Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Code of Practice for den Europæiske Statistik, Quality Assurance Framework of the European Statistical System (QAF) og ESS guidelines on revision policy for PEEI’s. Dette indebærer, at revisioner følger fælles procedurer og principper, og at revisionspolitikkerne for de enkelte statistikker er nedskrevne.
I dette dokument beskrives de overordnede principper og procedurer for revisioner af tal fra Danmarks Statistik, og i den relevante statistikdokumentation findes revisionspraksis for de enkelte statistikker.
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal
Denne revisionspolitik omhandler udelukkende håndteringen af revisioner af foreløbige tal i Danmarks Statistik. Fremgangsmåden ved håndtering af fejl er beskrevet i Danmarks Statistiks formidlingspolitik.
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal efter følgende principper:
En af kvalitetsdimensionerne for statistik er aktualitet for at give brugerne størst muligt udbytte af statistikken. For at sikre aktuel statistik skal produktionstiden være så kort som mulig. Men i visse tilfælde er det ikke muligt at publicere statistikken tilstrækkeligt hurtigt, og det er derfor nødvendigt at udarbejde foreløbige opgørelser. Det betyder, at tallene vil blive revideret mindst en gang, og at dette sker regelmæssigt i den givne produktionsrytme.
Herudover vil sæsonkorrektion i sig selv medføre revisioner i tidligere offentliggjorte tal – også selv om der ikke er ændringer i de historiske ikke-sæsonkorrigerede tal.
De ikke-regelmæssige revisioner/hovedrevisioner forekommer især i makroøkonomiske statistikker, der bygger på en række forskellige statistikker og følger internationale manualer; det drejer sig om nationalregnskab, offentlige finanser, betalingsbalance og arbejdstidsregnskab. En vigtig kvalitet i disse statistikker er, at de beskriver udviklingen i økonomien i mange år. Derfor indarbejdes nye kilder og metoder kun delvist, og eventuelle niveauskift afventer en hovedrevision. Ligeledes kan nye manualregler kun indarbejdes fuldstændigt med nogle års mellemrum. For at sikre sammenhæng mellem de forskellige statistiksystemer sker hovedrevisioner i nationalregnskabet, offentlige finanser, betalingsbalancen og arbejdstidsregnskabet efter en fælles plan, som brugere og interessenter bliver orienteret om så tidligt som muligt.
Der vil også kunne forekomme ikke-regelmæssige revisioner i de øvrige statistikker som følge af nye datakilder og metoder. Også i disse revisioner skal brugere og interessenter orienteres tidligst muligt.
Ved publicering skal det fremgå, om en statistik er foreløbig. Dette skal fremgå klart af tekst og tabeller. Det samme gælder foreløbige tal i Statistikbanken.
Når der foretages revisioner, skal revisionernes størrelse og retning beskrives.
Når de foreløbige tal erstattes af endelige tal eller en senere version af foreløbige tal, skal de overskrevne tal opbevares i en særskilt databank, så det er muligt for såvel brugerne som Danmarks Statistiks ansatte at foretage revisionsanalyser.
Foreløbige tal er kun anvendelige for brugerne, hvis de giver en tilstrækkelig god beskrivelse af en given udvikling. Der skal derfor regelmæssigt foretages revisionsanalyser for at sikre kvaliteten af de foreløbige tal.
Analyserne skal tilpasses de relevante statistikker, men dække følgende spørgsmål:
For tællinger, hvor der udarbejdes foreløbige tal, findes der i statistikdokumentationen en beskrivelse af revisionspolitikken for den enkelte tælling. Den skal indeholde en beskrivelse af regelmæssige revisioner og muligheden for hovedrevisioner. Fremgangsmåden ved revision af sæsonkorrigerede serier skal også beskrives. Endelig skal statistikdokumentationen indeholde en beskrivelse af regelmæssige revisionsanalyser samt en vurdering af deres kvalitet.
Revisioner af offentliggjorte tal drøftes regelmæssigt i bruger- og kontaktudvalg for de relevante statistikker.