Gå til sidens indhold

Rekordfå ejendomsforbrydelser

Kriminalitet (kvt.) 3. kvt. 2019

Det samlede antal anmeldte ejendomsforbrydelser, herunder bl.a. indbrud og tyveri, fortsætter med at falde og er på det hidtil laveste niveau, siden Danmarks Statistik begyndte at sæsonkorrigere statistikken i 1995. I årets tredje kvartal blev der anmeldt 71.702 ejendomsforbrydelser. Til sammenligning blev der anmeldt 118.094 ejendomsforbrydelser i tredje kvartal 2009. På ti år er antallet således faldet med 39,3 pct.

Anmeldte ejendomsforbrydelser i alt, sæsonkorrigeretKilde: www.statistikbanken.dk/straf12.

Fald i anmeldte indbrud

Det faldende antal anmeldte ejendomsforbrydelser hænger sammen med, at antallet af anmeldte indbrud ligeledes er faldende. I årets tredje kvartal blev der anmeldt 11.838 indbrud, når der er korrigeret for sæsonudsving. Dette er laveste antal siden 1995. Sammenlignet med anmeldte indbrud i forrige kvartal er der sket et fald på 3,4 pct.

Anmeldte indbrud, sæsonkorrigeret. 3. kvt.Kilde: www.statistikbanken.dk/straf12.

Flest indbrud i beboelser

Ud af det samlede antal anmeldte indbrud omhandlede 52 pct. indbrud i beboelser, 25,5 pct. indbrud i forretning, virksomhed mv. og 22,5 pct. indbrud i ubeboede beboelser. I alle tre former for indbrud har der været et fald i anmeldelser sammenlignet med kvartalet før. Den mindre stigning i anmeldte indbrud i starten af 2018 kan formentlig forklares af indbrudsparagraffen (§ 276a), som indtrådte pr. 1 januar. Indførelsen af den nye paragraf betyder i praksis, at en række anmeldelser, der tidligere blev registeret som tyveri, nu registreres som indbrud. Til trods for dette har antallet af anmeldte indbrud sidenhen igen været faldende.

Fald i anmeldte tyverier

Med 24.824 anmeldelser er antallet af tyverier ligeledes på sit hidtil laveste niveau siden 1995. Antallet af anmeldelser af tyveri har dog været rimelig konstant i årets første tre kvartaler, og sammenlignet med det foregående kvartal er antallet blot faldet med 1 pct. Dertil ses det, at der i tredje kvartal var en mindre i stigning i andre tyverier, når der er korrigeret for sæsonudsving. Dette skyldes blandt andet en mindre stigning i anmeldte lomme- og tasketyverier.

Anmeldte tyverier, sæsonkorrigeret. 3. kvt.Kilde: www.statistikbanken.dk/straf12.

Nyt fra Danmarks Statistik

16. oktober 2019 - Nr. 382

Hent som PDF
Næste udgivelse: 21. januar 2020

Kontakt

Statistik­dokumentation