Gå til sidens indhold

Fertiliteten er højest i jyske kommuner

Fertilitet 2017

Skanderborg, Rebild og Lemvig Kommuner havde i 2017 den højeste samlede fertilitet med hhv. 2,39, 2,39 og 2,33 levendefødte pr. kvinde. Den samlede fertilitet for hele landet var 1,75 levendefødte pr. kvinde eller 0,03 mindre end sidste år. Den samlede fertilitet angiver antallet af levendefødte, som en kvinde vil få, hvis hun i løbet af sin fertile periode (15-49 år) føder, som kvinderne i de enkelte aldersgrupper fødte i dette år.

Samlet fertilitet. 2017

Lav fertilitet i Odense, Lyngby-Taarbæk og København

Blandt de ti kommuner med højest samlet fertilitet er de otte jyske, mens Allerød og Egedal Kommuner indtager hhv. fjerde- og niendepladsen. Lavest fertilitet havde Odense, Lyngby-Taarbæk og Københavns Kommuner med en samlet fertilitet på hhv. 1,58, 1,60 og 1,62 levendefødte pr. kvinde. Kun én jysk kommune - Aalborg - er blandt de ti kommuner med lavest samlet fertilitet.

Hvert sjette barn er født i København

Trods den lave samlede fertilitet, blev der i 2017 født 10.168 børn af mødre bosiddende i Københavns Kommune. Hvert sjette barn i landet blev altså født her og med 16,8 fødte børn pr. 1.000 indbyggere, indtager kommunen også en klar førsteplads mht. fødte pr. indbygger. Næstefter kommer Frederiksberg med 14,6 fødte pr. 1.000 indbyggere. Begge kommuner har en stor andel af kvinder i de aldersgrupper, hvor der fødes flest børn. I Odsherred, Gribskov og flere ø-kommuner blev der født under syv børn pr. 1.000 indbyggere.

Indvandrerkvinder af ikke-vestlig oprindelse har højere fertilitet

Den samlede fertilitet for både personer af dansk oprindelse og for indvandrere af både vestlig og ikke-vestlig oprindelse faldt i 2017. Fertiliteten for ikke-vestlige indvandrere ligger på 2,08 levendefødte pr. kvinde eller 0,30 højere end kvinder af dansk oprindelse.

Samlet fertilitet efter herkomst

22 pct. af de fødte har mor med udenlandsk baggrund

Andelen af børn født af mødre med indvandrer- eller efterkommerbaggrund er de seneste ti år steget fra 13,5 pct. til 22,2 pct. - eller 8,7 pct. point. Børn født af en mor med indvandrer- eller efterkommerbaggrund er meget ulige fordelt i landet. 62 pct. af de fødte i Ishøj Kommune i 2017 har en mor af udenlandsk oprindelse, mens det kun gælder 9 pct. af børnene i Læsø og Jammerbugt Kommuner. Udover Ishøj er det også i Brøndby og Høje-Taastrup Kommuner over halvdelen af de fødte i 2017, der har en mor af udenlandsk oprindelse.

Andel levendefødte efter mors herkomst

Nyt fra Danmarks Statistik

22. februar 2018 - Nr. 65

Hent som PDF
Næste udgivelse: 21. februar 2019

Kontakt

Kilder og metode

Grundmaterialet for beregningerne af fertilitet er udtræk fra det Centrale Personregister (CPR) om levendefødte og befolkning.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation