Gå til sidens indhold

Firmaernes salg stiger efter fire måneder med fald

Firmaernes køb og salg april 2018

Firmaernes samlede salg ekskl. energi steg 1,4 pct. fra marts til april, og det indenlandske salg ekskl. energi steg 2,7 pct. Stigningen kommer efter fire måneder med fald i det samlede salg ekskl. energi. Salget er korrigeret for normale sæsonudsving og effekten af handelsdage. Navnlig transport og videnservice havde fremdrift i april.

Firmaernes salg i løbende priser, sæsonkorrigeret

Transport går frem

Fra marts til april gik det sæsonkorrigerede salg inden for transport frem med 10,1 pct., mens det ikke-sæsonkorrigerede salg i forhold til april 2017 steg 6,7 pct. Over begge perioder er fremgangen navnlig drevet af skibsfart. Set over perioden november-januar til februar-april faldt gruppens sæsonkorrigerede salg dog 0,2 pct., idet især hjælpevirksomhed til transport gik tilbage.

Videnservice solgte godt i april

Det sæsonkorrigerede salg inden for videnservice steg 16,3 pct. fra marts til april, og det ikke-sæsonkorrigerede salg steg 23,3 pct. i forhold til april 2017. Over begge disse perioder var det navnlig forskning og udvikling som oplevede stigning - se FIKS22 i Statistikbanken.

Revisioner og særlige forhold

Firmaernes salg i alt ekskl. energi mv. revideres løbende. Det sæsonkorrigerede salg for marts 2018 er revideret fra 308,4 mia. kr. i den seneste Nyt fra Danmarks Statistik 2018:191 til 307,5 mia. kr. i denne offentliggørelse. Det er en nedjustering på 0,9 mia. kr. svarende til 0,3 pct.

Stabil vækst i landbruget

Op til denne offentliggørelse har kvartalsafregnende firmaer indberettet moms for første kvartal af år 2018. Nedenfor vises en oversigt over udviklingen i landbruget, som er en branchegruppe med en stor andel kvartalsindberetninger - ca. 60 pct. Siden 2016 er det ikke-sæsonkorrigerede salg i gruppen landbrug, skovbrug og fiskeri hvert kvartal steget i forhold til samme kvartal året før, og væksten er fortsat ind i første kvartal 2018.

Landbrugets salg i alt, ikke sæsonkorrigeret

Nyt fra Danmarks Statistik

15. juni 2018 - Nr. 238

Hent som PDF
Næste udgivelse: 11. juli 2018

Kontakt

Kilder og metode

Statistikken er baseret på oplysninger, som firmaerne meddeler Skattestyrelsen ved moms-angivelsen. Yderligere oplysninger om Firmaernes køb og salg kan ses på www.dst.dk/fiks_info. Køb og salg i visse branchegrupper, fx landbrug, skovbrug og fiskeri, er for en stor dels vedkommende estimeret, da en stor del af firmaerne indberetter moms kvartalsvist eller halvårligt. Revisioner i disse branchegrupper er derfor normalt større end i andre branchegrupper. Køb og salg er opgjort i løbende priser uden moms, men inklusive punktafgifter. Der er anvendt indirekte sæsonkorrektion. For enkelte brancher er der ikke fundet sæsonbestemt variation. Firmaernes køb og salg består både af indenlandsk og udenlandsk handel, men oplysningerne om ikke-momspligtigt salg, herunder eksport, er behæftet med en vis usikkerhed. Det samme gælder dermed også firmaernes salg i alt. Se nærmere beskrivelse i statistikdokumentationen og på emnesiden. Branchefordelingen er foretaget af Danmarks Statistik i overensstemmelse med branchenomenklaturen Dansk Branchekode 2007 (DB07) efter firmaets hovedbranche.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation