Udenlandsk ejede virksomheder har stor eksport
Udenrigshandel efter virksomhedskarakteristika 2016
97,7 pct. af alle virksomheder i Danmark er danskejede virksomheder, men de udenlandsk ejede virksomheder stod i 2016 for omkring 16 pct. af eksporten af tjenester og 27 pct. af eksporten af varer. Det viser statistikken om udenrigshandel opgjort efter virksomhedskarakteristika, der for første gang også omfatter tjenestehandlen.
De dansk ejede virksomheders vareeksport er øget en smule
Omkring 70 pct. af den danske vareeksport foretages af danske virksomheder. Fra 2010 til 2016 er andelen steget 3 procentpoint. I samme periode er antallet af dansk ejede virksomheder faldet 5 pct.
Udenlandsk ejede virksomheder bag en tredjedel af industrieksporten
De udenlandsk ejede virksomheders eksport af varer udgjorde i 2016 31 pct. af industrieksporten. Inden for industribranchen er det især fremstilling af metal og fremstilling af møbler, der er domineret af udenlandsk ejede virksomheder. Her er andelen af udenlandsk ejede virksomheders vareeksport på hhv. 85 pct. og 55 pct. Uden for industribranchen er det især råstofudvinding, der med en andel på 61 pct. domineres af udenlandsk ejede virksomheder.
Eksporten af it tjenester domineres af udenlandsk ejede virksomheder
De udenlandsk ejede virksomheders andel af den samlede danske tjenesteeksport på 16 pct. i 2016 er ikke ligeligt fordelt på tjenestegrupper. For tjenestegruppen telekommunikation-, computer- og informationstjenester eksporterer de udenlandsk ejede virksomheder mere end de danskejede virksomheder, mens eksporten af transporttjenester er koncentreret hos danskejede virksomheder.
Transportbranchen dominerer dansk eksport af tjenester
Transportbranchen, herunder skibsfartsbranchen, er den absolut største aktør inden for både eksport og import af tjenester i Danmark, og denne branche handler primært med tjenester inden for søtransport. Den næststørste branche liberale, videnskabelige og tekniske tjenesteydelser tegner sig for en væsentlig mindre del af udenrigshandlen med tjenester.
Industrien dominerer vareeksporten
For eksporten af varer er det industribranchen, som stod for den største del af eksporten, hvilket i 2016 var 56 pct. af den samlede eksport. Den næststørste branche er engros- og detailhandel, som stod for 34 pct. af den samlede vareeksport fra Danmark.
Store virksomheder bag 57 pct. af tjenesteeksporten
Det er generelt de store virksomheder, der stod for den største del af Danmarks eksport af tjenester og i 2016 eksporterede de største virksomheder for 229,7 mia. kr., hvilket svarer til 57 pct. af den samlede tjenestehandel.
Ser man nærmere på tjenestegrupperne, er særligt andre forretningstjenester, som bl.a. indeholder aktiviteter inden for forskning og udvikling, tekniske tjenester mv., og telekommunikations-, computer- og informationstjenester interessante, da de små og mellemstore virksomheder stod for en relativt stor andel af Danmarks eksport. I 2016 havde de små og mellemstore virksomheder stort set samme eksport som de store virksomheder for telekommunikations-, computer- og informationstjenester.
Ændringer i forhold til seneste offentliggørelse
Der er 9. oktober 2017 gennemført en ordinær revision af udenrigshandel med varer for årene 2014-2016 (se Nyt fra Danmarks Statistik 2017:391), som er indarbejdet i statistikken fordelt på virksomhedskarakteristika.
Nyt fra Danmarks Statistik
31. oktober 2017 - Nr. 417
Hent som PDF
Næste udgivelse: 1. november 2018
Kontakt
- Pernille Leth Hougaard, tlf. 20 34 26 74
- Aron Tsegay Besrat, tlf. 21 84 82 78
Kilder og metode
Udenrigshandel efter virksomhedskarakteristika er baseret på samkørsel af oplysninger om udenrigshandel med varer, udenrigshandel med tjenester og oplysninger om de enkelte virksomheder i erhvervsregister samt statistikerne over udenlandske firmer i Danmark og danske datterselskaber i udlandet.
Statistikken over udenrigshandel med tjenester er baseret på en stikprøve, hvor udvalgte virksomheder indberetter tjenestehandel med udlandet, og de resterende virksomheders handel opregnes på baggrund af statistisk metode. Derfor er det kun de virksomheder, som indberetter direkte til statistikken, der kan tilknyttes virksomhedskarakteristika, mens den opregnede andel ender i gruppen ukendt. Endvidere indgår der i ukendt en række øvrige kilder, som ikke er baseret på direkte indberetning fra virksomhederne, herunder rejseposten, offentlige tjenester, fragt inkluderet i varehandel, privates køb fra udlandet. Se mere om udenrigshandel med tjenester i statistikdokumentationen.
Statistikdokumentation
- Udenrigshandel med tjenester efter virksomhedskarakteristika
- Udenrigshandel med varer efter virksomhedskarakteristika