Gå til sidens indhold

Svagt opadgående tendens i byggeriet

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg september 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er minus 12 i september mod minus 14 i august. Både vurderingen af ordrebeholdningen og den forventede beskæftigelse, som er de to komponenter i indikatoren, er steget. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Mangel på arbejdskraft bliver angivet som en produktionsbegrænsende faktor af 16 pct. af virksomhederne, hvilket er den højeste andel siden maj 2008.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Positiv udvikling i ordrebeholdning

Der ses en fremgang i vurderingen af ordrebeholdningen fra nettotallet minus 27 til minus 24 fra august til september. Det er tredje måned i træk med fremgang. Dog vurderes ordrebeholdningen med et niveau på minus 24 stadig som værende ikke tilstrækkelig. Set over de seneste 15 år har gennemsnittet ligget på minus 16. Nettotallet udtrykker forskellen mellem procentandelene af virksomheder, vægtet efter beskæftigelse, der har angivet hhv. positive og negative forventninger

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

September

2

-24

-11

2015

April

-5

-28

-17

 

Maj

-6

-26

-16

 

Juni

3

-30

-14

 

Juli

3

-28

-13

 

August

-1

-27

-14

 

September

0

-24

-12

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Mangel på arbejdskraft på højeste niveau siden 2008

Andelen af virksomheder, der melder om mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor, er steget fra 13 pct. i august til 16 pct. i september. For anlægsentreprenørerne drejer det sig om 46 pct. Herefter kommer vvs- og blikkenslagerforretninger med 23 pct. samt maler- og glarmestervirksomheder med 19 pct. Manglen formodes især at gælde specialiseret arbejdskraft, hvilket bl.a. underbygges af bemærkninger på spørgeskemaerne.

Ordrebøgerne rakte i juli til arbejde i 4,8 måneder og i august til 4,5 måneder. I september er tallet 4,6 måneder. Her tegner anlægsentreprenørerne sig med det højeste tal blandt brancherne, nemlig 8,1 måneders arbejde i ordrebøgerne. Herefter kommer byggeentreprenører med 6,6 måneders arbejde og vvs- og blikkenslagerforretninger med 4,5 måneders arbejde.

Mindre positive beskæftigelsesforventninger end i september sidste år

Overordnet er der positive forventninger til både omsætning og beskæftigelse. I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet 3 i september mod 6 i september sidste år. Der er tre brancher med negative forventninger til beskæftigelsen, og af disse har murere den laveste forventning med et nettotal på minus 13.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, september-november 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Omsætningsforventningerne er også mindre positive

Forventninger til omsætningen ligger på 9 i september mod 14 i september sidste år. Negative forventninger til omsætningen ses i de samme tre brancher, der også har negative forventninger til beskæftigelsen. Igen er det murere, der har den laveste forventning.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 10 mod minus 6 i september 2014. På nær vvs- og blikkenslagerforretninger er der negative forventninger i øvrige brancher - mest negative hos anlægsentreprenørerne.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. september 2015 - Nr. 465

Hent som PDF
Næste udgivelse: 29. oktober 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten