Gå til sidens indhold

Industriens konjunkturindikatorer går opad

Konjunkturbarometer for industri marts 2017

Den sæsonkorrigerede sammensatte konjunkturindikator for industrien er steget svagt fra minus 2 i februar til minus 1 i marts. Dermed fortsætter den opadgående tendens. Stigningerne de seneste par måneder skyldes en gunstig udvikling i vurderingen af ordrebeholdningen. I denne nyt er der desuden fokus på indikatorer for ledige stillinger og arbejdskraftmangel i Europa.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Ledige stillinger og arbejdskraftmangel som produktionsbegrænsning

Inden for EU opgøres andelen af ledige stillinger kvartalsvist bl.a. i industrien. Disse tal er i det følgende sammenlignet med konjunkturbarometerets opgørelse af mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor. Der er forventeligt en tendens til, at flere ledige stillinger følges ad med, at manglen på arbejdskraft bliver mere produktionsbegrænsende - inden for et vist usikkerhedsområde, som skitseret med grå oval i figuren.

Ledige stillinger vs. arbejdskraftmangel som produktionsbegrænsning, 4.kvt. 2016, div. EU-lande

Danmark er ikke nær så påvirket af ledige stillinger som Tyskland

Danmarks andel af ledige stillinger på 1,3 pct. opleves tilsyneladende ikke nær så produktionsbegrænsende som for Tysklands vedkommende, hvor der er næsten den samme procentandel ledige stillinger, men hvor 12,0 pct. af virksomhederne, vægtet efter størrelse, oplever produktionsbegrænsninger mod 6,3 pct. i Danmark.

Tallene for arbejdskraftmangel korresponderer med arbejdsløshedstal

I en vis grad korresponderer tallene for ledige stillinger og arbejdskraftmangel også med arbejdsløshedsprocenter fra Eurostat, som af gode grunde ikke findes brancheopdelt, da man kan være arbejdssøgende inden for flere brancher. Men ses der på de generelle arbejdsløshedstal, så ligger lande med høj arbejdsløshed (over 10 pct. i 2016) lavt i forhold til arbejdskraftmangel som produktionsbegrænsning. Det drejer sig om Grækenland, Spanien, Italien, Portugal og Frankrig, der altså har få ledige stillinger, bl.a. pga. høj arbejdsløshed. Omvendt ligger lande med lave arbejdsløshedsprocenter højt i forhold til både ledige stillinger og arbejdskraftsmangel som produktionsbegrænsning.

Sammensat konjunkturindikator for industri og dens tre komponenter


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

 

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

 

sæsonkorrigeret

2016

Marts

7

-23

 

14

-5

 

Oktober

11

-23

 

8

-9

 

November

10

-25

 

13

-7

 

December

7

-19

 

20

-2

2017

Januar

10

-22

 

21

-4

 

Februar

11

-17

 

21

-2

 

Marts

9

-10

 

17

-1

1 Færdigvarelagre, der er vurderet som værende for store, påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Produktionsforventningerne er faldet, mens ordrebeholdningen er steget

Den sammensatte konjunkturindikator består af tre indikatorer. De sæsonkorrigerede produktionsforventninger er faldet fra nettotallet 21 i februar til 17 i marts. Tallet er dog noget højere end i marts sidste år, hvor det lå på 14.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er vurderingen af ordrebeholdningen på minus 10 mod minus 23 i marts 2016. Færdigvarelagrene vurderes i marts som for store med nettotallet 9 mod 7 i samme måned 2016.

Nyt fra Danmarks Statistik

30. marts 2017 - Nr. 131

Hent som PDF
Næste udgivelse: 27. april 2017

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten