Gå til sidens indhold

Danske børn bor i enfamilieboliger

Boligopgørelsen 1. januar 2017

74 pct. af alle danske 0-17-årige børn bor i enfamilieboliger i form af parcel/stuehus eller række/kædehuse. Den laveste andel findes i Frederiksberg og Københavns Kommuner med 8 og 18 pct. Andelen er også relativ lille i forstadskommunerne Brøndby og Ishøj. I den modsatte ende er Læsø og Jammerbugt, hvor mere end 95 pct. af børnene bor i enfamilieboliger.

Andelen af 0-17-årige børn der bor i enfamilieboliger. 1. januar 2017

Flest 13-årige børn bor i enfamiliebolig

Der er dog en markant forskel mellem aldersgrupperne. Blandt børn, der lige er kommet til verden, bor seks ud af ti i enfamilieboliger. Andelen stiger med børnenes alder, indtil de når 13 år. Herefter er der en lille nedgang fra 79 pct. af alle 13-årige til 73 pct. af alle 18-årige, der bor i enfamilieboliger. Når de unge flytter hjemmefra, flytter de tit ind i kollegier eller etageboliger, hvorfor andelen der bor i enfamilieboliger falder kraftigt. Blandt de 24-årige bor kun en ud af fire i enfamilieboliger. I takt med familiedannelse stiger andelen igen. Blandt 41-75-årige bor mere end syv ud af ti i enfamilieboliger.

Der ses også en stor forskel mellem børn med dansk oprindelse og indvandrere samt efterkommere. Blandt indvandrer- og efterkommerbørn fra ikke-vestlige lande bor kun en ud af tre i enfamilieboliger sammenlignet med otte ud af ti blandt børn med dansk oprindelse.

Andelen af 0-17-årige børn der bor i enfamilieboliger, efter oprindelse. 1. januar 2017

Indvandrerbørn har mindre plads

Børn med dansk oprindelse bor i gennemsnit på 37 m2 pr. person. Indvandrerbørn fra ikke-vestlige lande har kun 23 m2, mens efterkommerbørn med ikke-vestlig oprindelse har det næsten lige så trangt med 24 m2 pr. person. Indvandrerbørn med vestlig oprindelse har lidt mere plads med 32 m2. Det er dog stadigvæk færre m2 end de danske børn. Efterkommere med vestlig oprindelse bor i gennemsnit på 30 m2. Det faktum, at indvandrere og efterkommere i større udstrækning bor i etageboliger, kan ikke helt forklare forskellene. Det kan konstateres, at særligt indvandrerbørn af ikke-vestlig oprindelse har færre m2 pr. person, også hvis man korrigerer for type af bolig.

Gennemsnitligt antal m<span class='oppetekst'>2</span> pr. person for 0-17 årige børn. 1. januar 2017

Indvandrerbørn og ikke-vestlige efterkommerbørn bor med flere

Indvandrerbørn af både vestlig og ikke-vestlig oprindelse og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse bor sammen med i gennemsnit fire andre personer. Børn med dansk oprindelse og efterkommerbørn med vestlig oprindelse bor med i gennemsnit tre andre personer.

Nyt fra Danmarks Statistik

4. april 2017 - Nr. 137

Hent som PDF
Næste udgivelse: 25. maj 2018

Kontakt

Kilder og metode

Opgørelsen over boligbestanden er foretaget ved udtræk fra Bygnings- og Boligregistret (BBR). Statistikken vedrørende opvarmning viser registreret opvarmningskilde i BBR for beboede boliger. 

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation