Gå til sidens indhold
Vi har fra 14. september 2021 organiseret vores statistikker på en ny måde. Har du brug for hjælp til at finde den statistik, du plejer at bruge, eller vil du vide mere om ændringerne, kan du læse mere her.
Vi har fra 14. september 2021 organiseret vores statistikker på en ny måde. Har du brug for hjælp til at finde den statistik, du plejer at bruge, eller vil du vide mere om ændringerne, kan du læse mere her.

Danmark i tal 2016

Hæftet er velegnet til undervisning af folkeskolens ældste klasser, fx i samfundsfag og matematik.

Danmark i tal er karakteriseret ved at have godt med billeder, figurer og farver og knap så meget tekst og tal.

Nedenfor giver vi en smagsprøve på historien om danskerne anno 2016.

Et statistisk snapshot af Danmark og danskerne.

  • Danmark er et lille land, der mest består af øer og vand. Hver dansker har omkring 1,5 meter kystlinje at boltre sig på. Højeste punkt er Møllehøj med 171 meter, den største sø er Arresø med 40 km2, og den længste å er Gudenåen, som strækker sig 176 km gennem Jylland, som for øvrigt udgør 69 pct. af landets samlede areal.
  • Vi er blevet flere og flere i de seneste år, og samlet var der 5,7 mio. danskere 1. januar 2016. Det stigende befolkningstal skyldes, at der indvandrer flere, end der udvandrer, men også at der fødes flere, end der dør. Danskerne udgør for øvrigt 0,8 promille af Jordens befolkning.
  • Den danske befolkning er også blevet ældre end for 25 år siden. Dengang var hver femte over 60 år, i dag er det hver fjerde. Hver fjerde dansker har i dag rundet 60 år, mens det kun gjorde sig gældende for hver femte i år 2000. Mere end 1.000 nulevende danskere har fejret deres 100 års fødselsdag. Antallet af folkepensionister har rundet millionen.
  • Dette skyldes måske, at danskernes livsstil har ændret sig med hensyn til rygning, alkohol, kost og motion gennem de sidste årtier. Vi lever generelt sundere. I 1980 var halvdelen af danskerne rygere, mens det nu er mindre end hver femte. Generelt er danskernes kost blevet mindre fed, og vi drikker en smule mindre alkohol.
  • Bilen er vores foretrukne transportmiddel, og 85 pct. af danskernes transport tilbagelægges i en bil. Volkswagen var det mest populære bilmærke i 2015 efterfulgt af Peugeot og Toyota, målt ved antallet af nyregistrerede køretøjer. En ny bil kører i gennemsnit 22,7 km på literen - det er 6,5 km længere end i 2007.

Emma & Mathias - de gennemsnitlige 15-årige

Som noget nyt portrætterer Danmark i tal i år de gennemsnitlige 15-årige - med udgangspunkt i tal for årgang 2001. Mød Emma & Mathias på midteropslaget.

Emma & Mathias præsenteres også på en plakat, velegnet til ophængning fx i klasseværelser. Skriv til receptionen@dst.dk, og bestil en gratis plakat.

Plakat - Danmark i tal 2016

Download plakat

Engelsk udgave

Hæftet findes også i engelsk udgave, Denmark in Figures. Den engelske version er især velegnet til turister, udenlandske studerende og andre indrejsende med interesse i dansk samtidshistorie.

Årbog

Se også Statistisk Årbog, der hvert år udkommer i juni.


Danmark i tal

Hent som pdf

Danmark i tal 2016

Kolofon

Danmark i tal
Tværgående
ISBN: 978-87-501-2213-5
Udgivet: 4. april 2016 kl. 09:00
Antal sider: 40
Kontaktinfo:
Margrethe Pihl Bisgaard
Telefon: 39 17 31 62

tilmeld dig nyheder

Modtag nyheder om de emner, der interesserer dig