Gå til sidens indhold

Lille hop opad i serviceerhvervene

Konjunkturbarometer for serviceerhverv oktober 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhvervene er steget fra 5 i september til 9 i oktober. Hermed er konjunkturværdien på niveau med værdierne omkring årsskiftet og endda det højeste siden de skarpe dyk i 2011. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv, sæsonkorrigeret

Positive forventninger til omsætningen

I ikke-sæsonkorrigerede tal er den sammensatte konjunkturindikator på 8 imod 4 i oktober sidste år.

Virksomheder, der samlet repræsenterer 20 pct. af beskæftigelsen, forventer, at omsætningen vil stige de kommende tre måneder, mens 7 pct. forventer, at den vil falde. Nettotallet for omsætningsforventningerne er dermed 13 for oktober, hvilket er noget højere end oktober sidste år, hvor det var 5.

Vurderingen af udviklingen i den faktiske omsætning de seneste tre måneder er på 6 i oktober, hvilket det også var i samme måned året før. Vurderingen af den faktiske forretningssituation er på 5 mod 2 i oktober 2013.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv og dens komponenter



Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Forretnings-
situation,
faktisk

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

sæsonkorrigeret

2014

Maj

8

9

10

9

5

 

Juni

6

5

13

8

6

 

Juli

10

10

8

9

5

 

August

9

3

19

10

6

 

September

-3

1

11

3

5

 

Oktober

6

5

13

8

9

Alle brancher har positive omsætningsforventninger

I ikke-sæsonkorrigerede tal var beskæftigelsesforventningerne i oktober 2014 på minus 4 mod minus 10 i oktober 2013. Rengøring o.a. operationel service stikker ud med markant positive forventninger, mens finans, forsikring og ejendom og også transport har meget negative forventninger.

Som før nævnt forventer serviceerhvervene øget omsætning. Mest positive forventninger findes hos rengøring o.a. operationel service. Der er også høje omsætningsforventninger i finans, forsikring og ejendom, til trods for negative forventninger til beskæftigelse.

Forventninger til salgspriser og takster er i oktober på nettotallet minus 4 mod plus 2 i oktober sidste år. Der er negative forventninger i alle branchegrupper med undtagelse af rådgivning, forskning o.a. vidensservice, der ligger på nul.

Forventning til udviklingen de næste tre måneder, oktober-december 2014, ikke-sæsonkorrigeret

Færre oplever finansielle begrænsninger

Samlet set angiver virksomheder, der repræsenterer 9 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, at der er finansielle begrænsninger i produktionen. Dette er noget lavere end i oktober sidste år, hvor det var 15 pct.

Mangel på arbejdskraft angives af 7 pct. som en produktionsbegrænsende faktor. Det er det samme som i oktober sidste år. Manglende efterspørgsel angives i oktober som produktionsbegrænsende faktor af 41 pct., hvor tallet var 43 pct. i samme måned sidste år. Mangel på lokaler eller materiel angives af 1 pct. Andre årsager angives af 8 pct.

Virksomheder, der repræsenterer 44 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, oplever ingen produktionsbegrænsninger. I oktober 2013 var tallet 41 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

30. oktober 2014 - Nr. 545

Hent som PDF
Næste udgivelse: 27. november 2014

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten