Gå til sidens indhold

Spisevaner og madspild

Hvordan er danskernes måltids- og spisevaner? Hvor mange lever vegetarisk og hvor meget mad går til spilde i Danmark?

Bemærk: Danmarks Statistik har ikke oplysninger om alt. Nedenfor linker vi derfor til Danmarks Statistik, men også til andre, der laver statistik om emnet.

I Danmarks Statistiks Statistikbank er der fra Forbrugsundersøgelsen en tabel om Husstandenes gennemsnitlige forbrug i kroner på forskellige fødevarer - og drikkevarer som fx kaffe.
.

DTU Fødevareinstituttet står for de nationale kostundersøgelser (DANSDA) - Lige nu pågår DANSDA 2021-2023.

"Den Nationale Sundhedsprofil 2021" indeholder også oplysninger om kostvaner:


DTU Fødevareinstituttet har udgivet en artikel, hvor danskernes indkøb af bl.a. slik, chokolade, sodavand og saftevand sammenlignes med andre lande: 

Statens Institut for Folkesundhed har tidligere undersøgt befolkningens indtag af usunde fødevarer:

Landbrug & Fødevarer laver også forbrugeranalyser – bl.a. om brug af måltidskasser (2021), færdigretter (2020) og takeaway (2018). 

Madkulturen er en selvejende institution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og laver årlige undersøgelser af danskernes mad- og måltidsvaner:

  • Rapporterne indeholder også oplysninger om råvarevalg, kostprincipper og dagligvareindkøb - herunder brug af måltidskasser

Hvor mange drikker kaffe, te, øl, sodavand eller vand på flaske?

Brancheorganisationer har oplysninger om forbrug af forskellige drikketyper:

Hos Danmarks Statistik kan man finde oplysninger om salg af alkohol pr. indbygger fordelt på øl, vin og spiritus.


Hvor mange lever vegetarisk? Og hvor mange spiser kun vegansk mad?

Dansk Vegetarisk Forening har i 2017-2022 – i samarbejde med Coop Analyse – lavet en undersøgelse om det vegetariske miljø i Danmark.

Hvor meget mad går til spilde i Danmark?

I Danmarks Statistiks årlige undersøgelse om "It-anvendelse i befolkningen" er der i 2020 og 2022 bl.a. spurgt til 'Brug af apps til at mindske madspild'

Fødevarestyrelsen har fokus på madspild:

One\Third er en tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab. Tænketanken hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og laver bl.a. undersøgelser om madspild og madtab – fx om hvor mange madpakker, der bliver smidt ud

Landbrug & Fødevarer har i 2018 udgivet en rapport, der samler nyere analyseresultater og forbrugerundersøgelser om danske forbrugeres madspild:

  

[Denne side er senest revideret januar 2023]

Kontakt

Informations­service og Bibliotek
Telefon: 39 17 30 30

Hvad har andre spurgt om?

Spørgsmålstegn

I løbet af 2023 besvarede vi ca. 3.800 forespørgsler.

Læs svarene på de oftest stillede spørgsmål