Gå til sidens indhold

En fjerdedel af salget til udlandet produceres ude

Fremstillingsvirksomhedernes internationale produktion 2017

Danske fremstillingsvirksomheder solgte i 2017 varer og tjenester til udlandet for en samlet værdi på 525 mia. kr. Omkring en fjerdedel af dette salg, 24,8 pct., udgøres af varer, der er produceret i udlandet, som ikke har krydset den danske grænse. Dette varesalg uden for den danske grænse består dels af salg af varer, som er forarbejdet i udlandet, og dels af salg af merchantingvarer, dvs. færdigvarer, der er købt og direkte videresolgt uden, at de har passeret den danske grænse. At mange varer produceres og sælges uden for Danmark skyldes bl.a., at multinationale virksomheder organiserer deres produktion globalt.

Fremstillingsvirksomhedernes salg til udlandet fordelt på type. 2017

Fremstillingsvirksomhedernes salg af varer forarbejdet i udlandet vokser

I perioden fra 2005 til 2017 er fremstillingsvirksomhedernes salg af varer forarbejdet i udlandet vokset fra knap 2 mia. kr. til over 61 mia. kr., mens salg af merchantingvarer er vokset fra knap 7 mia. kr. i 2005 til ca. 70 mia. kr. i 2017.

Fremstillingsvirksomhedernes varesalg uden for den danske grænse

EU og USA køber størstedelen af de danske varer solgt i udlandet

EU-landene og USA aftager tilsammen 75 pct. af danske virksomheders varesalg uden for Danmark. Særligt udgør salg af varer, som ikke er produceret i Danmark, mere end halvdelen af det samlede salg af varer til USA. Det stigende merchantingsalg skyldes ikke mindst, at virksomhederne i stigende grad vælger at købe de færdigforarbejdede varer og videresælge dem igen i stedet for at indgå en kontrakt om forarbejdning af deres egne råvarer. Det indebærer, at aktiviteten ikke er et køb af en forarbejdningsydelse, men derimod handel med merchantingvarer.

Ny statistik belyser fremstillingsvirksomhedernes globale produktion

Dette er første udgave af en ny årlig statistisk, der belyser virksomhedernes internationale produktion. Statistikken ligger i forlængelse af analysen Stor stigning i danske fremstillingsvirksomheders salg af varer i udlandet fra 10. oktober 2016. Statistikken indeholder centrale elementer fra statistikkerne om Udenrigshandel med varer, Udenrigshandel med tjenester samt Betalingsbalancen på en ny måde. Dette skal belyse en udvikling, hvor fremstillingsvirksomhederne organiserer deres produktionsprocesser globalt, og eksporten i stigende grad består af varer, der aldrig krydser den danske grænse.

Danske virksomheder forarbejder i stigende omfang i udlandet

Til det stigende salg af varer, som virksomhederne har fået forarbejdet uden for de danske grænser, knytter sig naturligt et øget køb af forarbejdningsydelser i udlandet. I 2005 købte danske virksomheder forarbejdningsydelser ude i verden for knap 1 mia. kr. Frem til 2015 steg dette til næsten 9 mia. kr., hvorefter det faldt igen til ca. 7 mia. kr. i 2017. En tilsvarende udvikling ses i de danske virksomheders køb af råvarer i udlandet til produktion i udlandet. Faldet i forarbejdningsaktivitet skyldes bl.a., at en virksomhed har ændret forretningsmodel således, at dens salg nu opgøres som merchanting frem for salg i udlandet efter forarbejdning i udlandet. Læs mere om fremstillingsvirksomhedernes globale forretningsmodeller i analysen Industrikoncernernes globale organisering har betydning for opgørelsen af dansk produktion og indkomst fra 1. oktober 2018.

Fremstillingsvirksomhedernes forarbejdningsaktivitet i udlandet

Nyt fra Danmarks Statistik

10. oktober 2018 - Nr. 387

Hent som PDF
Næste udgivelse: 9. oktober 2019

Kontakt

Kilder og metode

Fremstillingsvirksomhedernes internationale produktion er en opgørelse over hvordan fremstillingsvirksomhederne organiserer deres produktionsprocesser globalt.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation