Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Priser og Forbrug, Økonomisk Afdeling
Jakob Holmgaard
24 87 64 56

jho@dst.dk

Hent som PDF

Andelsboligsalg

Andelsboligsalgsstatistikken er en kvartalsvis opgørelse af prisudviklingen for handlede andelsboligers ejendomsværdi. Statistikken indeholder prisindeks til at beskrive prisudviklingen over tid samt tal for anvendelsen af de forskellige vurderingsprincipper. Statistikken omfatter alle handler med andelsboliger som er blevet registreret via andelsboliginfo.dk, hvilket er obligatorisk for alle andelsboligforeninger siden 1. juli 2021.

Indholdsbeskrivelse

Andelsboligsalgsstatistikken belyser prisudviklingen på andelsboligers ejendomsværdi beskrevet med et indeks samt nogle nøgletal.

Det opstillede prisindeks følger prisudviklingen på den andelsbolig, man som andelshaver opnår brugsret til. For at fokusere på boligprisen er prisindekset søgt renset for effekten af, at andelsboligforeninger kan have indtægter fra udlejning til private eller til erhverv. Desuden er prisindekset kvalitetskorrigeret for nogle faktorer. Herunder, at foreningerne har forskelligt niveau for andelshavernes vedligeholdelsesbidrag, og for effekten af skift i vurderingsmetode, fx fra anskaffelsespris til valuarvurdering. Kvalitetskorrektionen omfatter også det tillæg eller fradrag, der kan være for særlig forbedring eller nedslidning af den handlede andelsbolig.

Nøgletal indeholder fordelingen af vurderingsprincipper til beregning af andelsværdien på baggrund af de handlede andelsboliger, opgjort som procent.

Grupperinger og klassifikationer

Statistikken udarbejdes indtil videre kun på landsplan for alle andelsboliger. Der foretages altså pt. ingen geografisk opdeling eller opdeling på boligtype.

Nøgletal indeholder fordelingen af vurderingsprincipper til beregning af andelsværdien på baggrund af de handlede andelsboliger, opgjort som procent. Vurderingsprincipper er opgjort efter: - Valuarvurdering (pct.) - Offentlig vurdering (pct.) - Anskaffelsespris (pct.) - Uoplyst værdiansættelsesmetode (pct.)

Sektordækning

Ikke relevant for denne statistik.

Begreber og definitioner

Andelsbolig: Den bolig som man som andelshaver opnår brugsret til som medlem af en andelsboligforening.

Anskaffelsespris: Andelsboligforeningens ejendomme værdiansættes som den pris, foreningen betalte ved stiftelsen. Hertil tillægges forbedringer på ejendommen. Princippet anvendes primært ved nybyggede ejendomme, hvor værdien ikke er steget endnu, og hvor anskaffelsesprisen er et udtryk for ejendommens kontante handelsværdi som udlejningsejendom.

Offentlig vurdering: Andelsboligforeningens ejendomme værdiansættes efter den senest ansatte offentlige ejendomsværdi efter de principper, som står i SKAT’s vurderingsvejledning. Der er ikke foretaget en ny offentlig vurdering siden 2012. Den 23. februar 2021 vedtog Folketinget et lovforslag om, at der ikke længere skal udarbejdes offentlige vurderinger af andelsboligforeningers ejendomme.

Valuar-vurdering: Andelsboligforeningens ejendomme værdiansættes til den kontante handelsværdi som udlejningsejendom på grundlag af en valuar-vurdering af ejendommen. En valuar er en ejendomsmægler, der er særligt uddannet inden for dette. Foreningen skal selv betale for en valuar-vurdering.

Enheder

Den statistiske enhed er en andelsbolig.

Population

Statistikken indeholder alle handler med andelsboliger, som er blevet registreret via andelsboliginfo.dk i henhold til nøgleoplysningsskemaet.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

Statistikken dækker tidsperioden 2015 og frem.

Basisperiode

For tal der offentliggøres som indeks er indeksreferenceperioden 2015=100.

Måleenhed

Indeks og procent.

Referencetid

Dato (kvartal) for bestyrelsens godkendelse af salget eller datoen for underskrift af overdragelsesaftalen, hvis der ikke sker en godkendelse hos bestyrelsen.

Hyppighed

Kvartalsvis.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

I medfør af § 6, stk. 2 og 4, 1. pkt., og § 6 c, stk. 4, i lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 1281 af 28. august 2020 og § 3 a i lov om Danmarks Statistik, jf. lovbekendtgørelse nr. 610 af 30. maj 20181), og efter indstilling fra Danmarks Statistiks bestyrelse fastsættes: Bekendtgørelse om oplysningspligt ved salg af andelsboliger m.v. samt om bestyrelsens pligt til at fremlægge skema over centrale nøgleoplysninger.

Ved denne bekendtgørelse er det gjort obligatorisk at indberette andelsboligers salgspriser og karakteristika. Formålet er, at Danmark kan opfylde den ramme, som EU-forordning (nr. 2016/792) fastlægger i det harmoniserede forbrugerprisindeks, for så vidt angår indførelse af ejerboligprisindeks. Ved denne forordning indførtes bl.a. et 'boligprisindeks' (House Price Index – HPI) med henblik på at forbedre relevansen og sammenligneligheden af det harmoniserede forbrugerprisindeks. Forordningen forpligter medlemslandene til, efter fælles retningslinjer, at producere og fremsende prisindeks for husholdningernes køb af ejerboliger og andelsboliger i regi af det harmoniserede forbrugerprisindeks.

Indberetningsbyrde

Indberetningsbyrden er 0,5 mio. kr.

Øvrige oplysninger

Øvrige oplysninger kan fås ved henvendelse til Danmarks Statistik eller på Ejendomssalgsstatistikkens Emneside.