Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Nationalregnskab, Økonomisk Statistik
Leif Hoffmann
39 17 34 96

lhf@dst.dk

Hent som PDF

Ressourceregnskab for fisk og skaldyr

Ressourceregnskabet for fritlevende fisk og skaldyr dækker ca. 90 pct. af den danske beholdning, beregnet ud fra fangst i 2021. Den manglende dækning kan forklares ved mangelfulde oplysninger om mindre vigtige bestande. Ressourceregnskabet for akvakultur vurderes at være 100 pct. dækkende, idet det er lovpligtigt for de enkelte anlæg at rapportere den årlige udvikling til Fiskeristyrelsen.

Samlet præcision

Der er ikke foretaget en kvantitativ vurdering af den samlede usikkerhed. Ressourceregnskabet for fritlevende fisk og skaldyr dækker ca. 90 pct. af den danske beholdning beregnet ud fra fangst i 2021. Den manglende dækning kan forklares ved mangelfulde oplysninger om mindre vigtige bestande. Ressourceregnskabet for akvakultur vurderes at være 100 pct. dækkende, idet det er lovpligtigt for de enkelte anlæg at rapportere den årlige udvikling til Fiskeristyrelsen.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Målefejl/indberetningsfejl kan forekomme for danske fangster af fritlevende fisk og for aktiviteter i akvakultur. Disse forhold er beskrevet i statistikdokumentationen for danske fiskeres fangster og for akvakultur, struktur og produktion.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Ressourceregnskabet for fritlevende fisk og skaldyr vurderes at være dækkende for ca. 90 pct. af den danske bestand. De internationale bestandsopgørelser er baseret på bl.a. fangst og matematiske modeller og kvaliteten af disse vurderes at være størst for de mængdemæssigt hyppigst forekommende arter. Ressourceregnskabet for akvakultur vurderes at være 100 pct. dækkende.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

ICES reviderer for nogle arter estimaterne af bestanden i hele den tidsperiode der er dækket af estimatet. Som vanlig praksis i nationalregnskabet tilføjes et nyt år til ressourceregnskabet og de to foregående år revideres med evt. nye oplysninger.