Gå til sidens indhold

Positive udsigter i serviceerhvervene

Konjunkturbarometer for serviceerhverv juni 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhvervene steget fra 6 i maj til 9 i juni. Herved tangeres det højeste niveau i fire år fra maj 2014. Af indikatorens tre komponenter er forventningerne til den kommende omsætning steget pænt, mens vurderingen af den faktiske omsætning og af forretningssituationen stort set er uændrede. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv, sæsonkorrigeret

Omsætningen forventes stigende

Forventningerne til den kommende omsætning er steget fra nettotallet 6 i maj til 12 i juni. Nettotallet udtrykker forskellen imellem de procentandele, der har angivet henholdsvis positiv og negativ forventning.

Vurderingen af den faktiske omsætning er steget fra 7 i maj til 8 i juni. Vurderingen af den faktiske forretningssituation er uændret på 6 i juni.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv og dens komponenter, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Forretningssituation,
faktisk

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

2014

Juni

3

2

9

5

2015

Januar

8

5

10

8

 

Februar

7

6

6

6

 

Marts

7

7

7

7

 

April

7

5

5

6

 

Maj

7

6

6

6

 

Juni

8

6

12

9

Bedring i efterspørgslen, men også større mangel på arbejdskraft

Manglende efterspørgsel angives kun som produktionsbegrænsende faktor af virksomheder, der repræsenterer 36 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, hvor tallet var 43 pct. på samme tid sidste år. Til gengæld er der flere, der oplever mangel på arbejdskraft, nemlig 11 pct. mod 7 pct. i juni sidste år.

Virksomheder, der repræsenterer 9 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, melder, at der i juni var finansielle begrænsninger. Sidste år var det også 9 pct. Mangel på lokaler eller materiel angives af 3 pct. Andre årsager angives af 8 pct.

Virksomheder, der repræsenterer 45 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, melder, at de ingen produktionsbegrænsninger har i juni. I samme måned sidste år var tallet 43 pct.

Forventning til udviklingen de næste tre måneder, juni-august 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Positive forventninger i brancherne

I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger beskæftigelsesforventningerne på nettotallet 5 i juni mod 2 i juni sidste år. De fleste branchegrupperinger viser positive forventninger. Undtaget er finans, forsikring, ejendom mv. samt rådgivning, forskning og anden vidensservice.

Samtlige branchegrupperinger har positive forventninger til omsætningen, hvilket resulterer i nettotallet 13. Det var også niveauet i juni sidste år.

Forventninger til salgspriser og servicetakster ligger på minus 4 i juni måned mod minus 1 i juni måned sidste år. Kun turisme samt kultur, fritid og anden service forventer højere salgspriser/takster.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. juni 2015 - Nr. 331

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. juli 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten