Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Befolkning og Uddannelse, Uddannelse
Eva Lotti Hansen
39 17 30 86

ebr@dst.dk

Hent som PDF

Lærer-elevregister for grundskolen

Oplysningerne i statistikken stammer fra institutionernes administrative systems og der er fundet god overensstemmelser med eksisterende registre baseret på andre datakilder.

Ved at oversætte aktivitetsbetegnelserne til et bekendtgørelsesfag er antallet af timer på hver enkelt skole sammenlignet med minimumskravet eller det vejledende timetal i folkeskolebekendtgørelsen. Denne sammenligning giver et indtryk af, hvor god registreringspraksissen er. Det skønnes at på 84 pct. af folkeskolerne har eleverne i gennemsnit mellem 85 pct. og 115 pct. af det vejledende timeantal/minimumstimetallet i bekendtgørelsen i skoleåret 2021-2022.

Samlet præcision

Der findes god overensstemmelse mellem de uddannelsesmæssige oplysninger om eleverne fra Unilogin og den traditionelle grundskolestatistik i Elevregistret, som gennemgår en omfattende kontrol i forbindelse med de årlige dataindsamlinger. Derfor vurderes præcisionen af oplysninger om eleverne at være god. Ligeledes vurderes præcisionen af oplysninger om grupperne og lærerne at være i rimelig overensstemmelse med uafhængige registre i den udstrækning, som de kan sammenlignes.

Aktiviteterne kan ikke direkte verificeres op i mod andre kilder, da der ikke findes andre opgørelser af den afholdte undervisning og der er særligt 2 forhold som gør, at der er usikkerhed knyttet til aktiviteterne. Aktiviteterne angives i et fritekstfelt som Danmarks Statistik forsøges at oversætte til et bekendtgørelsesfag og hvis ikke det er muligt til "anden fagbetegnelse" og der kan ske fejl i denne oversættelse. Bekendtgørelsesfag kan fejlagtigt oversættes til "anden fagbetegnelse" fordi teksten ikke kan genkendes og de kan også oversættes til et forkert bekendtgørelsesfag. Endvidere er det ikke alle skoler, som registrer alle deres aktiviteter i AULA. Nogle skoler mangler de fleste aktiviteter, på andre skoler er det kun nogle grupper som mangler aktiviteter eller nogle særlige aktiviteter der mangler.

Data om aktiviteter er i mindre omfang blevet verificeret ved dialog med dataproducenterne. Der har været kontakt til folkeskoler, hvor skemadata fra AULA ikke synes at være dækkende, eller hvor der er brugt fagbetegnelser, som ikke har kunnet fortolkes.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Graden hvorved aktivitetsdata i LER-Grundskole dækker de aktiviteter, som eleverne i virkeligheden har haft, afhænger i høj grad af skolernes registreringspraksis. Via AULA indsamles de senest opdaterede skemadata på ugentlig basis. AULA-systemet benyttes administrativt på skolerne og indeholder de aktiviteter som elever, forældre og lærere ser i deres skema. Det giver derfor det bedst mulige billede af den virkelige skoledag som er gennemført, men fuldstændigheden afhænger af skolernes individuelle registreringspraksis.

En manglende dækning af elever kan også skyldes, at der mangel indberetninger fra en leverandør.

Alle elever i det danske skolesystem har et Unilogin, men det er primært folkeskolerne, der anvender AULA-systemet. Derfor er det primært folkeskoler, som er repræsenterede med oplysninger om lektioner i LER-Grundskole.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Kvaliteten af data er vurderet gennem en række analyser og sammenligninger med uafhængige datasæt.

Elevbestanden er baseret på Elevregistret, hvortil der dannes relationer til grupper for de elever, som genfindes i Unilogin. Ved sammenligning af de to datakilder er der fundet en matchprocent på klassetrin og institutionsnummer på mellem 99.2 pct. og 97.4 pct. for 0-9 klassetrin i skoleåret 2020-2021.

Medarbejderbestanden er vurderet ved at sammenligne Unilogin- og AULA-data med registret over beskæftigelse for lønmodtagere (BFL). Undersøgelsen viser, at 98 pct. af medarbejderne, som er tilknyttede aktiviteter, er i beskæftigelse under hele deres medarbejderforløb på institutionen. Ses der på hvilke arbejdsfunktioner, de pågældende medarbejdere er klassificeret under i BFL, ses der en tilsvarende fordeling af roller for medarbejdere i LER-Grundskole. Derudover er der rimelig overensstemmelse mellem antallet af lærere tilknyttet aktiviteter i LER-grundskole og STILs opgørelse over antallet af lærere i folkeskolerne (Kompetencedata).

Grupperne i LER-grundskole er vurderet ved at sammenligne elevernes hovedgrupper med elevernes klassebetegnelse i Grundskoleregistret. Undersøgelsen viser at langt størstedelen af grupperne har 100 pct. overensstemmelse blandt tilknyttede elever i de to registre, og den næststørste del af grupperne har 91-99 pct. overensstemmelse, svarende til én eller to elever der fraviger per gruppe. Under 2 pct. af grupperne har under 90 pct. overensstemmelse.

De tre analyser er dokumenteret i interne rapporter, men en samlet opsummering af resultaterne kan findes her: Notat om kvalitet 2020/2021

Aktivitetsdata kan ikke verificeres af nogen uafhængig datakilde. Ved at oversætte aktivitetsbetegnelserne til et bekendtgørelsesfag er antallet af timer på hver enkelt skole sammenlignet med minimumskravet eller det vejledende timetal i folkeskolebekendtgørelsen. Denne sammenligning giver et indtryk af, hvor god registreringspraksissen er. Det skønnes at på 84 pct. af folkeskolerne har eleverne i gennemsnit mellem 85 pct. og 115 pct. af det vejledende timeantal/minimumstimetallet i bekendtgørelsen i skoleåret 2021-2022.

For en nærmere beskrivelse af opgørelserne for de enkelte skoler se dokumentationen: Notat om dækning

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Der foretages ikke løbende revisioner af årsversionerne af LER-Grundskole.