Gå til sidens indhold

Styrkede forventninger i industrien

Konjunkturbarometer for industri april 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er steget fra minus 16 i marts til minus 11 i april. Der spores en stigende tendens over de seneste måneder. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne fortsat positive, mens ordrebeholdningen stadig vurderes negativt - dog mindre end sidste måned. Færdigvarelagrene vurderes fortsat som for store, hvilket også tæller negativt.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Produktionsforventningerne er stadig positive

Produktionsforventningerne er på 17 i april mod 9 i marts i sæsonkorrigerede tal. I april sidste år var tallet 25. I ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens vurdering af ordrebeholdningen på minus 24 mod minus 29 i marts. I april 2014 var tallet 17.

At der er positive produktionsforventninger samtidig med en negativ vurdering af ordrebeholdningen peger i hver sin retning. I Nyt fra Danmarks Statistik 2015 nr. 92 bragte vi en analyse, der konkluderede, at det er forskellige virksomheder, der enten har utilstrækkelig ordrebeholdning eller positive produktionsforventninger.

Med nettotallet 27 vurderer en overvægt af virksomhederne, at færdigvarelagrene er for store ved april måneds start. Tallet var 28 i marts og 16 i april sidste år.

Sammensat konjunkturindikator for industri


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

 

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

 

sæsonkorrigeret

2014

November

25

-28

 

8

-15

 

December

27

-27

 

-1

-18

2015

Januar

25

-31

 

18

-13

 

Februar

15

-33

 

10

-13

 

Marts

28

-29

 

9

-16

 

April

27

-24

 

17

-11

1 Færdigvarelagre vurderet som for store påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Stigning i ikke-sæsonkorrigerede produktionsforventninger

Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er steget fra 13 i marts til 24 i april 2015. I april sidste år var indikatoren på 32.

Forventningerne til udviklingen i beskæftigelsen er steget fra 3 i marts til 12 i april. Sidste år, i april 2014, var forventningerne på 22. Forventningerne til salgspriserne er i april uændret på minus 9 som i marts. I april sidste år var indikatoren på minus 15.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, april-juni 2015, ikke sæsonkorrigeret

Stigende forventninger i brancherne

Investeringsgodeindustrien (fx maskiner til produktion m.m.) viser positive forventninger til alle ovenstående indikatorer undtagen salgspriserne, hvor branchen har de mest negative forventninger.

Mellemproduktindustrien (fx kemiske produkter) viser positive forventninger til alle ovenstående indikatorer undtagen salgspriserne, hvor forventningerne er negative.

Fremstilling af varige forbrugsgoder (fx møbler og elektronik) viser positive forventninger til alle ovenstående indikatorer undtagen salgspriserne, der forventes at holde sig uændrede.

Fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx fødevarer, medicin og legetøj) viser de mest positive forventninger til produktion og ordreindgangene og positive forventninger til beskæftigelsen. Salgspriserne forventes uændrede.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. april 2015 - Nr. 206

Hent som PDF
Næste udgivelse: 28. maj 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten