Gå til sidens indhold

Mindeord

Det er med sorg, at vi i ADAM-gruppen har erfaret, at professor emeritus Ellen Andersen er afgået ved døden natten til den 20. april.

Ellen Andersen betegnes med rette som de empiriske makromodellers moder i Danmark, og naturligvis især som ADAMs moder. Hun blev i august 1969 tilknyttet Danmarks Statistik som økonomisk sagkyndig konsulent vedrørende økonomiske prognoser. Formålet var at udvikle en konjunkturmodel for Danmark, og det endte med at blive til ADAM. Modellens ligninger blev løst første gang i 1972, og Ellen Andersen forsvarede i 1975 sin doktordisputats, hvor opstillingen af ADAM indgik som et hovedresultat.

Ellen sagde selv, at formålet med ADAM var, at medarbejderne i Finans- og Økonomiministeriet kunne få tidligere fri. Samtidig med at de økonomiske ministerier øgede deres brug af ADAM, kom samarbejdet omkring modellen i faste rammer, og da ADAM fik sin egen bestyrelse i 1990 blev Ellen sagkyndigt medlem. Hun forlod bestyrelsen i 1996 men fortsatte med at interessere sig for modelarbejdet, og hun mødte op og deltog i diskussionen af ADAM-gruppens arbejdspapirer frem til sin død.

Vi vil savne Ellens skarpe pointer og også hendes lidt mere sjældne men velkendte rosende bemærkning om, at her er da endelig noget, der er til at forstå.

Æret være hendes minde.

Kontakt

ADAM
Telefon: 39 17 32 01