Gå til sidens indhold

Formue i fast ejendom steg 80.000 kr. i gennemsnit

Husholdningernes formue i fast ejendom 2020

Husholdningernes samlede formue i fast ejendom steg med 116 mia. kr. i 2020, og udgør dermed 4.141 mia. kr. ultimo 2020. Det vil sige, at hver familie, som ejer fast ejendom (andelsboliger undtaget), i gennemsnit har haft en stigning i formuen i fast ejendom på ca. 80.000 kr. i 2020. Dette er næsten en fordobling i forhold til 2019, hvor den gennemsnitlige formue steg med ca. 43.000 kr. Væksten i 2019 var aftagende sammenlignet med tidligere år, og stigningen i 2020 var således tilbage på niveau med 2018 for hele landet. For familier i Region Sjælland var væksten imidlertid fortsat aftagende, mens familier i Region Midtjylland i 2020 oplevede største procentvise vækst, og som samtidig var den største i regionen siden finanskrisen.

Ændring i husholdningernes gennemsnitlige formue i fast ejendomKilde: www.statistikbanken.dk/ejerfof1

Formue i fast ejendom vokser mest for familier i Region Hovedstaden

I årene 2017-2020 har det været familier i Region Hovedstaden, der har oplevet den største vækst. I den periode er deres gennemsnitlige formue i fast ejendom vokset med ca. 317.000 kr. Mens gennemsnittet for formue i fast ejendom for familier i resten af landet er steget ca. 157.000 kr.

Markedsværdien af sommerhuse i vækst i hele landet

Baseret på ejendommens placering i stedet for familiernes bopæl steg den gennemsnitlige markedsværdi for sommerhuse på tværs af alle regioner med 93.000 kr. i 2020, og stigningen i landsgennemsnittet var nogenlunde jævnt fordelt over alle regionerne. For enfamiliehuse og ejerlejligheder har det især været Region Hovedstaden og Region Midtjylland, der har haft den største vækst i markedsværdierne.

Ændring i gennemsnitlig markedsværdi 2019-2020Kilde: www.statistikbanken.dk/ejdfoe1

Enfamiliehuse i Region Hovedstaden koster mest

Den gennemsnitlige markedsværdi af et enfamiliehus i Region Hovedstaden kostede 4,0 mio. kr., ultimo 2020, hvilket er væsentligt over landsgennemsnittet på 2,3 mio. kr. En gennemsnitlig ejerlejlighed i Region Hovedstaden havde en markedsværdi på 2,8 mio. kr., mens landsgennemsnittet var 2,3 mio. kr. Sommerhusene med størst gennemsnitlig markedsværdi findes i Region Syddanmark, hvor et sommerhus kostede 1,6 mio. kr., mens landsgennemsnittet for sommerhuse udgjorde 1,4 mio. kr.

Gennemsnitlig markedsværdi for udvalgte ejendomstyper. Ultimo 2020Kilde: www.statistikbanken.dk/ejdfoe1

Særlige forhold ved denne offentliggørelse

Tallene for 2020 er foreløbige tal

Tallene for 2020 er foreløbige og vil blive opdateret endeligt i næste udgivelse. De endelige tal beregnes på baggrund af opdateret bestandsdata og gældskomponenter. Gældskomponenter og dermed beregnet friværdi er ikke tilgængelige for 2020 og er derfor udeladt.

Vedrørende statistikbanktabellerne www.statistikbanken.dk/ejerfof1 og ejerfof2 til denne udgivelse er der blevet lavet om i opgørelsen af enhederne gennemsnit (kr.)  og familier med fast ejendom (antal) for, gæld og beregnet friværdi (komponenttyper B og C). Nu tælles kun antal familier med gæld af pågældende type. Størrelsen Total (mio. kr.) er uændret for komponenttype B. Der er for komponenttype A.1 Fast ejendom, fjernet familier med 0-værdi, som følge af manglende offentlig vurdering eller undtagelse fra offentlig vurdering, hvilket påvirker antal og gennemsnit. Disse ændringer er ført tilbage til 2004 for begge tabeller. Den beregnede friværdi i komponenttype C er ændret således, at den ikke længere inkluderer andelsboliger. Denne ændring er beregnet for 2014-2019.

Nyt fra Danmarks Statistik

25. marts 2021 - Nr. 106

Hent som PDF
Næste udgivelse: 24. marts 2022

Kontakt

Kilder og metode

Husholdningernes formue i fast ejendom er baseret på Danmarks Statistiks registerbaserede boligmodel, der estimerer markedsværdien af fast ejendom på baggrund af faktiske salg. Opgørelsen af markedsværdi vurderes at være mere usikker for ejendomme beliggende i yderområder. Gældskomponenter og dermed beregnet friværdi er ikke tilgængelige for det seneste år og er derfor udeladt.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation