Gå til sidens indhold

Serviceerhvervene har uændrede konjunkturer

Konjunkturbarometer for serviceerhverv marts 2017

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhverv er med nettotallet 6 faldet en anelse fra 7 i februar. Dermed holder indikatoren sig omtrent på samme niveau som i marts sidste år, hvor den var på 8. I denne nyt belyses desuden arbejdskraftmanglen og ledige stillinger i serviceerhvervene i vesteuropæiske lande.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv, sæsonkorrigeret

Produktionsbegrænsende arbejdskraftmangel og ledige stillinger

Andelen af ledige stillinger i EU inden for bl.a. serviceerhvervene opgøres kvartalsvist. Disse tal er i det følgende sammenlignet med konjunkturbarometrenes opgørelse af mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor. Det er ikke uventet, at jo flere ledige stillinger, jo kraftigere opleves arbejdskraftmanglen, inden for et vist usikkerhedsområde antydet med grå oval i figuren.

Ledige stillinger vs. arbejdskraftmangel som produktionsbegrænsning, 4.kvt. 2016, div. EU-lande

Sverige har større arbejdskraftmangel end Danmark

Det bemærkes, at til trods for, at Danmark, Nederlandene og Sverige har omtrent samme andel ledige stillinger på omkring 2 pct., så er opfattelsen af arbejdskraftmangel som en produktionsbegrænsning langt mere udbredt i Sverige med 31 pct. mod Danmarks og Nederlandenes 13 pct.

Heller ikke uventet ligger lande med høj arbejdsløshed, fx. Grækenland, Spanien og Portugal (tal fra Eurostat) lavt i forhold til både ledige stillinger og produktionsbegrænsende arbejdskraftmangel. Omvendt har landene med lavest arbejdsløshed, Storbritannien og Tyskland, et forholdsvist højt niveau af både ledige stillinger og arbejdskraftmangel som produktionsbegrænsende faktor. Andre lande indplacerer sig dog ikke helt så entydigt i sammenhængen.

Stabil udvikling i den sammensatte konjunkturindikator

I forhold til de seneste måneders målinger er udviklingen i de tre indikatorer, som udgør den sammensatte konjunkturindikator, forholdsvis stabil i marts måned.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv og dens underindikatorer, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Forretningssituation,
faktisk

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

2016

Marts

10

4

9

8

 

Oktober

2

3

7

4

 

November

-1

-1

6

1

 

December

3

5

7

5

2017

Januar

10

9

9

9

 

Februar

5

6

10

7

 

Marts

6

7

6

6

Negative beskæftigelsesforventninger

De samlede forventninger til udviklingen i beskæftigelsen de kommende tre måneder, fra marts til maj, er svagt negative med minus 1. Det skyldes negative forventninger i transport (minus 13), finans, forsikring, ejendom mv.(minus 11) samt forlag, tele og it (minus 9). Øvrige branchegrupper har positive forventninger. Det er kultur, fritid og anden service (8), rengøring o.a. operationel service (6), rådgivning, forskning o.a. vidensservice (5) samt turisme (4).

Nyt fra Danmarks Statistik

30. marts 2017 - Nr. 133

Hent som PDF
Næste udgivelse: 27. april 2017

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten