Gå til sidens indhold

Igen fremgang i byggeriet

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg december 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er minus 7 i december mod minus 8 i november. Vurderingen af den forventede beskæftigelse er steget, mens ordrebeholdningen er faldet i forhold til måneden før. Det er de to komponenter, der indgår i indikatoren. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Negativ udvikling i ordrebeholdningen

Ordrebeholdningen vurderes som ikke tilstrækkelig med et nettotal på minus 24. Det er et fald i forhold til november, hvor tallet var minus 22. Set over de seneste 15 år har gennemsnittet ligget på minus 16. Nettotallet udtrykker forskellen mellem procentandelene af virksomheder, vægtet efter beskæftigelse, der har angivet hhv. positive og negative forventninger og vurderinger.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

December

-1

-28

-15

2015

Juli

4

-28

-12

 

August

0

-27

-14

 

September

1

-24

-12

 

Oktober

3

-27

-12

 

November

6

-22

-8

 

December

10

-24

-7

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Mangel på efterspørgsel og arbejdskraft

De to produktionsbegrænsninger, der angives af flest virksomheder, er mangel på efterspørgsel og mangel på arbejdskraft. Mangel på efterspørgsel angives som en produktionsbegrænsning af 23 pct. af virksomhederne i december, hvilket er en stigning fra 21 pct. i november. Andelen af virksomheder, der peger på mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning, er i december på 14 pct. mod 16 pct. i november. Manglen formodes især at gælde faglært og specialiseret arbejdskraft, hvilket bl.a. underbygges af bemærkninger på spørgeskemaerne. Andelen af virksomheder, der svarer, at de ikke oplever nogen produktionsbegrænsninger, er i december 53 pct. mod 56. pct. mod november.

Ordrebøgerne rakte i oktober til arbejde i 4,4 måneder og i november til 4,7 måneder. I december er tallet 4,5 måneder. Her tegner anlægsentreprenører sig med det højeste tal blandt brancherne, nemlig 7,1 måneders arbejde i ordrebøgerne. Herefter kommer byggeentreprenører med 6,6 måneders arbejde og murere med 5,0 måneders arbejde.

Mindre negative beskæftigelsesforventninger end i december sidste år

Overordnet er der negative forventninger til både omsætning og beskæftigelse. I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet minus 10 i december mod minus 21 i december sidste år. Negative forventninger til beskæftigelsen ses i alle branchegrupper på nær el-installation mv., der er den eneste branche med positive forventninger til beskæftigelsen.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, december 2015 - februar 2016, ikke-sæsonkorrigeret

Positiv udvikling i omsætningsforventningerne siden sidste år

Forventninger til omsætningen ligger på minus 10 i december mod minus 20 i december sidste år. Negative forventninger til omsætningen ses i alle brancher undtagen el-installation mv. og byggeentreprenører.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 14 mod minus 20 i december 2014. Her er forventningerne negative i alle brancher. Murere har de mest negative forventninger, som ligger på minus 31, mens el-installation mv. med en forventning på minus 5 har de mindst negative forventninger til tilbudspriser ved licitation.

Nyt fra Danmarks Statistik

6. januar 2016 - Nr. 1

Hent som PDF
Næste udgivelse: 28. januar 2016

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten