Gå til sidens indhold

Fortsat stigende forventninger i byggeriet

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg november 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er minus 9 i november mod minus 12 i oktober. Både vurderingen af den forventede beskæftigelse og ordrebeholdningen er steget lidt i forhold til måneden før. Det er de to komponenter, der indgår i indikatoren. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Positiv udvikling i ordrebeholdning

Ordrebeholdningen vurderes som ikke tilstrækkelig med et nettotal på minus 22. Det er en stigning i forhold til oktober, hvor tallet var minus 27. Dette er det højeste niveau gennem de seneste 12 måneder. Set over de seneste 15 år har gennemsnittet ligget på minus 16. Nettotallet udtrykker forskellen mellem procentandelene af virksomheder, vægtet efter beskæftigelse, der har angivet hhv. positive og negative forventninger og vurderinger.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

November

1

-27

-13

2015

Juni

3

-30

-14

 

Juli

4

-28

-12

 

August

0

-27

-14

 

September

0

-24

-12

 

Oktober

3

-27

-12

 

November

5

-22

-9

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Mangel på efterspørgsel og arbejdskraft

De to produktionsbegrænsninger, der angives af flest virksomheder, er mangel på efterspørgsel og mangel på arbejdskraft. Mangel på efterspørgsel angives som en produktionsbegrænsning af 21 pct. af virksomhederne i november, hvilket er samme niveau som i oktober. Andelen af virksomheder, der peger på mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning, er i november på 16 pct. mod 17 pct. i oktober. Manglen formodes især at gælde faglært og specialiseret arbejdskraft, hvilket bl.a. underbygges af bemærkninger på spørgeskemaerne.

Ordrebøgerne rakte i september til arbejde i 4,6 måneder og i oktober til 4,4 måneder. I november er tallet 4,7 måneder. Her tegner anlægsentreprenører sig med det højeste tal blandt brancherne, nemlig 7,9 måneders arbejde i ordrebøgerne. Herefter kommer byggeentreprenører med 6,8 måneders arbejde og murere med 5,6 måneders arbejde.

Mindre negative beskæftigelsesforventninger end i november sidste år

Overordnet er der negative forventninger til både omsætning og beskæftigelse. I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet minus 9 i november mod minus 13 i november sidste år. Negative forventninger til beskæftigelsen ses i alle branchegrupper på nær el-installation mv., der er den eneste branche med positive forventninger til beskæftigelsen.  

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, november 2015 - januar 2016, ikke-sæsonkorrigeret

Omsætningsforventningerne er omtrent som i november sidste år

Forventninger til omsætningen ligger på minus 10 i november mod minus 11 i november sidste år. Negative forventninger til omsætningen ses igen i alle brancher undtagen el-installation mv.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 11 mod minus 15 i november 2014. Her er forventningerne negative i alle brancher. Maler- og glarmestervirksomhed har de mest negative forventninger, som ligger på minus 28, mens el-installation mv. med en forventning på minus 1 har de mindst negative forventninger til tilbudspriser ved licitation.

Nyt fra Danmarks Statistik

27. november 2015 - Nr. 565

Hent som PDF
Næste udgivelse: 6. januar 2016

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten