Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Social og Sundhed, Personstatistik
Birgitte Lundstrøm
39 17 34 01

bls@dst.dk

Hent som PDF

Genbrugshjælpemidler

Statistikken om genbrugshjælpemidler er en årlig opgørelse af genbrugshjælpemidler, der er tildelt efter udvalgte paragraffer i Serviceloven, Arbejdsmiljøloven og Sundhedsloven. Statistikken indeholder informationer om, hvor mange genbrugshjælpemidler, der er udleveret samt typen af genbrugshjælpemidler. Derudover er der oplysninger om antal personer, som har fået udleveret et genbrugshjælpemiddel. Statistikken kan opdeles på kommuner, alder og køn.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken belyser kommuners udlån af genbrugshjælpemidler fra de kommunale hjælpemiddeldepoter. Dette er genbrugshjælpemidler, som er tildelt efter udvalgte paragraffer i Serviceloven, Arbejdsmiljøloven og Sundhedsloven. Danmarks Statistik modtager data vedr. genbrugshjælpemidler fra hver kommune. Dataleverancerne indeholder oplysninger om indberetningskommune, betalingskommune, det specifikke genbrugshjælpemiddel, CPR-nummer på modtageren, lovparagraf for genbrugshjælpemidlet samt datoer for udleverings- og eventuelt indleveringstidspunkt for genbrugshjælpemidlet. Genbrugshjælpemidlet indberettes af indberetningskommunen. En række hjælpemidler, som er indberettet, betales af andre kommuner. Det sker fx, hvis borgeren er på ferie i en anden kommune end betalingskommunen. Statistikken giver oplysninger om, hvor mange personer, der får bevilget og udleveret et genbrugshjælpemiddel samt indeholder information om typen af hjælpemiddel ud fra genbrugshjælpemidlets HMI-nummer og ISO-klasse i Socialstyrelsens Hjælpemiddelbase.

Statistikken dækker perioden 1. juli 2022 og frem. Det betyder, at alle genbrugshjælpemidler, der er udlånt per 1. juli 2022, samt genbrugshjælpemidler, der udleveres og/eller returneres per 1. juli 2022 og frem, vil indgå i statistikken. Statistikken vil fremover blive udgivet årligt og offentliggøres første gang ultimo september 2023.

Statistikken vil bidrage til at styrke bredden i datagrundlaget på det sociale område ved at indsamle data og offentliggøre statistik om genbrugshjælpemidler. Hjælpemiddeldata skal bidrage med bedre national viden om socialområdet og borgere, som modtager hjælpemidler, til at understøtte prioriteringen af de sociale indsatser.

Grupperinger og klassifikationer

De udvalgte genbrugshjælpemidler henviser til paragraffer i Lov om Social Service, Lov om Arbejdsmiljø samt Sundhedsloven. Paragrafferne omfatter:

  • Personlig hjælp og pleje mv., § 83 i lov om social service
  • Rehabiliteringsforløb, § 83 a i lov om social service
  • Genoptræning og vedligeholdelsestræning, der ikke behandles i tilknytning til sygehusindlæggelse, § 86 i lov om social service
  • Støtte til hjælpemidler, § 112 i lov om social service
  • Hjælp til køb af forbrugsgoder, § 113 og § 113 b i lov om social service
  • Støtte til køb af bil, § 114 i lov om social service
  • Hjælp til boligindretning, § 116 i lov om social service
  • Anvendelse af stofseler, § 128, § 128 b i lov om social service
  • Indretning og tekniske hjælpemidler, der sikrer sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige arbejdsforhold, § 15 i lov om arbejdsmiljø
  • Hjemmesygepleje, § 138 i sundhedsloven
  • Genoptræning efter udskrivning fra sygehus, § 140 i sundhedsloven

Data kan endvidere opgøres på kommuner, køn og alder.

I Socialstyrelsens hjælpemiddelbase kan findes en detaljeret oversigt over typer af genbrugshjælpemidler ud fra HMI-numre og ISO-klasse i hjælpemiddelbasen.

Sektordækning

Ikke relevant for denne statistik.

Begreber og definitioner

Betalingskommune: Kommunekode for betalingskommune. Indberetningskommunen og betalingskommunen vil i en stor del af tilfældene være sammenfaldende. I visse tilfælde udleveres hjælpemidler til borgere, hvor hjælpemidlet betales af andre kommuner end indberetningskommunen.

Genbrugshjælpemiddel: Et genbrugshjælpemiddel er et produkt, der optimerer en persons funktionsevne og reducerer handicap. Det er samtidig et produkt, som kan indleveres efter brug og udleveres igen til en ny person. Genbrugshjælpemidler udleveres fra kommunale hjælpemiddeldepoter og er tildelt efter udvalgte paragraffer i Serviceloven, Arbejdsmiljøloven og Sundhedsloven.

Indberetningskommune: Kommunekode for indberetningskommunen. Nogle kommuner indgår i et tværkommunalt samarbejde, hvor en kommune står for at indberette til Danmarks Statistik på vegne af den eller de øvrige kommuner. Det vil kun være kommunekoden på den kommune, der indberetter, som vil optræde i variablen.

Statistikbankkommune: Som hovedregel vil statistikbankkommunen være indberetningskommunen, som er indberettet af kommunen. For kommuner, der indgår i et tværkommunalt samarbejde, og hvor kommunen ikke er angivet korrekt, vil statistikbankkommunekoden være angivet som borgerens bopælskommune på udleveringstidspunktet ud fra Danmarks Statistiks befolkningsregister. Hvis der ikke findes en bopælskommune på udleveringstidspunktet via befolkningsregisteret, vil kommunekoden være angivet med indberetningskommunens kommunekode.

Enheder

Personer.

Population

Personer, som modtager genbrugshjælpemidler efter følgende paragraffer i Lov om social service: §83, §83a, §86, §112, §113, §114, §116, §128 samt Lov om arbejdsmiljø: §15 samt Sundhedsloven: §138, §140.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

Statistikken dækker tidsperioden fra og med 1. juli 2022 til og med 31. december 2022.

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Måleenheden kan både være antal personer og antal ydelser.

Referencetid

Den sidste halvdel af 2022 fra 1. juli 2022.

Hyppighed

Årlig.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Data indsamles i henhold til Lov om Danmarks Statistik § 6.

Indberetningsbyrde

Statistikken er hovedsageligt baseret på indberetninger foretaget via kommunale system-til-system-løsninger, som automatisk sender dataudtræk til Danmarks Statistik hvert kvartal. Der er også nogle kommuner, som indberetter via en webbaseret indberetningsløsning. I forbindelse med indberetningen af data kan kommunerne opleve tekniske udfordringer, hvilket kan medføre en vis indberetningsbyrde.

Øvrige oplysninger

Øvrige oplysninger kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.