Gå til sidens indhold

Bygge og anlæg venter flere i arbejde

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg februar 2016

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er minus 4 i februar mod minus 5 i januar. Ordrebeholdningen er faldet fra minus 22 i januar til minus 23 i februar. Den samlede stigning i konjunkturindikatoren bliver således båret af stigningen i beskæftigelsesforventningerne fra 12 til 16. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Stabil vurdering af ordrebeholdningen

Ordrebeholdningen vurderes som ikke tilstrækkelig med et nettotal på minus 23. Dette er et lille fald fra minus 22 i januar, men på samme niveau som december 2015. Nettotallet udtrykker forskellen mellem procentandelene af virksomheder, vægtet efter beskæftigelse, der har angivet hhv. positive og negative forventninger og vurderinger.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2015

Februar

2

-29

-14

 

September

1

-24

-12

 

Oktober

4

-28

-12

 

November

7

-21

-7

 

December

11

-23

-6

2016

Januar

12

-22

-5

 

Februar

16

-23

-4

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Mangel på efterspørgsel og arbejdskraft

De to produktionsbegrænsninger, der angives af flest virksomheder, er mangel på efterspørgsel og mangel på arbejdskraft. Mangel på efterspørgsel angives som en produktionsbegrænsning af 24 pct. af virksomhederne i februar, hvilket er en lille stigning i forhold til januar, hvor andelen var 23 pct. Andelen af virksomheder, der peger på mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning, er i februar på 15 pct., hvilket er på niveau med januar. Manglen formodes især at gælde faglært og specialiseret arbejdskraft, hvilket bl.a. underbygges af bemærkninger på spørgeskemaerne. Andelen af virksomheder, der ikke oplever nogen produktionsbegrænsninger, er i februar på 49 pct. mod 51 pct. i januar.

Ordrebøgerne rakte i december til arbejde i 4,5 måneder og i januar til 4,3 måneder. I februar er tallet 4,8 måneder. Her markerer anlægsentreprenører og byggeentreprenører sig med det højeste tal blandt brancherne, nemlig 6,9 måneders arbejde i ordrebøgerne. Herefter kommer murere med 6,7 måneders arbejde.

Positive beskæftigelsesforventninger i alle branchegrupper

I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet 11 i februar mod minus 4 i februar sidste år. Der er positive forventninger til beskæftigelsen i alle branchegrupper.

Om virksomhedernes forventninger til beskæftigelsen bliver indfriet kan følges i statistik om byggebeskæftigelsen. Fra tredje til fjerde kvartal i 2015 steg antallet af personer beskæftiget ved bygge og anlæg, se Nyt fra Danmarks Statistik nr. 18. Næste offentliggørelse med tallene for første kvartal 2016 udkommer 13. april.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, februar-april 2016, ikke-sæsonkorrigeret

Positiv udvikling i omsætningsforventningerne siden sidste år

Forventninger til omsætningen ligger på nettotal 13 i februar mod minus 1 i februar sidste år. Ligesom ovenfor er der positive forventninger i alle branchegrupper.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 3 mod minus 8 i februar sidste år. Forventningerne til tilbudspriser er dermed mindre negative end sidste år. Kun to branchegrupper har decideret positive forventninger til tilbudspriserne.

Nyt fra Danmarks Statistik

26. februar 2016 - Nr. 87

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. marts 2016

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten