Gå til sidens indhold

Stigende tendens i industrien

Konjunkturbarometer for industri juni 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er faldet svagt fra minus 7 i maj til minus 9 i juni. Der spores dog en stigende tendens over det seneste halve år. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne fortsat positive. Ordrebeholdningen vurderes fortsat negativt, men meget mindre negativt end i de seneste måneder. Til gengæld er vurderingen af færdigvarelagrene som for store steget kraftigt, hvilket trækker den sammensatte konjunkturindikator ned.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Produktionsforventningerne er stadig positive

Produktionsforventningerne er på 12 i juni mod 15 i maj i sæsonkorrigerede tal. I juni sidste år var tallet 7.

I ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens vurdering af ordrebeholdningen på minus 14 mod minus 20 i maj. I juni sidste år var tallet minus 2.

Med nettotallet 24 vurderer en overvægt af virksomhederne, at færdigvarelagrene er for store ved juni måneds start. Tallet var 15 i maj og 24 i juni sidste år.

Sammensat konjunkturindikator for industri


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

 

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

 

sæsonkorrigeret

2014

Juni

24

-2

 

7

-6

2015

Januar

25

-31

 

18

-13

 

Februar

15

-33

 

10

-13

 

Marts

28

-29

 

8

-16

 

April

27

-24

 

17

-11

 

Maj

15

-20

 

15

-7

 

Juni

24

-14

 

12

-9

1 Færdigvarelagre vurderet som for store påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Også fald i ikke-sæsonkorrigerede produktionsforventninger

Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er positive, men faldet fra 21 i maj til 11 i juni 2015. I juni sidste år var indikatoren på 6.

Forventningerne til udviklingen i beskæftigelsen er faldet fra 11 i maj til minus 1 i juni. Sidste år, i juni 2014, var forventningerne på minus 2. Forventningerne til salgspriserne faldt fra 3 i maj til nul i juni. I juni sidste år var indikatoren på minus 6.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, juni-august 2015, ikke sæsonkorrigeret

Alle brancher forventer øget produktion

Investeringsgodeindustrien (fx maskiner til produktion m.m.) viser svagt positive forventninger til produktion, meget negative forventninger til salgspriserne samt, med nettotallet nul, uændrede forventninger til beskæftigelsen.

Mellemproduktindustrien (fx kemiske produkter) viser positive forventninger til produktion og salgspriserne og uændrede forventninger til beskæftigelsen.

Fremstilling af varige forbrugsgoder (fx møbler og elektronik) viser positive forventninger til alle ovenstående indikatorer.

Fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx fødevarer, medicin og legetøj) viser de mest positive forventninger til produktion og salgspriserne og som eneste sektor negative forventninger til beskæftigelsen.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. juni 2015 - Nr. 330

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. juli 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten