Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Arbejdsmarked, Personstatistik.
Michèle Naur
3917 3414

mln@dst.dk

Hent som PDF

Det årlige og det kvartalsvise arbejdstidsregnskab før 2016-revision (Afsluttet)

ATR leverer data til Eurostat's erhvervskorttidsforordning (STS) og til nationalregnskabet (ENS/ESA). Ændringer i disse vil typisk medføre ændringer i ATR. For en belysning af overgangstabeller mellem ATR og ENS/ESA henvises til Nationalregnskabets publikationer. Overgangstabeller mellem ATR og henholdsvis den Registerbaserede arbejdsstyrkestatistik og Erhvervsbeskæftigelsen findes i arbejdstidsregnskabets opgørelser i publikationen statistiske efterretninger.

International sammenlignelighed

Det danske Arbejdstidsregnskab er udarbejdet i henhold til internationale retningslinier, jf. European System of Accounts (ESA 2010) og International Labour Organisation (1988: Current International Recommendations on Labour Statistics), hvoraf den seneste er revideret i 2013 (Resolution concerning statistics of work, employment and labour underutilization, 19. International Conference of Labour Statisticians).

Populationen i ATR er personer tilknyttede danske registrerede virksomheder, hvilket stemmer overens med ESA2010 afgrænsningen. ESA2010 omfatter de, der arbejder i residente virksomheder (jf. ESA 2010 afsnit 2.04-2.11) (i daglig tale kaldet dagbefolkningen). ILO/ICLS guidelines omfatter den bosiddende befolkning (i daglig tale kaldet natbefolkningen).

Da ATR fortrinsvis er en registerbaseret statistik, indgår der ikke oplysninger om ubetalt overarbejde, sort arbejde og kriminelt arbejde.

Vi arbejder i Danmarks Statistik på at udnytte oplysninger fra register for udenlandske tjenesteydere i Danmark (RUT) til at skabe en bedre belysning af grænsearbejde. I RUT indgår arbejdsudleje, udstationerede og enkeltmandsvirksomheder der leverer tjenesteydelser i Danmark, men som ikke er skattepligtige i Danmark. RUT-ansættelsesforhold er ikke en del af natbefolkningen (der typisk anvendes til populationsafgrænsning af person- og arbejdsmarkedsstatistikken), eftersom arbejdstagerne ikke er bosat i Danmark. Nationalregnskabet er ved at udrede, om RUT ansættelsesforholdene skal medregnes i nationalregnskabets beskæftigelse (ud fra begrundelsen at aktiviteterne udføres i Danmark og de dermed skal indgå i dagbefolkningen) eller om de skal kategoriseres som "import af udenlandske tjenesteydelser" (ud fra begrundelsen at de beskæftigede er ansat i - og modtager løn og ansættelsesforhold fra - den udenlandske virksomhed). Den del af RUT beskæftigelsen, der skal indgå i nationalregnskabets dagbefolkning, vil også skulle indgå også i arbejdstidsregnskabets beskæftigelsesopgørelser.

Sammenlignelighed over tid

Det er et grundliggende princip i Arbejdstidsregnskabet, at statistikken i størst mulig grad er sammenlignelig over tid. Kilderne til Arbejdstidsregnskabet bliver løbende forbedret og erstattet med andre kilder, hvis det viser sig, at man derved kan opnå større præcision. Nye kilder vil altid bearbejdes til arbejdstidsregnskabets begrebsapparat. Dette indebærer, at omlægninger af eksisterende kilder som langt overvejende hovedregel ikke kan ses som ændringer af variable og begreber i Arbejdstidsregnskabet, om end der kan blive tale om en tilpasning af niveauer og udviklinger for den enkelte variabel med de nyere og bedre oplysninger.

Helt grundlæggende var der databrud i ATR i forbindelse med overgang til eIndkomst-baserede kilder, se notat om databrud i ATR ved overgang til eIndkomst.

Endvidere har der været databrud i ATR som følge af revisioner til nomenklaturer for sektorer og brancher, se notat om Databrud i ATR som følge af ændrede nomenklaturer siden 2008.

Derudover er der foretaget nogle mindre revisioner beskrevet nedenfor.

Ved offentliggørelsen af 4. kvartal 2014 er der foretaget en rettelse af en mindre fejl, der i begrænset omfang har påvirket tallene i 2. kvartal og 3. kvartal 2014. Revisionen er i størrelsesordenen på 0,2 pct. for beskæftigelse, præsterede timer og lønsum indenfor sektorgruppen virksomheder og organisationer. Indenfor sektorgruppen offentlig forvaltning og service er revisionen langt mindre.

Ved offentliggørelsen af 2. kvartal 2013 er der indarbejdet mindre ændringer tilbage i tid, især indenfor offentlig forvaltning og service. Ændringerne skyldes bl.a. opdaterede sektorer og brancher fra erhvervsregisteret indarbejdet i Beskæftigelse for lønmodtagere i hele tidsserien fra 1. kvartal 2008 til 2. kvartal 2013, ikke mindst med hensyn til:

  • Familiepleje (db07= 879020)
  • Hospitaler (db07=861000).
  • Offentlig administration (db07=841100, 841200)

Ved offentliggørelsen i juni med ATR 1. kvartal 2013 og det årlige ATR var data fra Beskæftigelse for lønmodtagere (BfL) endvidere baseret på en foreløbig version af 4. kvartal 2012. Disse blev revideret ultimo juli 2013.

Sammenhæng med anden statistik

Et grundlæggende princip i Arbejdstidsregnskabet er at dokumentere dels sammenhængen mellem de data- og statistikkilder, der anvendes i Arbejdstidsregnskabet og dels at dokumentere sammenhængen mellem primærstatistik og Arbejdstidsregnskabet.

Det danske Arbejdstidsregnskab er udarbejdet i henhold til internationale retningslinjer.

Overgangstabeller mellem ATR og henholdsvis den Registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (beskæftigelse) og Erhvervsbeskæftigelsen (job, lønsum) findes i arbejdstidsregnskabets opgørelser i publikationen statistiske efterretninger. For en belysning af overgangstabeller mellem ATR og Nationalregnskabet (beskæftigelse, timer og lønsum) henvises til nationalregnskabets publikationer.

Udgangspunktet for antal job i arbejdstidsregnskabet er ultimo november-opgørelsen af antal job i beskæftigelsesstatistikregisteret. Dette inkluderer job i erhvervsbeskæftigelsen, men i modsætning til EBS også job under erhvervsstatistikkens aktivitetsgrænse (en bagatelgrænse som erhvervsstatistikken opererer med) samt job for personer i eIndkomst uden bopæl i DK.

Beskæftigelsen inkluderer personer, der er midlertidigt fraværende som følge af orlov, men som har en tilknytning til et arbejdssted i form af et job at vende tilbage til. I beregningen fra job til beskæftigelse fratrækkes personens bijob ultimo november og tillægges antal personer, der er på enten sygeorlov, barselsorlov eller på børnepasningsorlov fra beskæftigelse. Beskæftigelsen i beskæftigelsesstatistikregistret ultimo november (der repræsenterer beskæftigelsen i ATR i november) inkluderer ud over RAS beskæftigelsen også beskæftigelsen for personer uden bopæl i DK. I arbejdstidsregnskabet afgrænses beskæftigelsen for selvstændige og medarbejdende ægtefæller på samme vis som i den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik, idet selvstændige består af følgende tre grupper: arbejdsgivere, momsbetalere og øvrige selvstændige.

For at få det gennemsnitlige antal beskæftigede i 4. kvartal i ATR tages et gennemsnit af beskæftigelsen i oktober, november og december måned. Den gennemsnitlige beskæftigelse i året er beregnet som et gennemsnit af antal beskæftigede i de 12 måneder i året, eller et gennemsnit af beskæftigelsen i de fire kvartaler i kalenderåret. Tilsvarende beregnes antal job i året som et gennemsnit af antal job i hver af årets 12 måneder, hvor ultimo november opgørelsen af antal job i beskæftigelsesstatistikregisteret repræsenterer det gennemsnitlige antal job i november måned i ATR.

Lønbegrebet i ATR er det samme som det der anvendes i erhvervsbeskæftigelsen, men populationen afviger en smule, fordi man i erhvervsbeskæftigelsen opererer med en aktivitetsgrænse (i overensstemmelse med de internationale guidelines gældende for erhvervsstatistik), en grænse som ikke benyttes i arbejdsmarkedsstatistik (eller økonomisk statistik).

Det er et grundliggende princip i Arbejdstidsregnskabet, at statistikken i størst mulig grad er sammenlignelig over tid. Kilderne til Arbejdstidsregnskabet bliver løbende forbedret og erstattet med andre kilder, hvis det viser sig, at man derved kan opnå større præcision. Nye kilder vil altid bearbejdes til arbejdstidsregnskabets begrebsapparat. Dette indebærer, at omlægninger af eksisterende kilder som langt overvejende hovedregel ikke kan ses som ændringer af variable og begreber i Arbejdstidsregnskabet, om end der kan blive tale om en tilpasning af niveauer og udviklinger for den enkelte variabel med de nyere og bedre oplysninger.

Der kan være flere gode grunde til manglende sammenlignelighed mellem forskellige statistikker:

  • forskelle i opgørelsesprincipper
  • forskelle i populationen
  • forskelle i definitioner
  • forskelle i datausikkerhed
  • forskelle i publiceringstidspunkt

Intern konsistens

Det har betydet langt mere intern konsistens mellem variable efter ATR er overgået til primært at bygge på én og samme kilde, nemlig eIndkomst. Tidligere blev et kludetæppe af forskellige statistikker anvendt. Se notat om databrud i ATR ved overgang til eIndkomst.