Gå til sidens indhold

Højtuddannedes børn tager på udveksling

Udvekslingsstuderende 2015/2016

Forældrenes uddannelsesniveau har betydning for, om studerende, der fuldfører en videregående uddannelse, har været på udvekslingsophold i løbet af uddannelsen. Blandt studerende, der afsluttede en videregående uddannelse i 2015/2016, hvor mindst en af forældrene har en lang videregående uddannelse, har 18 pct. været på udvekslingsophold i løbet af deres uddannelse. Har forældrene højst en erhvervsfaglig uddannelse, har 11 pct. været på udvekslingsophold. Ser man på studerende, hvor forældrene højst har fuldført en grundskoleuddannelse, er det blot 8 pct., der har været på udvekslingsophold i løbet af deres uddannelse.

Andel af studerende på udvekslingsophold fordelt på forældres højst fuldført uddannelse

16 pct. af de studerende tager på udvekslingsophold

Af de 77.500 studerende, der fuldførte en videregående uddannelse i skoleåret 2015/2016, havde 12.100 af dem været på et udvekslingsophold i udlandet i løbet af deres uddannelse, hvilket svarer til 16 pct. Dimittender på de korte videregående uddannelser har den største andel, da 17 pct. har været på et udvekslingsophold. På de mellemlange videregående uddannelser har 15. pct. af dimittenderne været på et udvekslingsophold, mens det på både bachelorniveau og på de lange videregående uddannelser er 16 pct. af dimittenderne, som har været på et udvekslingsophold.

Børn fra lavindkomstgrupper kommer sjældnere på udveksling

Der ses også en sammenhæng mellem forældres indkomst og andelen af studerende, der tager på et udvekslingsophold i løbet af deres uddannelse. Blandt studerende, hvor ingen af forældrene har en indkomst over 200.000 kr., er det 10 pct., som har været på et udvekslingsophold. Til sammenligning er det 19 pct. af de studerende, hvor mindst en af forældrene har en indkomst på over 600.000 kr., som har været på et udvekslingsophold.

Andel af studerende på udvekslingsophold fordelt på forældres højeste indkomst

Flere ud- end indgående studerende

På de korte videregående, mellemlange videregående og bacheloruddannelserne er der en overvægt i antallet af danske studerende på udvekslingsophold. På de lange videregående uddannelser er antallet af udenlandske studerende på udvekslingsophold i Danmark højere end for de danske udvekslingsstuderende. Samlet set var der i løbet af skoleåret 2015/2016 14.313 danske studerende på de videregående uddannelser, som var på udvekslingsophold i udlandet. Tilsvarende var 8.334 udenlandske studerende på et udvekslingsophold på en dansk institution.

Udvekslingsstuderende på videregående uddannelser

Engelsktalende lande er mest eftertragtede

USA, Storbritannien og Australien er de tre mest eftertragtede lande blandt de danske udvekslingsstuderende. Udvekslingsophold alene til disse tre lande udgjorde 26 pct. af alle udvekslingsophold i 2015/2016. Ser man på indgående udvekslingsstuderende er Danmark populær blandt studerende fra Tyskland, USA, Frankrig og Spanien, og de udgjorde 38 pct. af alle indgående udvekslingsstuderende i 2015/2016.

Nyt fra Danmarks Statistik

28. juni 2017 - Nr. 275

Hent som PDF
Næste udgivelse: 18. april 2018

Kontakt

Kilder og metode

Et udvekslingsophold er defineret som et meritgivende studie- eller praktikophold i udlandet for korte, mellemlange og lange videregående ordinære uddannelser. Udvekslingsopholdet skal være afsluttet i perioden 1. september til 31. august.
Indgående udvekslingsophold dækker over studerende der kommer fra udlandet og tager en del af deres uddannelse på en dansk uddannelsesinstitution. Udgående udvekslingsophold dækker over studerende indskrevet på danske uddannelsesinstitutioner, som tager til udlandet som en del af deres uddannelse

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation