Gå til sidens indhold
Gå til delmål 12.2: Brug og håndter naturressourcer bæredygtigt Gå til delmål 12.2
Delmål 12.3: Delmål 12.3

Delmål 12.3

Inden 2030 skal det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder, herunder tab af afgrøder efter høst, skal reduceres.

Gå til delmål 12.4 Gå til delmål 12.4: Håndter kemikalier og spildprodukter ansvarligt

Indikatorer

12.3.1: Madaffald fordelt på de fem led i fødevareværdikæden

Madaffald fordelt på de fem led i fødevareværdikæden
Enhed: -
2020202120222023
Ton
Affaldskilde i alt1 288 4041 346 6491 499 8911 553 763
Primærproduktion66 45258 161116 629115 343
Forarbejdnings- og fremstillingssektoren596 599607 693695 475737 599
Detailhandlen og anden fødevaredistribution101 417101 713102 288107 676
Restaurationsbranchen og -tjenester62 54472 08175 63478 071
Husholdninger461 392507 000509 865515 074
kg pr. indbygger
Affaldskilde i alt221230254262
Primærproduktion11102019
Forarbejdnings- og fremstillingssektoren102104118124
Detailhandlen og anden fødevaredistribution17171718
Restaurationsbranchen og -tjenester11121313
Husholdninger79878687
Tabellen viser madaffald fordelt på de fem led i fødevareværdikæden. # # Tallene udarbejdes af Miljøstyrelsen.

Download data

Forklaring

Data viser madaffald fordelt på de fem led i fødevareværdikæden målt i ton og kilo pr. indbygger.

Stigningen fra 2021 til 2022 skyldes især højere produktion samt, at produktionsrester efter minkproduktionens ophør ikke længere bruges som dyrefoder, men behandles som affald, se Affaldsstatistik 2022.

Indikatoren adskiller sig fra den FN’s officielle definition. I stedet måler Danmark madaffald i henhold til EU-Kommissionens delegerede retsakt (2019/1597).

Kilder: Miljøstyrelsen og Eurostat.

Senest opdateret:

27-11-2025