Gå til sidens indhold

Flad tendens i serviceerhvervene

Konjunkturbarometer for serviceerhverv september 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhvervene er faldet fra 5 i august til 3 i september. Over det seneste år spores der en flad tendens med positive forventninger. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Især positive omsætningsforventninger trækker opad i denne måned, mens vurderingen af den faktiske omsætning trækker nedad.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv, sæsonkorrigeret

Positive forventninger til omsætningen

I ikke-sæsonkorrigerede tal er den sammensatte konjunkturindikator på 3 imod 5 i september sidste år.

Virksomheder, der repræsenterer 19 pct. af beskæftigelsen, forventer, at omsætningen vil stige over de kommende tre måneder, mens 8 pct. forventer, at den vil falde. Nettotallet for omsætningsforventningerne er dermed 11 for september, hvilket er på linje med september sidste år, hvor det var 12.

Vurderingen af udviklingen i den faktiske omsætning de seneste tre måneder er i september på minus 3 mod 2 samme måned året før. Vurderingen af den faktiske forretningssituation er på 1 mod nul i september 2013.

Sammensat konjunkturindikator for serviceerhverv og dens komponenter



Nettotal

 

Omsætning,
faktisk

Forretnings-
situation,
faktisk

Omsætning,
forventet

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

sæsonkorrigeret

2014

April

-2

3

15

5

2

 

Maj

8

9

10

9

5

 

Juni

6

5

13

8

6

 

Juli

10

10

8

9

4

 

August

9

3

19

10

5

 

September

-3

1

11

3

3

Beskæftigelsesforventningerne er modsatrettede

I ikke-sæsonkorrigerede tal var beskæftigelsesforventningerne i september 2014 på minus 3 mod minus 9 i september 2013. Rengøring o.a. operationel service markerer sig med særdeles positive forventninger, mens transport og finans, forsikring og ejendom har negative forventninger.

Som før nævnt forventer serviceerhvervene øget omsætning. De mest positive forventninger findes hos rengøring o.a. operationel service samt rådgivning, forskning o.a. vidensservice. Transport har svagt negative forventninger.

Forventninger til salgspriser og servicetakster er i september på nettotallet minus 3 mod 1 i september sidste år. Der er svagt negative forventninger i alle branchegrupper med undtagelse af rådgivning, forskning o.a. vidensservice, der har positive forventninger.

Forventning til udviklingen de næste tre måneder, september-november 2014, ikke-sæsonkorrigeret

Op mod 20 pct. mangler arbejdskraft i enkelte brancher

Samlet set angiver virksomheder, der repræsenterer 8 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor. I september sidste år var tallet 5 pct. Mangel på arbejdskraft opleves især inden for rådgivning, forskning o.a. vidensservice med 20 pct., rengøring o.a. operationel service med 14 pct., samt forlag, tele og it med 10 pct.

Manglende efterspørgsel angives i september som produktionsbegrænsende faktor af 41 pct. Det er lidt færre end i september sidste år, hvor tallet var 43 pct. Finansielle begrænsninger angives af 10 pct. mod 13 pct. i september 2013. Mangel på lokaler eller materiel angives af 1 pct. Andre årsager angives af 6 pct.

Virksomheder, der repræsenterer 44 pct. af de beskæftigede i serviceerhvervene, oplever ingen produktionsbegrænsninger. I september 2013 var tallet 42 pct.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. september 2014 - Nr. 499

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. oktober 2014

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten