Indhold
Kontaktinfo
Social og Sundhed, PersonstatistikJane Christensen
20 58 42 40
Hent som PDF
Statistikken er en årlig opgørelse af handicapkompenserende indsatser, der gives til børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i henhold til ovenstående udvalgte paragraffer i barnets lov, og tidligere serviceloven. Statistikken indeholder oplysninger om antal indsatser og antal modtagere. Data vises fordelt på alder, køn og type af indsats. Data vises også på landsdele og kommuneniveau. Statistikken formidles i Statistikbanken og Nyt fra Danmarks Statistik.
Indholdsbeskrivelse
Statistikken om handicapkompenserende indsatser er en årlig opgørelse af de indsatser kommunerne giver til børn og unge, der har behov for særlig støtte og behandling i henhold til udvalgte paragraffer barnets lov og tidligere fra serviceloven. Ved ikrafttrædelse af barnets lov 1. januar 2024 fortsætter igangværende indsatser på det lovgrundlag, som den oprindelige afgørelse omhandler, og overgår først til barnets lov, når en afgørelse træffes med lovgrundlag efter barnets lov, jf. § 213 i barnets lov. I forbindelse med overgangen til barnets lov er alle paragraffer i statistikken skiftet til barnets lov og der indsamles data til en nye paragraf, § 82.4 Andre tilbud efter barnets lov eller dagtilbudsloven
Statistikken er udgivet årligt siden 2023 med data vedrørende 2022. I 2023 og 2024 er statistikken udgivet som:
- Fire statistikbanktabeller
- En Nyt artikel fra Danmarks Statistik
- Et forløbs-register til forsknings- og ministerieordningen
Fra 2025 udgives der:
- Fire statistikbanktabeller,
- En Nyt artikel fra Danmarks Statistik.
- To forløbs-registre til forsknings- og ministerieordningen.
Forskellen på de to forløbsregistre er, at det ene indeholder oplysninger om p-nummer og afdelings-uuid for de indsatser, der er givet på tilbudssteder, som ifølge lov om socialtilsyn skal fremgå af Tilbudsportalen. For denne statistik gælder det hhv. særlige dagtilbud og - klubtilbud (hhv. §§ 82.1 og 82.2 i barnets lov). Man kan i forløbsregistret med oplysninger om tilbudssteder se alle de opholdssteder, barnet eller den unge har været på i samme forløb. Hvis et barn eller ung har skiftet opholdssted undervejs i indsatsen, vil personen indgå to gange i dette forløbsregister, men kun indgå én gang i det andet, oprindelige forløbsregister uden oplysninger om tilbudssteder.
Statistikbanktabellerne samt NYT artiklen er udgivet med udgangspunkt i forløbsregistret uden oplysninger om tilbudssteder. Statistikken opgøres både på antallet af børn og antallet af indsatser inden for et årstal. Derudover opgøres der også på kommuneniveau, landsdel, indsats, alder og køn.
De fire statistikbanktabeller, HANDBU01-HANDBU04, tager udgangspunkt i de børn og unge (0-17 år), der er registeret i Danmarks Statistiks akkumulerede statistikregister over børn og unge, som modtager handicapkompenserende indsatser. Statistikbanktabellerne og statistikregistrene indeholder oplysninger om antallet af handicapkompenserende indsatser til børn og unge, der er iværksat i løbet af året, og de indsatser, der er fortsat fra tidligere år. Ligeledes indeholder tabellerne oplysninger om antallet af børn, der modtager handicapkompenserende indsatser for første gang, samt dem, der fortsat modtager en eller flere indsatser. Statistikken opgøres efter handlekommune (se begrebsdefinition i afsnit 2.4), landsdel, indsatstype, køn og alder. Ved aldersangivelser er alderen beregnet ultimo året. Et barn kan modtage flere handicapkompenserende indsatser samtidigt.
Grupperinger og klassifikationer
Statistikken grupperes geografisk efter landsdele og kommuner. Derudover sker der gruppering efter indsatstype, opdelt per paragraf, samt på køn og alder (ultimo året) i aldersgrupperne 0-5 år, 6-11 år og 12-17 år. Læs mere om Danmarks Statistiks klassifikation afkommuner (v1:2007-).
Sektordækning
Ikke relevant for denne statistik.
Begreber og definitioner
Handicapkompenserende indsats: Indsats i form af tiltag, der iværksættes som hjælp til børn og unge med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, deres forældre eller nære pårørende.
Modtager: Den person (barn eller ung), som er årsag til at barnet, den unge, forældrene eller andre nære pårørende modtager indsats.
Handlekommune: Den kommune, der træffer afgørelse om at yde hjælp eller støtte efter reglerne om særlig støtte til børn og unge, jf. lov om social service, barnets lov eller lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.
Enheder
Effektuerede handicapkompenserende indsatser til børn og unge (0-17 år) i året.
Population
Statistikken tager udgangspunkt i de børn og unge (0-17 årige), som modtager en handicapkompenserende indsats efter følgende paragraffer i barnets lov: - § 82.1, Særlige dagtilbud til børn - § 82.2, Særlige klubtilbud til større børn og unge - § 82.3, Hjemmetræning af børn - § 82.4, Andre tilbud efter barnets lov eller dagtilbudsloven - § 89.1, Ledsageordning til børn og unge mellem 12 og 18 år, som ikke kan færdes alene - § 90.1, Personlig og praktisk hjælp - § 90.2, Afløsning eller aflastning af forældre eller andre nære pårørende - § 90.3, Vedligeholdelsestræning, herunder hjælp til at vedligeholde fysiske eller psykiske færdigheder
Før indførelsen af barnets lov 1. januar 2024 har statistikken vedrørende 2022 og 2023 taget udgangspunkt i handicapkompenserende indsatser efter servicelovens §§ 32, 32a, 36, 44 og 45. Indsatserne er fortsat på det lovgrundlag, som afgørelsen oprindelig blev truffet på baggrund af. Indsatsen overgår først til barnets lov, når en afgørelse træffes med lovgrundlag efter barnets lov, jf. §213 i barnets lov.
I populationen differentieres der ikke mellem, om lovgrundlag for indsatsen er hhv. servicelovens eller barnets lov. Det betyder, at variable der beskriver lovgrundlaget (indsats_kode) har samme kode både før og efter barnets lov trådte i kraft. Eksempelvis er indsats_kode = 001 uanset om lovgrundlaget på afgørelsestidspunktet er § 32 i serviceloven eller § 82, stk. 1. nr. 1 i barnets lov.
Der er tilføjet en ny indsatskode 008, som dækker over Andre tilbud efter barnets lov eller dagtilbudsloven.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
Der opdateres 2 år tilbage, udover det nye år, i alle statistikbanktabeller ved denne udgivelse.
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Der anvendes 2 forskellige måleenheder som statistikkens indikatorer, herunder:
• Antal modtagere
• Antal indsatser
Referencetid
Kalenderår.
Hyppighed
Årlig.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Data indsamles af Danmarks Statistik med hjemmel i §6 i lov om Danmarks Statistik. Kommunerne indberetter handicapkompenserende indsatser til børn og unge efter §§ 82.1, 82.2, 82.3, 82.4, 89.1, 90.1, 90.2 og 90.3 i barnets lov, tidligere efter paragraffer i serviceloven (jf. afsnit 1). Indberetning sker i henhold til § 82 og § 84 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.
Indberetning og indsamling af data reguleres i gældende Bekendtgørelse om dataindberetninger på socialområdet (herefter databekendtgørelsen).
Statistikken er ikke underlagt nogen EU forordning.
Indberetningsbyrde
Statistikken er baseret på kommunernes administrative sagsbehandlersystemer. Der er derfor ingen direkte indberetningsbyrde, for de kommuner der bruger systemer, der kan sende data direkte til Danmarks Statistik, hvilket et langt størstedelen af landets kommuner. De kommuner, der supplerer med manuelle indberetninger har en ikke nærmere estimeret indberetningsbyrde.
Alle kommuner oplever en arbejdsbyrde forbundet med den årlige validering af data.
Øvrige oplysninger
Øvrige oplysninger kan findes på emnesiden om Handicapkompenserende indsatser eller ved henvendelse til Danmarks Statistik.