

Animalsk produktion

 

2013

2014

 

Ændring
2. kvt. 2013

 

2. kvt.

April

Maj

Juni

2. kvt.

 

- 2. kvt. 2014

 

1.000 stk.

 

pct.

Kvæg

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

139,1

41,5

45,7

48,0

135,2

 

-2,8

Slagtninger1

124,1

36,0

38,0

41,6

115,6

 

-6,9

Eksport af levende kvæg til slagtning

14,9

5,4

7,7

6,4

19,6

 

31,2

Heraf kalve

11,4

3,5

4,2

3,8

11,5

 

0,8

 

mio. kg

 

 

Produktion af okse- og kalvekød

35,2

10,5

11,7

12,2

34,4

 

-2,2

 

1.000 stk.

 

 

Svin

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

7 382,6

2 317,5

2 435,9

2 590,6

7 344,1

 

-0,5

Slagtninger1

4 767,7

1 456,3

1 363,8

1 705,9

4 526,0

 

-5,1

Eksport af levende svin

2 614,9

861,2

1 072,1

884,7

2 818,1

 

7,8

Heraf smågrise

2 496,1

826,8

1 032,8

852,1

2 711,7

 

8,6

 

mio. kg

 

 

Produktion af svinekød

479,5

148,9

146,4

175,2

470,4

 

-1,9

 

1.000 stk.

 

 

Fjerkræ

 

 

 

 

 

 

 

Slagtninger på slagterier

27859

 

 

mio. kg

 

 

Mælk

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion2

1 311,3

441,6

463,7

447,5

1 352,8

 

3,2

Heraf økologisk

123,3

42,1

44,4

41,5

128,0

 

3,6

Æg3

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion4

17,2

16,9

 

- 2,1

Buræg

8,6

8,0

 

-6,1

Æg fra fritgående høns

0,7

0,9

 

28,4

Skrabeæg

3,2

3,0

 

-4,3

Økologiske æg

2,8

2,9

 

3,3

1 Inkl. slagtninger hos producenter.
2 Årligt skønnet forbrug af mælk hos producenter er 75 mio. kg til foder og 4,3 mio. kg til konsum.

3 Data for 2. kvt. 2014 er foreløbige. Når de endelige tal foreligger, bliver statistikbanken opdateret.
4 Forbrug hos producenter og direkte salg til forbrugere er sat til 8,0 mio. kg. årligt.

Nyt fra Danmarks Statistik

19. september 2014 - Nr. 480

Hent som PDF
Næste udgivelse: 20. november 2014

Kontakt

Kilder og metode

Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation