Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur, Erhvervsstatistik
Søren Østerballe
39 17 35 25

srb@dst.dk

Hent som PDF

Kulturministeriets udbetalinger

Ved vurdering af tidsserier fra denne statistik, skal brugeren være opmærksom på ressort-omlægninger og lignende som beskrevet under Sammenlignelighed over tid. Fx skyldes databruddet fra 2011 til 2012 ressortomlægninger efter regeringsdannelsen i 2011. Kulturministeriet fik overdraget området med folkeoplysning og folkehøjskolerne fra Ministeriet for Børn og Undervisning, og slotte og kulturejendomme blev flyttet fra Finansministeriet til Kulturministeriet. Endelig blev de videregående kunstneriske uddannelser flyttet fra Kulturministeriet til Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Fra og med udgivelsen af 2019 tal er opgørelsen af sagsområder ændret i forhold til tidligere, da det for visse udbetalingstyper er muligt at definere sagsområdet mere præcist end før.

International sammenlignelighed

Det er dog muligt at finde statistik om offentlig støtte til kultur i andre lande, selv om der ikke findes internationale retningslinjer for udarbejdelse af denne type statistik.

Sammenlignelighed over tid

Fra og med 2012 indgår det nye kulturemne Folkeoplysning og folkehøjskoler pga. ressort-omlægninger og administrationen af støtten til aktiviteter for det danske mindretal syd for grænsen blev i 2016 overført fra Undervisningsministeriet til Kulturministeriet. Dette betyder, at der er et databrud i forhold til totaler. Det samme er tilfældet når udbetalinger vedr. mediestøtte vokser fra 2019 til 2022 som følge af afskaffelsen af medielicensen og overflytning til Finansloven. Data for 2020 er påvirket af ekstraordinære udbetalinger som følge af hjælpepakker i forbindelse med COVID-19.

Følgende faktorer kan komplicere en sammenligning over tid: Ressortændringer vil kunne føre til databrud, når udbetalingerne brydes ned kulturelle formål. I medfør af kongelig resolution af 3. oktober 2011 overgik ressortansvaret for bevillinger vedrørende folkeoplysning og folkehøjskoler fra Ministeriet for Børn og Undervisning til Kulturministeriet. Desuden overgik ressortansvaret for Arkitektskolen Aarhus, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Designskolen Kolding og Det Informationsvidenskabelige Akademi med tilhørende bevillinger til Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser. Endvidere overførtes sager vedrørende statslige slotte og kulturejendomme med tilhørende bevillinger fra Finansministeriet, Slots- og Ejendomsstyrelsen til Kulturministeriet. Endelig overførtes Center for Kultur og Udvikling fra Kulturministeriet til Udenrigsministeriet. Ressortændringerne har bevillingsmæssig virkning fra 1. januar 2012. Kulturstyrelsen blev i 2012 oprettet ud fra tre tidligere styrelser; Kulturarvsstyrelsen, Kunststyrelsen og Styrelsen for Bibliotek og Medier.

Den meget detaljerede kodning af enkeltudbetalinger sikrer en meget nuanceret opgørelse, men vil være påvirket af vurderinger i forhold til kodning af kulturemner og de særlige tværgående formål. Egentlige databrud vil blive beskrevet.

Fra 2017 og frem omfatter Kulturministeriets udbetalinger også den danske stats støtte til dansksindede i Nordtyskland. Det danske mindretal syd for grænsen modtager et årligt statstilskud fra Danmark på ca. 500 mio. kr. til driften af række foreninger og organisationer, som varetager kulturelle, kirkelige, pædagogiske, sociale og politiske opgaver.Tilskuddet forvaltes af det såkaldte Sydslesvigudvalg, og blev før 2017 udbetalt fra Undervisningsministeriet. Det er ikke muligt ud fra datamaterialet at tildele kulturemne til de enkelte betalinger, og derfor er det samlede beløb klassificeret under "Anden/tværgående kultur".

Fra 2019 til 2022 vokser udbetalinger vedr. mediestøtte som følge af afskaffelsen af medielicensen og overflytning til Finansloven.

I forbindelse med opdateringen af perioderne 2021 og 2022 er der sket en justering i indberetningspraksissen for enkelte ordninger og budgetområder målrettet internationale formål, der kan påvirke placeringen af de tilhørende udbetalingers modtagerland. Før 2021 er nogle udbetalinger til internationale formål blevet indberettet som udenlandske betalinger, hvorfor de placeres under udlandet som modtagerland. Fra 2021 og frem har det været muligt at identificere p-numre for nogle af disse ordninger og budgetområder, hvorfor modtagerlandet i stedet registreres som Danmark. Dette kan skabe mindre forskydninger i tabellen KUBS11, når der brydes ned på modtagerland. Fordelingen af de pågældende udbetalinger på sags land forbliver uændret.

I forbindelse med opdateringen af perioden 2022 er udbetalingerne knyttet til ordninger og budgetområder målrettet kulturemnet ”Design” flyttet til kulturemnet ”Kunsthåndværk”. Dette kan skabe mindre forskydninger i tabellen KUBS01.

Sammenhæng med anden statistik

Statistikken kan sammenholdes med Bevillingsstatistikken (Offentlige bevillinger til kulturelle formål) for at danne et nuanceret billede af den statslige finansiering og støtte til kulturlivet. Det er dog ikke muligt at sammenligne de to statistikker direkte, pga. forskellig registreringspraksis og da der kan være periodemæssige forskelle mellem bevillinger og udbetalinger. Endelig er Udbetalingsstatistikken mere detaljeret end Bevillingsstatistikken pga. muligheden for at fordele en bevilling med et bredt formuleret formål på flere udbetalinger til forskellige kulturemner. For udbetalinger af bibliotekspenge kan der findes yderligere oplysninger om konkrete udbetalinger, fx navne og individuelle beløb for modtagere af biblioteks-afgiftsfondens midler på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside Slots- og Kulturstyrelsen. Antallet af modtagere samt de udbetalte beløb vil i de to opgørelse kunne afvige en smule; det skyldes at tabellerne i Statistikbanken udelukkende medtager betalinger til personer bosat i Danmark på udbetalingstidspunktet.

Intern konsistens

Ikke relevant for denne statistik.