Gå til sidens indhold

Uændrede forventninger i byggeriet

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg maj 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er i maj uændret på minus 17 som i marts og april. Af indikatorens to komponenter er beskæftigelsesforventningerne faldet en smule over de seneste måneder, mens ordrebeholdningen er steget en anelse. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Faldende forventninger til beskæftigelsen

Vægtet efter antal ansatte angiver en overvægt af virksomheder, at deres forventninger til beskæftigelsen er negativ. Nettotallet er i maj på minus 7 mod minus 6 i april. Det er det laveste niveau siden maj 2014, hvor tallet var minus 10. Nettotallet udtrykker forskellen imellem procentandelene, der har angivet positiv og negativ vurdering.

En overvægt af virksomheder vurderer med nettotallet minus 26, at ordrebeholdningen ikke er tilstrækkelig. Tallet var minus 28 i april, og i maj sidste år var det tilsvarende tal minus 15.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

December

1

-28

-14

2015

Januar

0

-32

-16

 

Februar

5

-29

-12

 

Marts

-4

-29

-17

 

April

-6

-28

-17

 

Maj

-7

-26

-17

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Omtrent samme forventninger som i maj sidste år

I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet 9 i maj mod 7 i maj sidste år. Murere har de mest positive forventninger med nettotallet 30.

Forventninger til de kommende tre måneders omsætning ligger på 13 i maj mod 14 i maj sidste år. Her har maler- og glarmestervirksomhed de mest positive forventninger med nettotallet 34.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 2 i maj 2015 mod minus 1 i maj 2014. Her ligger murere højest, mens tømrer- og bygningsvirksomhed ligger lavest.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, maj-juli 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Ordrebøgerne slanket en anelse

Sektoren melder om 4,5 måneders arbejde sikret i ordrebøgerne primo maj, hvilket er et svagt fald fra april hvor tallet var 4,6 måneder. I maj sidste år var der også 4,5 måneder. Med henholdsvise 8,2 og 7,2 måneder ligger og anlægsentreprenørerne og byggeentreprenørerne som de eneste branchegrupperinger over gennemsnittet.

Svag stigning i mangel på arbejdskraft

Virksomheder, der samlet repræsenterer 11 pct. af beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren, melder om mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning. I maj 2014 var den tilsvarende andel 2 pct. Den manglende arbejdskraft formodes i væsentligt omfang at dreje sig om specialiseret arbejdskraft.

Manglende efterspørgsel oplyses som produktionsbegrænsning af virksomheder, der repræsenterer 23 pct. af beskæftigelsen i bygge og anlæg. I maj 2014 var tallet 27 pct. Finansielle begrænsninger opleves af 7 pct. Dårligt vejr angives af 2 pct., og andre årsager angives af 4 pct. som årsag til produktionsbegrænsninger.

Virksomheder, der repræsenterer 59 pct. af beskæftigelsen, meldte at de ikke oplevede produktionsbegrænsninger i maj. Samme måned sidste år var tallet 67 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

28. maj 2015 - Nr. 258

Hent som PDF
Næste udgivelse: 29. juni 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten