Gå til sidens indhold

Stabil og positiv udvikling i serviceerhvervene

Konjunkturbarometer for serviceerhverv april 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhvervene er stort set uændret på 6 i april mod 7 i marts. Således fortsætter den jævne og svagt stigende tendens fra det seneste år. Af indikatorens tre komponenter ligger vurderingen af den faktiske omsætning højest i denne måned, mens forventningerne til den kommende omsætning og vurderingen af forretningssituationen ligger lidt lavere. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv, sæsonkorrigeret

Pæne og stabilt positive vurderinger

Vurderingen af den faktiske omsætning er på nettotallet 8 i april ligesom i marts. Nettotal udtrykker forskellen imellem de procentandele, der har givet positiv og negativ vurdering.

Vurderingen af den faktiske forretningssituation er på nettotallet 5 i april mod 7 i marts. Forventningerne til den kommende omsætning er faldet fra 6 i marts til 5 i april.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv og dens komponenter, sæsonkorrigeret



Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Forretnings-
situation,
faktisk

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

2014

November

2

3

9

5

 

December

5

4

7

5

2015

Januar

8

5

10

8

 

Februar

7

6

6

6

 

Marts

8

7

6

7

 

April

8

5

5

6

Større efterspørgsel end samme tid sidste år

I ikke-sæsonkorrigerede tal angiver virksomheder, der repræsenterer 49 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, ingen produktionsbegrænsninger i april. I samme måned sidste år var tallet 38 pct.

Manglende efterspørgsel angives som produktionsbegrænsende faktor af 33 pct., hvor tallet var 46 pct. samme tid sidste år.

Virksomheder, der repræsenterer 10 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, melder, at der i april var finansielle begrænsninger. Sidste år var det 12 pct. Mangel på arbejdskraft angives af 8 pct. mod 7 pct. i april sidste år. Mangel på lokaler eller materiel angives af 2 pct. Andre årsager angives af 7 pct.

Forventning til udviklingen de næste tre måneder, april-juni 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Finans, forsikring og ejendom har svage forventninger

I ikke-sæsonkorrigerede tal er beskæftigelsesforventningerne i april på 4 mod 3 i april sidste år. Finans, forsikring, ejendom mv. samt transport har som eneste to branchegrupper negative forventninger til beskæftigelsen.

Samme to branchegrupperinger har dog positive forventninger til omsætningen ligesom de øvrige branchegrupperinger. Det resulterer i et nettotal på 14, omtrent som i april sidste år, hvor tallet var 15. Ligesom for beskæftigelsen markerer rengøring og anden operationel service sig med de højeste forventninger til omsætningen. Finans, forsikring, ejendom mv. ligger med nettotallet 8 lavest side om side med transport.

Forventninger til salgspriser og servicetakster tegner et broget billede og lander i april på nettotallet minus 2. I april sidste år var tallet minus 4. Branchegrupperne forlag, tele og it samt finans, forsikring, ejendom mv. markerer sig med mest negative forventninger.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. april 2015 - Nr. 207

Hent som PDF
Næste udgivelse: 28. maj 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten