Gå til sidens indhold

Industriens konjunkturindikator fortsat negativ

Konjunkturbarometer for industri september 2014

Den sammensatte konjunkturindikator for industrien er faldet fra minus 5 i august til minus 9 i september og er langt fra sidste år og forårets opadgående tendens. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Af indikatorens tre komponenter er produktionsforventningerne positive og opadgående. Derimod udvikler ordrebeholdningen sig negativt, og færdigvarelagrene vurderes som for store.

Sammensat konjunkturindikator for industri, sæsonkorrigeret

Positive om end beskedne produktionsforventninger

De sæsonkorrigerede produktionsforventninger er i september på 8 imod 5 i august. I september sidste år var tallet 19.

I efterfølgende ikke-sæsonkorrigerede tal er industriens vurdering af ordrebeholdningen på minus 19 i september mod minus 16 i august. I september sidste år var den nul.

Med nettotallet 16 vurderer en overvægt af virksomheder, at færdigvarelagrene er for store ved september måneds start. Tallet var 5 i august i år og 1 i september sidste år.

Sammensat konjunkturindikator for industri


Nettotal

 

Færdig-
varelagre1

Samlet
ordrebeholdning

Produktions-
forventninger

Sammensat
konjunkturindikator

 

 

ikke-sæsonkorrigeret

sæsonkorrigeret

2014

April

16

17

26

9

 

Maj

11

9

6

1

 

Juni

24

-2

7

-6

 

Juli

22

-14

-2

-13

 

August

5

-16

5

-5

 

September

16

-19

8

-9

1 Færdigvarelagre større end normalt påvirker den sammensatte konjunkturindikator i negativ retning.

Øget produktion, men lavere salgspriser

Det ikke-sæsonkorrigerede nettotal for forventningerne til produktionen er steget fra 13 i august til 16 i september. I september 2013 var tallet 27. Forventningerne til beskæftigelsesudviklingen er faldet fra 8 til 2 i september. I september sidste år var tallet 9. Forventningerne til salgspriserne er faldet fra minus 8 til minus 13 i september. Indikatoren var minus 5 i september sidste år.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, september-november 2014, ikke sæsonkorrigeret

Gennemgående positive forventninger til produktion og beskæftigelse

Investeringsgodeindustrien (fx maskiner til produktion m.m.) og mellemproduktindustrien (fx kemiske produkter) viser de mest positive forventninger til produktion og beskæftigelse, men har negative forventninger til salgspriser.

Fremstilling af varige forbrugsgoder (fx møbler) viser positive forventninger til produktion og salgspriser, men har som eneste sektor negative forventninger til beskæftigelsen.

Fremstilling af ikke-varige forbrugsgoder (fx fødevare) viser positive forventninger til produktion og beskæftigelse og markere sig med de mest negative forventninger til salgspriser.

Nyt fra Danmarks Statistik

29. september 2014 - Nr. 498

Hent som PDF
Næste udgivelse: 30. oktober 2014

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.
Brancherne i industri er grupperet i fire hovedsektorer ud fra, hvilke produkter der fremstilles. Investeringsgoder er produktionsmidler i form af fast realkapital som maskiner og transportmidler. Mellemprodukter er materialer, som andre industrier eller erhverv videreforarbejder, fx råstoffer og kemiske produkter. Varige forbrugsgoder er fx møbler. Ikke-varige forbrugsgoder er fx fødevarer.
Kun tidsserier, der udviser en klar sæsoneffekt, er korrigeret for sæsonudsving.

Vis hele teksten » « Minimer teksten