Indhold
Kontaktinfo
Social og Sundhed, PersonstatistikEmilie Rune Hegelund
39 17 32 46
Hent som PDF
Sundhed blandt unge uden job og uddannelse (NEET) (eksperimentel statistik)
Sundhed blandt unge uden job og uddannelse (NEET) er en årlig opgørelse af sygehusbenyttelse, lægebesøg og køb af receptpligtig medicin blandt 16-24-årige opgjort i antal og andel personer samt antal kontakter med hhv. sygehusvæsenet og udvalgte sundhedspersoner/indløste recepter pr. person. Statistikken opdeles på NEET-status (NEET-gruppen vs. den øvrige gruppe af aktive unge), køn og geografi.
Indholdsbeskrivelse
Statistikkens tabeller indeholder oplysninger om hhv. sygehusbenyttelse, lægebesøg og køb af receptpligtig medicin blandt unge i alderen 16-24 år. Tabellerne er opgjort i antal og andel personer samt gennemsnitligt antal kontakter med hhv. sygehusvæsenet og udvalgte sundhedspersoner/indløste recepter pr. person. Foruden NEET-status – dvs. hvorvidt de unge er aktive eller ikke-aktive (NEET) på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet – indeholder tabellerne også oplysninger om køn og geografi.
Der kan i de to tabeller vedrørende sygehusbenyttelse skelnes mellem forskellige kontakttyper (indlæggelser, ambulante og akut-ambulante kontakter) og hoveddiagnosegrupper (fx infektions- og parasitære sygdomme, ondartede svulster, psykiske lidelser osv.), mens der i tabellen vedrørende lægebesøg kan skelnes mellem kontakter med forskellige typer af sundhedspersoner (fx almen læge, speciallæge, tandlæge/tandplejer osv.), og i tabellen vedrørende køb af receptpligtig medicin kan skelnes mellem forskellige medicintyper (fx medicin til fordøjelse og stofskifte, medicin til hjerte og kredsløb osv.).
Grupperinger og klassifikationer
Statistikken anvender følgende grupperinger og klassifikationer:
- NEET-status grupperer de unge i forhold til, hvorvidt de er aktive eller ikke-aktive (NEET) på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet.
- Kontakttype er grupperet i forhold til, hvorvidt en sygehuskontakt omfatter en indlæggelse, en ambulant kontakt eller en akut-ambulant kontakt.
- Hoveddiagnose er grupperet i forhold til, hvorvidt hoveddiagnosen i forbindelse med en sygehuskontakt omfatter én af følgende hoveddiagnosegrupper (med tilhørende ICD-10 koder angivet i den efterfølgende parentes): Infektions- og parasitære sygdomme (A00-B99), ondartede svulster (C00-D09), godartede svulster (D10-D48), endokrine, ernærings- og stofskiftesygdomme (E00-E90), sygdomme i blod og bloddannende organer (D50-D89), psykiske lidelser (F00-F99), sygdomme i nervesystem og sanseorganer (G00-H95), sygdomme i kredsløbsorganer (I00-I99), sygdomme i åndedrætsorganer (J00-J99), sygdomme i fordøjelsesorganer (K00-K93), sygdomme i urin- og kønsorganer (N00-N95, N97-N99), sygdomme i svangerskab, under fødsel og i barselsseng (O00-O99, N96), sygdomme i hud og underhud (L00-L99), sygdomme i knogler, bevægesystem og bindevæv (M00-M99), medfødte misdannelser (Q00-Q99), sygdomme i perinatalperiode (P00-P96), symptomer og mangelfuldt definerede tilstande (R00-R99, N994, Z00-Z13), traumer, forgiftninger og anden legemsbeskadigelse (S00-T98), forebyggende foranstaltninger (Z20-Z99), jf. Sundhedsstyrelsens klassifikation.
- Sundhedsperson er grupperet i forhold til, hvorvidt en kontakt i det primære sundhedsvæsen er rettet mod almen læge, speciallæge, tandlæge/tandplejer, kiropraktor, fysioterapeut, fodterapeut, psykolog eller øvrig sundhedsperson.
- Medicintype er grupperet i forhold til, hvorvidt en indløst recept omfatter et lægemiddel rettet mod én af følgende anatomiske hovedgrupper: A: Lægemidler til fordøjelse og stofskifte, B: Lægemidler udvundet af blod og lægemidler til bloddannende organer, C: Lægemidler til hjerte og kredsløb, D: Hudmidler, G: Kønshormoner, gynækologiske lægemidler og urinvejsmidler, H: Hormoner til systemisk brug, J: Systemiske lægemidler mod infektionssygdomme, L: Cancermidler og lægemidler til immunsystemet, M: Lægemidler til muskler, led og knogler, N: Lægemidler til nervesystemet, P: Lægemidler til parasitter, R: Lægemidler til åndedrætsorganer, S: Lægemidler til sanseorganer, V: Diverse lægemidler, jf. 1. niveau i ATC-systemet (Anatomical Therapeutic Chemical Classification System). Nærmere beskrivelse heraf findes på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.
- Geografi er opgjort i regioner og landsdele, jf. standardklassifikationen NUTS.
- Køn er opgjort i mænd og kvinder.
Sektordækning
Statistikken omfatter sundhedssektoren.
Begreber og definitioner
Unge uden for beskæftigelse og uddannelse (NEET): NEET står for Not in Employment, Education or Training og er en indikator, som angiver, hvor stor en andel af unge i en given aldersgruppe, der hverken er i beskæftigelse eller under uddannelse. Indikatoren beregnes traditionelt som et årsgennemsnit for hver uge i Eurostat og OECD, der begge benytter den internationale interviewbaserede Labour Force Survey (LFS) som datagrundlag. I Danmark kaldes denne for Arbejdskraftundersøgelsen (AKU). I modsætning til Eurostat og OECD beregner Danmarks Statistik indikatoren som en status ultimo november baseret på registerdata fra Arbejdsmarkedsregnskabet (AMR). Det betyder, at Danmarks Statistiks indikator dækker samtlige 16-24-årige i den danske befolkning, hvorimod Eurostat og OECDs indikatorer er baseret på en stikprøve af unge. Til trods for NEET-indikatorens store udbredelse er der ikke konsensus om, hvilken aldersgruppe indikatoren refererer til.
Enheder
Statistikken observeres for personer.
Population
Populationen omfatter alle 16-24-årige unge bosiddende i Danmark.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
Statistikken dækker tidsperioden fra 2019 og frem.
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Følgende måleenheder anvendes i offentliggørelsen af statistikken:
- Kontakter (antal pr. person)
- Personer med kontakt (antal)
- Personer med kontakt (procent)
- Personer med hoveddiagnose (antal)
- Personer med hoveddiagnose (procent)
- Indløste recepter (antal pr. person)
- Personer med indløste recepter (antal)
- Personer med indløste recepter (procent)
Referencetid
Populationen, herunder personernes NEET-status, køn og bopæl, er opgjort sidste hverdag i november. Oplysninger om populationens sygehusbenyttelse, lægebesøg og køb af receptpligtig medicin refererer til kalenderåret.
Hyppighed
Årlig.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Indsamling af oplysningerne sker med hjemmel i Lov om Danmarks Statistik, §6 og §8. Der findes ingen EU-regulering for statistikken.
Indberetningsbyrde
Statistikken er baseret på interne statistikker. Der er derfor ingen direkte indberetningsbyrde i forbindelse med opgørelsen af denne statistik.
Øvrige oplysninger
Øvrige oplysninger kan findes på statistikkens emneside eller fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.