Gå til sidens indhold

Økologisk oksekød stammer overvejende fra køer

Animalsk produktion (kvt.) 4. kvt. 2019

I alt blev der slagtet 464.000 kvæg i 2019, hvoraf 5,0 pct. var registeret som økologisk. Når der slagtes økologisk kvæg, er køer dominerende med godt to tredjedele af slagtningerne. Resten af slagtningerne er kvier, stude og tyrekalve, hvor stude udgør en relativ stor andel. Når der ses på de konventionelle slagtninger, udgør køerne 35 pct. og studene blot under 1 pct. Den lavere andel økologiske slagtninger af handyr skyldes, at en del spædkalve sælges fra de økologiske mælkebedrifter til opdræt hos konventionelle slagtekalveproducenter.

Slagtninger i stk. af kvæg fordelt på hhv. økologiske<span data-footnoteref='NoteId1'><span class='oppetekst'>1</span></span> og konventionelle. 2019Kilde: www.statistikbanken.dk/ani41.

Mindre animalsk produktion

Det samlede mængdeindeks for den animalske produktion faldt 4,1 pct. i fjerde kvartal 2019 i forhold til samme kvartal i 2018.  Dette skyldes, at der slagtes færre svin i Danmark - og at mælkeproduktionen faldt.

Animalske salgsprodukter, mængdeindeks

 

Vægte
2015

2018

2019

Ændring
4. kvt. 2018

 

 

4. kvt.

Okt.

Nov.

Dec.

4. kvt.

- 4. kvt. 2019

 

promille

indeks 2015 = 100

pct.

Animalske salgsprodukter1

589

104,7

102,4

103,9

99,5

100,4

-4,1

Kvæg

46

113,9

126,9

115,6

99,8

114,1

0,2

Svin

308

103,4

98,2

104,6

95,6

99,5

-3,8

Fjerkræ

26

98,5

106,6

8,3

Mælk2

195

104,2

103,4

99,9

105,9

103,1

-1,1

1 Pelsdyr opgøres årligt og indgår derfor ikke.
2 Mælk anvendt til foder på gården indgår ikke i indekset.
Kilde: www.statistikbanken.dk/ani303.

Færre slagtninger og større eksport af levende dyr

Slagtningerne af kvæg faldt 5,4 pct. i fjerde kvartal 2019 i forhold til fjerde kvartal 2018, mens eksporten af levende kvæg steg 32,4 pct., som primært omfatter kalve til opfedning i modtagerlandet. Samlet set faldt produktionen af okse- og kalvekød 2,4 pct.). Slagtningerne af svin faldt 9,6 pct. i fjerde kvartal, mens eksporten steg 0,1 pct. Den totale produktion af svinekød faldt 4,2 pct. Det skyldes, at eksport af levende dyr primært er smågrise til opfedning til slagtning i udlandet. Slagtningerne af fjerkræ er uændret.

Animalsk produktion

 

2018

2019

 

Ændring
4. kvt. 2018

 

4. kvt.

Okt.

Nov.

Dec.

4. kvt.

 

- 4. kvt. 2019

 

1.000 stk.

 

pct.

Kvæg

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

137,8

50,5

46,2

37,5

134,1

 

-2,6

Slagtninger1

127,7

45,5

41,6

33,6

120,7

 

-5,4

Eksport af levende kvæg til slagtning

10,1

5,0

4,5

3,9

13,4

 

32,4

Heraf kalve

9,1

4,6

4,1

3,6

12,3

 

34,9

 

mio. kg

 

 

Produktion af okse- og kalvekød

36,5

13,4

12,3

9,9

35,7

 

-2,4

 

1.000 stk.

 

 

Svin

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion

8387,9

2690,7

2756,6

2488,8

7936,0

 

-5,4

Slagtninger1

4750,5

1380,4

1529,6

1385,6

4295,7

 

-9,6

Eksport af levende svin

3637,4

1310,2

1227,0

1103,2

3640,4

 

0,1

Heraf smågrise

3570,6

1290,4

1204,5

1083,5

3578,4

 

0,2

 

mio. kg

 

 

Produktion af svinekød

501,1

157,2

169,3

153,4

479,9

 

-4,2

 

1.000 stk.

 

 

Fjerkræ

 

 

 

 

 

 

 

Slagtninger på slagterier

26101,7

26108,5

 

0,0

 

mio. kg

 

 

Mælk

 

 

 

 

 

 

 

Samlet produktion2

1394,9

461,4

446,0

472,2

1379,5

 

-1,1

Heraf økologisk

173,9

59,3

58,6

55,7

172,8

 

-0,6

1Inkl. slagtninger hos producenter.
2 Årligt skønnet forbrug af mælk hos producenter er 75,00 mio. kg til foder og 3,67 mio. kg til konsum.
3 Forbrug hos producenter og direkte salg til forbrugere er sat til 8,0 mio. kg. årligt
Kilde: www.statistikbanken.dk/ani41, ani51, ani61, ani71 og ani81.

Nyt fra Danmarks Statistik

19. februar 2020 - Nr. 59

Hent som PDF
Næste udgivelse: 20. maj 2020

Kontakt

Kilder og metode

Oplysningerne om mængder indsamles hos aftagerne af animalske produkter, Fødevare- styrelsen og Landbrug & Fødevarer. Eksporten opgøres i den officielle udenrigshandelsstatistik, suppleret med oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde. Slagtningerne hos producenterne fastsættes skønsmæssigt. Kilderne er mere konkret beskrevet i statistikdokumentationerne.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation