Gå til sidens indhold

Statistisk behandling

Kontaktinfo

Befolkning og Uddannelse, Personstatistik
Jonas Ellemand
39 17 31 08

joe@dst.dk

Hent som PDF

Børnepasning i private dagsinstitutioner før skolestart

Oplysninger om indskrevne børn og ansatte med pædagogiske opgaver modtages elektronisk fra de kommunale administrative systemer og private lønleverandører. Der foretages fejlsøgning af data og data kan potentielt blive tilpasset som følge af fejlsøgningen.

Kilder

Data til statistikken kommer fra flere forskellige kilder, men kan deles op i 3 typer; data om indmeldte børn, data om ansat personale, samt data om daginstitutioner. Både data om indmeldte børn og daginstitutioner kommer fra de kommunale pladsanvisningssystemer. Oplysninger om personalet knytter sig til udbetaling af løn. For de private dagsinstitutioner som har en ekstern lønleverandør fås data derfra, og ellers står institutionerne selv for at indberette data.

For at kunne korrigere for barselsrelateret orlov, anvendes data fra Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) om udbetaling af ydelser knyttet til barselsorlov.

Til beregning af uddannelse benyttes også Danmarks Statistiks eget statistikregister over uddannelse; Elevregisteret, Kvalifikationsregister og Register over højest fuldførte uddannelse. Desuden hentes oplysninger om bopælskommune hentes fra Danmarks Statistiks befolkningsregister

Indsamlingshyppighed

Data for børn og institutioner indsamles månedligt, mens barselsdata og løndata indsamles årligt.

Indsamlingsmetode

Data om dagsinstitutioner og indmeldte børn leveres gennem en system-til-system løsning fra kommunernes pladsanvisningssystem.

Private dagsinstitutioner kan benytte et eksternt lønsystem. Hvis dette er tilfældet leverer lønsystemet data til Danmarks Statistik. Dette efterlader en mindre gruppe af private dagsinstitutioner, som ikke har en lønsystemsleverandør. Disse institutioner indberetter manuelt gennem en skemaindberetningsløsning på Danmarks Statistiks hjemmeside.

Datavalidering

Valideringen omfatter flere forskellige kvalitetssikringsundersøgelser. Data for indmeldte børn valideres anderledes end hvordan data for ansatte valideres.

Data for indmeldte børn er et af de vigtigste fejltjek at sikre at det enkelte barn ikke fremgår af flere steder på et tidspunkt. Der gennemføres derfor flere forskellige overlapstjek både med data for børn i pasning i en privat dagsinstitution og med data fra andre statistikker. Den indsamlede børnedata bruges til at danne mikrodata for det samlede børnepasningsområde, hvor det fremgår hvilke børn bliver privat passet, hjemmepasset med tilskud, passet i selvejende institutioner, kommunal dagpleje eller kommunale daginstitutioner, samt fremgår af indskrevne børn i fritidsordninger.

For børnedata undersøges det om et indmeldelsesforløb i et nyt forløb overlapper med et tidligere forløb i en anden privat daginstitution. Hvis dette er tilfældet ændres det tidligere forløb til at slutte dagen før det nye forløb starter. Tilsvarende tjekkes det om der er et overlap på andre pasningstyper end privat dagsinstitution.

Hvis der er et komplet overlap for samme periode, hvor det fremgår at et barn fx også er indmeldt i en kommunal dagpleje på et given tidspunkt slettes barnet fra pasning i en privat dagsinstitution, idet datakvaliteten fra de kommunale og selvejende institutioner anses som bedre.

Der gennemføres et overlapstjek med grundskolestatistikken, således at et barn ikke både kan gå i børnehave og i 0. klasse. Såfremt et barn kan ses indmeldt i en skole, fjernes det fra opgørelsen for pasning i en børnehave, idet det er mest sandsynligt at den gamle institution endnu ikke har fået afsluttet barnets forløb.

For at indgå i statistikken skal de indmeldte børn i indmeldelsesforløbet fremgå af Danmarks statistiks befolkningsregisteret. Ellers slettes de fra statistikken. Der gennemføres også et alderstjek for om børnene er for gamle til at gå i en dagsinstitution.

Endvidere fejlsøges for inkonsistens mellem variable, fx fejlsøges børnenes alder ved indmeldelsestidspunkt i forhold til institutionstype.

Personaledata valideres også ved en række af forskellige tjek. Der undersøges for overlappende ansættelsesperioder. Hvis dette er tilfældet, så sættes det første ansættelsesforløb til at stoppe dagen før det nye påbegyndes. Det antages også at en ansat ikke både kan være ansat i flere typer af institutioner samtidigt, hvorfor samme tilretning af ansættelsesperioderne tilrettes.

Personaledata fordeles på stillingskategorier efter oplysninger fra løndata. Dette kategoriseres af to omgange af to forskellige personer i Danmarks statistik. På denne måde sikres korrekt kategorisering. Der sker også et tjek de ansattes alder. Personer som ved opslag i Befolkningsregisteret er under 15 år eller over 100 år bliver slettet fra opgørelsen, da Danmarks statistik vurderer, at det meget usandsynligt at de er ansat, men nok skyldes en fejlregistrering. Det er et fåtal, der slettespå baggrund af disse tjek.

I modsætning til statistikkerne om børn og personale i de kommunale og selvejende dagsinstitutioner valideres denne opgørelse ikke i samarbejde med pasningskommunen. Kvaliteten af de to opgørelser er derfor ikke sammenlignelig.

Databehandling

Statistikken medtager kun personale, som helt eller delvist har pædagogiske opgaver i relation til børnene. Dvs. at køkkenpersonale, rent administrativt personale og lignende frasorteres. For at afklare præcist hvilke ansatte, der skal inkluderes benyttes lønoplysninger koblet til overenskomst for at afgøre stillingskategori. Hvis en privat dagsinstitution ikke er dækket af en overenskomst, benytte oplysningerne om stillingskategorien fra løndata i stedet for.
Kun personale ansat i følgende stillinger medtages:

· Pædagogiske ledere

· Pædagoger

· Pædagogiske assistenter

· Pædagogmedhjælpere

· Pædagogstuderende

· Pædagogisk assistent studerende

· Støttepersonale

Ansatte i pædagogiske flexjob indgår i opgørelsen som medhjælpere. Mellemledere, som ikke er ansat på en lederoverenskomst (f.eks. en souschef eller pædagogisk leder af en “stue”), opgøres som “pædagoger”. Vikarer indgår under “medhjælpere” og omfatter både løst ansatte vikarer på timeløn og fastansatte vikarer i forbindelse med en tidsbegrænset stilling. I opgørelsen vægtes de forskellige stillinger, da der tages højde for, at forskellige personaletyper benytter forskellige andele af deres tid med børnene:

· Pædagogiske ledere, pædagoger, pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere indgår i opgørelsen med en vægt på 1

· Pædagogstuderende indgår i opgørelsen med en vægt på 0,43

· Pædagogiske assistentstuderende indgår med en vægt på 0,24

Pædagogstuderende og pædagogiske assistentstuderende indgår med forskellig vægt, da praktik i et dagtilbud udgør en forskellig andel af den registrerede arbejdstid for den pædagogiske assistentuddannelse end for pædagoguddannelsen. Vægtningen følger anbefalingen i rapporten ”Normeringer i dagtilbud: Model for en årsopgørelse af normeringer i dagtilbud fra 2014” .

Ud fra antagelser og vægte og antallet af dage/måneder ansættelsesforløbet har varet, beregnes personale målt i fuldtidsenheder. Personaledata udvides med uddannelsesstatus ved hjælp af Danmarks Statistiks Elevregister, Kvalifikationsregister og Register over højest fuldførte uddannelse. Uddannelsesstatus er opgjort den 3.10 i tællingsåret og uddannelseskategorierne indeholder både studerende og færdiguddannet.

Børn tælles med i den kommune, hvor de passes, men kun i den periode, hvor bopælskommunen er den samme. Oplysninger om bopælskommune og hvornår et barn flytter stammer fra Danmarks Statistik Befolkningsregister. Hvis et barn passes i den samme institution hele 2021, men kun bor i pasnings kommunen i halvdelen, vil barnet kun indgå i den periode, hvor pasnings- og bopælskommunen er den sammen. Dette skyldes at det i det nuværende datagrundlag ikke er muligt entydigt at identificere børn, som passes i en privat dagsinstitution i en anden kommune end bopælskommunen. Det er kun muligt at gøre med sikkerhed, når pasnings og bopælskommune er den samme. En stor andel af kommunerne oplyser at deres 0-6 årige borgere passes i en anden kommune, men ikke hvilken.

Børn, som er fyldt eller fylder 8 år i tællingsåret fjernes fra data. Det samme gælder børn, som ifølge Elevregisteret er påbegyndt grundskolen i tællingsåret, medmindre de er yngre end 6 år ved tællingsårets udgang. Dette er meget få børn, og at de undtages skyldes at det oftere er en fejl at de er indskrevet i skolen end omvendt. Børn, som starter i skole i tællingsåret, men stadigvæk er indmeldt i dagtilbud en måned efter skolestart, får tilrettet deres data, så de bliver udmeldt af daginstitutionen dagen før skolestart.

Børn kan ikke være indmeldt i kommunalt eller selvejende dagtilbud, kommunale dagpleje, fremgår som at blive passet efter paragraf 80 eller 86 i dagtilbudsloven, indmeldt i SFO eller lignende på 6+ området på samme tid. Der bliver foretaget et overlapstjek, da det ikke er muligt for et barn at være indmeldt i flere indmeldelsesforløb på samme tid. Hvis dette er tilfældet fremgår slettes de fra denne tælling, idet kvaliteten af data på det kommunale og selvejende område vurderes at være bedre.

Børn kan enten være indmeldt i dagtilbud på fuldtid eller deltid, og indgår i statistikken med forskellig vægt: - Børn, som er indmeldt op til og med 25 timer pr. uge i indgår med 0,5 fuldtidsgrad - Børn, som er indmeldt over 25 og op til 36 timer pr. uge indgår med 0,75 fuldtidsgrad - Børn, som er indmeldt 36 timer pr. uge indgår som fuldtid og bliver omregnet til en hel fuldtidsenhed.

Tilsvarende personalet omregnes børnene også til hele år. Således vil et barn på fuldtidspasning indgå med et halvt år, hvis det kun har været tilmeldt pasning i 6 måneder.

Børn, som er indmeldt på aldersintegrerede institutioner opdeles i to grupper: 0-2 og 3-5 år med udgangspunkt i den oprykningsalder, som kommunerne oplyser i valideringsdialogen i forbindelse med dagsinstitutioner på det kommunale og selvejende område. Oprykningsalderen bruges også på det private område, for at gøre det nemmere at sammenligne børnetallene for de kommunale dagpleje, samt kommunale og selvejende dagsinstitutioner med antallet af børn i private dagsinstitutioner.

Korrektion

Der korrigeres ikke yderligere i data end nævnt i afsnit 3.4 og 3.5.