Statistisk Årbog 2011
Statistisk Årbog er en kilde til både nyttig og sjov viden om det danske samfund og danskerne.
Årbogen indeholder hundredtusindvis af tal og giver et bredt kendskab til det danske samfund og udviklingen i Danmark gennem de seneste årtier.
I Statistisk Årbog 2011 kan du finde alt fra kuriøse informationer om fx en gennemsnitlig dansker til detaljeret specialviden om økonomi, arbejdsmarked og diverse andre samfundsemner. Danskernes liv er beskrevet fra vugge til grav på bogens over 500 sider.
I årbogen kan du fx læse om de bløde sider af samfundet: Hvilken biograffilm der var mest set i Danmark, hvilket navn de fleste nyfødte bliver givet osv. Men du kan også finde tal for dansk økonomi, fx statistik om firmaer og regnskaber, bruttonationalprodukt, eksport/import osv.
Du kan kort sagt både blive klogere på det danske samfund og samtidig få udbygget din paratviden, så du kan dupere dine venner eller kollegaer med pudsige informationer om det danske samfund.
- vi i gennemsnit så tv i 3 timer og 21 minutter om dagen?
- den mest sete danske film var Klovn - The Movie?
- en syvendedel af befolkningen hedder Jensen, Nielsen eller Hansen til efternavn?
- vi sendte 13 milliarder sms-beskeder?
- der var over 20.000 ledige stillinger på det danske arbejdsmarked?
Følg den samfundsmæssige udvikling år for år
Årbogen lægger vægt på udviklingen fra år til år. Du kan fx følge med i op- og nedturene for dansk økonomi via tal for ledighed, bilkøb, forbrugerpriser og meget mere.
Flot og farverigt design
Statistisk Årbog 2011 udkommer i en farverig hardback-udgave på over 500 sider med ca. 150 siders tekst, næsten 450 tabeller og rundt regnet 200 figurer.
Derudover er der links til bl.a. Statistikbanken, hvis du vil undersøge tallene nærmere.
Årbogen findes også på engelsk: Statistical Yearbook 2011.
En kilde til sjov og brugbar viden
Ved at fordybe dig i Statistisk Årbog vil du opdage, at den er en kilde til masser af brugbar og interessant information, som kun findes samlet i denne bog.
Du kan både gå på jagt efter masser af pudsige og sjove informationer à la dem, der findes i Trivial Pursuit, men du kan også finde viden, der beskriver de mere alvorlige sider af det danske samfund.
Både for dem, der ingen erfaring har med statistik ...
Statistisk Årbog indeholder flere hundrede tusinder tal, og fordi tal i sig selv ikke altid fortæller hele historien, har vi skrevet mere end 150 siders tekst og krydret dem med over 200 figurer.
... og også for de erfarne statistikbrugere
Årbogen er Danmarks Statistiks mest vidtspændende samling af statistik, og der findes i alt omkring 430 tabeller i Statistisk Årbog.
Udgivet siden 1896
Statistisk Årbog er blevet udgivet hvert eneste år siden 1896.
At bladre i dem fører læseren igennem en del af den danske historie. Fra den første årgang og frem mærker man, hvordan der på forskellige niveauer er fortællinger, der hver for sig bevidner de mange forandringer af både det danske samfund og af det danske sprog.
En fortælling om samfundsudviklingen
For hver årgang bliver statistikker om fx befolkningens størrelse, geografiske fordeling og mange andre statistikker opdateret. Udviklingen i samfundet kan derved følges nøje år for år, fx befolkningspyramider, antallet af fødte og døde, arbejdsløshed, de offentlige udgifter osv.
Nogle tabeller udgår undervejs, når de ikke længere har samfundsmæssig betydning, eller fordi der ikke længere kan afsættes ressourcer til at vedligeholde dem.
Andre tabeller bliver udbygget med flere kategorier eller separate tabeller. Det drejer sig fx om indkomststatistik, hvor vi i nutidens årbøger har væsentligt større og længere tabeller om indkomst fordelt efter alder, arbejdsfunktion mv.
Et historisk værk - føljeton
Læs en historisk føljeton, der tager dig med på en tidsrejse fra 1896, hvor første udgave af Statistisk Årbog udkom, og frem til i dag.
Septemberforlig, verdenskrige, ungdomsoprør, oliekrise, folkepension og informationssamfund er nogle af de begivenheder, der beskrives via tal i Statistisk Årbog.
Føljetonerne skrives i takt med, at samtlige årbøger bliver lagt på internettet.
Afsnit 1: 1896-1910 - okt. 2008
Afsnit 2: 1911-1920 - nov. 2008
Afsnit 3: 1921-1930 - dec. 2008
Afsnit 4: 1931-1940 - jan. 2009
Andre tabeller bliver i stedet beskåret i størrelse eller antal. Man kan fx observere, hvordan tabeller om landbruget langsomt, men sikkert, fylder mindre i årbogen, mens statistik om de tertiære erhverv (service, handel, it, transport mv.) fylder mere og mere.
Nye tabeller afspejler nye tendenser
Nye tabeller bliver også introduceret løbende som reaktion på samfundsmæssige tendenser. År for år drejer det sig om få tabeller, men set over en årrække tegner der sig et tydeligt billede af samfundsudviklingen. Her er en række eksempler på nye tabeller, som historisk og samfundsmæssigt set er interessante:
I Statistisk Årbog 1909 er "automobilen" ved at være så udbredt på de danske veje, at der bliver oprettet en tabel med optælling af motorkøretøjer.
To årtier senere (i Statistisk Årbog 1933) er trafikuheld forårsaget af blandt andet biler blevet så udbredt, at der oprettes en statistik i årbogen omkring dette.
I nyere tid er forureningen fra bilerne blevet et emne i årbogen, ligesom det også gør sig gældende med forurening fra landbrug, skibe mv.
Fagbevægelserne bliver populære i starten af årbogens historie, og det reflekteres af nye tabeller i årbogen omkring antal medlemmer i
fagforeningerne og arbejdsstandsninger, der stadig eksisterer den dag i dag.
Senere er dette område blevet udvidet med statistik om arbejdsskader, sygefravær, arbejde på atypiske tidspunkter, arbejdstidsregnskab og meget andet, der kan sættes i forbindelse med arbejdsvilkår.
Under 2. verdenskrig bliver det aktuelt at fokusere på rationeringsmærker. Frem til 1952 eksisterer der statistik i årbogen om dette. Der findes også statistik om den amerikanske Marshall-hjælp frem til 1954.
Måske som følge af, at der ikke altid var tilstrækkeligt med fødevarer, opstår en tabel om danskernes gennemsnitlige kalorieforbrug i 1947. Denne holder dog ikke ved i særlig mange år.
Statistik om radio og tv vokser frem og bliver udbygget, efterhånden som medierne bliver udbredte. It-statistik er et eksempel på et ganske nyt statistikområde.
I Statistisk Årbog er der tal for både virksomheders og borgeres brug af it og internet, ligesom der også er oplysninger om, hvor mange familier der har fx smart-tv eller robotstøvsugere.
Der findes følgende rettelser til Statistisk Årbog 2011:
- 29. marts 2012: Rettet tabel 271, kapitlet 'Industri'
- 29. marts 2012: Rettet side 270, kapitlet 'Industri'
- 9. februar 2012: Rettet tabel 12, kapitlet 'Befolkning og valg'
- 8. februar 2012: Rettet tabel 425, kapitlet 'International statistik'
- 20. september 2011: Rettet tabel 441, kapitlet 'International statistik'
- 4. juli 2011: Rettet side 57. Kapitlet 'Befolkning og valg'
- 20 juni 2011: Rettet side 366, kapitlet 'Nationalregnskab og betalingsblance'
- 4. juli 2011: Rettet side 57, kapitlet 'Befolkning og valg'
- 4. juli 2011: Rettelse til side 63 i kapitlet 'Befolkning og valg'
Hent som pdf
Statistisk Årbog 2011 - Hele publikationen00 - Titelblad, kolofon, forord, signatur og indholdsfortegnelse
01 - Geografi og klima
02 - Befolkning og valg
03 - Uddannelse
04 - Kultur
05 - Arbejdsmarked og løn
06 - Sociale forhold, sundhed og retsvæsen
07 - Indkomst, forbrug og priser
08 - Generel erhvervsstatistik
09 - Landbrug, skovbrug og fiskeri
10 - Industri
11 - Byggeri og boligforhold
12 - Serviceerhverv og informationssamfundet
13 - Transport
14 - Miljø og energi
15 - Udenrigshandel
16 - Nationalregnskab og betalingsbalance
17 - Offentlige finanser
18 - Penge- og kapitalmarked
19 - Færøerne og Grønland
20 - International statistik
21 - Dansk Branchekode og standardgrupperinger
22 - Definitioner og ordforklaring
23 - Stikordsregister
Kolofon
Statistisk ÅrbogTværgående
ISBN: 978-87-501-1919-7
Udgivet: 15. juni 2011 kl. 09:00
Antal sider: 530
Kontaktinfo:
Margrethe Pihl Bisgaard
Telefon: 39 17 31 62