Gå til sidens indhold

Faldende tendens i byggeriet

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg april 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er i april uændret på minus 17 som i marts. Dog fortsætter den faldende tendens, der har gjort sig gældende det seneste halvandet år. Af indikatorens to komponenter er beskæftigelsesforventningerne faldet en smule, mens ordrebeholdningen er steget en anelse. Tallene er korrigerede for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Fortsat negative forventninger til beskæftigelsen og ordrebeholdningen

Vægtet efter antal ansatte angiver en overvægt af virksomheder, at deres forventninger til beskæftigelsen er negativ. Nettotallet er i april på minus 5 mod minus 3 i marts. Nettotal udtrykker forskellen imellem procentandelene, der har angivet positiv og negativ vurdering. I april 2014 var nettotallet nul.

En overvægt af virksomheder vurderer med nettotallet minus 29 pct., at ordrebeholdningen ikke er tilstrækkelig. Tallet var på minus 30 i marts, og i april 2014 var det tilsvarende tal minus 13.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

November

1

-25

-12

 

December

1

-28

-14

2015

Januar

0

-32

-16

 

Februar

5

-29

-12

 

Marts

-3

-30

-17

 

April

-5

-29

-17

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Svagere forventninger end april sidste år

I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet 8 i april mod 14 i april sidste år. Maler- og glarmestervirksomhed har de mest positive forventninger med nettotallet 27.

Forventninger til de kommende tre måneders omsætning ligger på 11 i april mod 19 i april 2014. Også her har maler- og glarmestervirksomhed de mest positive forventninger med nettotallet 31.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 2 i april 2015 mod minus 1 i april 2014. Her ligger anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed absolut lavest med minus 22.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, april-juni 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Lidt mere arbejde i ordrebøgerne

I tråd med at de ikke-sæsonkorrigerede beskæftigelsesforventninger er positive, meldes der om 4,6 måneders arbejde sikret i ordrebøgerne primo april, hvilket er en stigning fra 4,3 måneder i marts. I april sidste år var det 4,5 måneders arbejde.

Større mangel på arbejdskraft

Virksomheder, der samlet repræsenterer 10 pct. af beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren, melder om mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning. I april 2014 var den tilsvarende andel 3 pct. Den manglende arbejdskraft formodes i væsentligt omfang at dreje sig om specialiseret arbejdskraft.

Manglende efterspørgsel oplyses som produktionsbegrænsning af virksomheder, der repræsenterer 25 pct. af beskæftigelsen i bygge og anlæg. I april 2014 var tallet 29 pct. Finansielle begrænsninger opleves af 7 pct. Dårligt vejr angives af 2 pct., og andre årsager angives af 3 pct. som årsag til produktionsbegrænsninger.

Virksomheder, der repræsenterer 58 pct. af beskæftigelsen, meldte at de ikke oplevede produktionsbegrænsninger i april. Samme måned sidste år var tallet 61 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. april 2015 - Nr. 205

Hent som PDF
Næste udgivelse: 28. maj 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten